VeganMindre socker
Bodega La Ermita Jumilla

Årgång:

2019

Bodega La Ermita Jumilla

Spanien


405,00 kr

Systembolaget nr:

5976201

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Bodega La Ermita Jumilla har en angenäm och nyanserad doft med inslag av svarta mullbär, fikon, katrinplommon, muskotnöt, vaniljkola och en fläkt av kryddnejlika och cigarrlåda. Smaken är rik och lång med fina toner av mörka bär, katrinplommon, fat och exotiska kryddor.

Produktion

Vinet är gjort på 100% Monastrelldruvor ( Mourvèdre i Frankrike) som har växt på gamla och oympade stockar 700 meter över havet i det spanska vinområdet Jumilla. Vingårdarna är obevattnade och skördeuttaget är mycket lågt. Efter den omsorgfulla selektionen både i vingården och i vinieriet får vinet efter jäsningen lagras i fat av fransk och amerikansk ek under 15 månader.

Passar till

Utmärkt att avnjuta som det är eller till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar. Varför inte ryggbiff med parmesansås och örtkryddade och ugnsbakade rotfrukter.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Bodega La Ermita är ett mycket ambitiöst vinvarumärke framtaget av den spanska vinföretaget Garcia Carrion. Bodega La Ermita är prestigeviner som kommer från olika delar av Spanien och uteslutande från högt klassade vingårdar med gamla stockar. Nu kommer det till Sverige fyra Bodega La Ermita viner från ursprungen Rioja, Toro, Ribera del Duero och Jumilla.


90 poäng

Dryga timmen väster om Alicante och in mot bergen så finner vi Jumilla, en vinregion som kanske främst gjort sig ett namn på monastrell-druvan, det vill säga mourvèdre i södra Frankrike där den är signaturdruva för appellationen Bandol. I detta vin arbetas det enbart med gamla rankor och som dessutom är ’pie franco’ vilket innebär att de växer på sin egen rot och aldrig ympats på en amerikansk rotstock vilket var resultatet för att rädda Europas vinnäring efter vinlusens framfart. Trots en vingård på 700 meters höjd så får vi en tydlig värme i glaset med mörka plommon, lätt bränd jord, torkade örter, cigarrbox ett ett blommigt inslag. Smaken är åt det mer rustika hållet med tät mörk fruktighet, kompakta tanniner men ändå för druvan förvånansvärt välsvarvade samt en frisk syra som skänker vinet den nödvändiga fräschören. Långt, tobakskryddigt avslut.

- Livets Goda.se, april 2023

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

5976201

Volym

0,75 l

Varumärke

J Garcia Carrion

Förslutning

Naturkork

Region

Spain - Jumilla - Jumilla

Sockerhalt

1 g/liter

Druva

Monastrell

Lagring

Utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras ytterligare ett par om man så önskar.