90 poäng
Dryga timmen väster om Alicante och in mot bergen så finner vi Jumilla, en vinregion som kanske främst gjort sig ett namn på monastrell-druvan, det vill säga mourvèdre i södra Frankrike där den är signaturdruva för appellationen Bandol. I detta vin arbetas det enbart med gamla rankor och som dessutom är ’pie franco’ vilket innebär att de växer på sin egen rot och aldrig ympats på en amerikansk rotstock vilket var resultatet för att rädda Europas vinnäring efter vinlusens framfart. Trots en vingård på 700 meters höjd så får vi en tydlig värme i glaset med mörka plommon, lätt bränd jord, torkade örter, cigarrbox ett ett blommigt inslag. Smaken är åt det mer rustika hållet med tät mörk fruktighet, kompakta tanniner men ändå för druvan förvånansvärt välsvarvade samt en frisk syra som skänker vinet den nödvändiga fräschören. Långt, tobakskryddigt avslut.
- Livets Goda.se, april 2023