Riesling, Riesling, och åter Riesling.

Här har vi fyra Rieslingviner som alla har anknytning till floden Rhen, där vi utan tvekan finner flera av världens bästa rieslingviner.

Schmitges vingård vid Rhen

Om världens främsta gröna druvsort skulle koras, är det är ingen högoddsare att satsa sina pengar på Riesling. Druvan som såg dagens ljus någon gång på 1300-talet i en skifferrik sluttning i Rheingau ger fantastiska viner i alla torrhetsgrader. Den har en ypperlig förmåga att spegla jordmånen den växer i samtidigt som den helt och hållet behåller sin egen karaktär och identitet. Druvan trivs definitivt bäst i svala odlingsförhållanden där den i lugn och ro får bilda sina så behagliga smak och aromämnen.

En av de mest hängivna och erkända producenterna i  området Rheingau är utan tvekan Weingut Robert Weil. De har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades 1867.

Egendomen som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling.Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan årtionden.

Om vi långsamt flyter längs floden Rhen i nordlig riktning kommer vi att passera Pfalz, Rheinhessen och Rheingau innan vi kommer till bifloden Mosel. Snart slingrar sig Moselfloden i kringelikrokar genom det vackra bergslandskapet och vi anländer till den lilla byn Erden.

Här finner vi ypperliga vingårdslägen i de branta skiffersluttningarna och ingen känner druvan Riesling bättre än familjen Schmitges som har vin i blodet sedan 1744. Sen 27 år tillbaka drivs egendomen av Waltraud, Andrea och Kilian Schmitges.

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2019

319,00 kr


Vinet har har en nyanserad doft med inslag av mogen frukt såsom gula päron, nektarin, citron, skiffer, lätt rökighet och färska örter, Smaken är torr och frisk med komplex, intensiv och balanserad smak. Man finner fina nyanser av stenfrukt, melon, citron, skiffer, och  färska örter i den långa eftersmaken.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Eiswein

2369,00 kr


Ett fantastiskt gott och välgjort sött vin som har gjorts på frusna druvor. Vinet har en intensiv doft med inslag av mogen persika, aprikos, honung samt en fläkt av apelsinblom. Vinet är sött men den höga och friska syran ger vinet en ypperlig balans. Smakintensiteten, balansen och smaklängden är mycket bra och man blir glad både i kropp och själ.

Schmitges Vom Berg Riesling Feinherb

129,00 kr


Schmitges Vom Berg Riesling Feinherb har en knappt halvtorr smak där fruktsötman balanseras fint av den friska och fräscha syran. Vinet har bra smaklängd där man finner toner av stenfrukter, tropiska frukter, pomerans och en fläkt av päron.