12 bra husviner att alltid ha hemma.

Är du på jakt efter ett bra husvin? Ett vin du alltid kan ha hemma som passar till det mesta och som passar din smak? Här listar vi några förslag på bra husviner.

4 av 12 bra husviner 2024.

Champagne och Chateauneuf-du-Pape i all ära att bjuda på när finfolket kommer på besök. Men när du vill vara spontan eller inte hinner till Bolaget, ja det är då det är bra att ha ett husvin hemma.

Ett husvin ska vara gott, det är väl den första utgångspunkten. Men utöver detta självklara ska det också passa en bred smakpalett och helst inte kosta för mycket. Ett husvin är inte till för att ligga på lagring i flera år utan för att kunna korkas upp vid alla möjliga tillfällen. Inte "spara till ett särskilt tillfälle"-vin, alltså.

Tips på goda husviner att ha hemma

Här har vi gjort fyra olika listor: En vardera för rött, vitt, bubbel och bag-in-box-viner. Det kan alltid vara bra att ha åtminstone ett vitt, rött och en flaska bubbel hemma för de oväntade stunderna där ett glas vin vore gott eller något skall firas.

Vita husviner - 3 tips:

YOKO Riesling

135,00 kr


Här är ett vitvin som är gjort för att matcha asiatiska kryddor, både det kryddstarka och det sötsyrliga som ofta finns i rätter som wok, sushi eller bibimbap. Yoko Riesling smakar fruktigt med en liten sötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


En ypperlig vinare till fisk och skaldjur. Världens mest sålda Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen, päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Il Capolavoro Bianco

67,00 kr


Ett generöst torrt och fruktigt vin med fin syra och slipad mineralitet, med ett rent och elegant avslut. En perfekt aptitretare när det bjuds charkuterier eller till rätter med fisk och skaldjur.

Röda husviner - 3 tips:

Mezzacorona Pinot Nero

99,00 kr


Mycket prisvärd pinot noir! I Mezzacorona Pinot Nero får du en ren, bärig doft av körsbär, kryddor och hallon. Frisk fruktig mjuk smak som domineras av röda körsbär, svartvinbär, hallon, färska örter med inslag av fat och mjuka tanniner.

Espacio Syrah

80,00 kr


Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus. 

Falling Feather

99,00 kr


Falling Feather är ett generöst, fruktigt vin med mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Vinet är gjort av druvan ruby cabernet och har en garanterat låg halt av tanniner och histaminer.

Mousserande husviner - 3 tips:

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


På bästa vingårdsläge vid Trentinos kullar ger chardonnay-druvorna som plockas för hand ett mycket friskt, mineraldrivet och fruktigt uttryck, perfekt bas för Rotari Brut Riserva. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.

Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut

120,00 kr


Både smak och doft i Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut har tydliga inslag av solmogna gula äpplen, nötter, nougat, nyrostat bröd samt uppfriskande toner av citronzest. Den andra jäsningen på flaska ger upphov till en finstämd syra och eleganta små bubblor samt en ökad smakrikedom. Eftersmaken är lång och ihärdig likt en efterlängtad kyss.

Jaume Serra Tulip Bouquet Cava Rosé

90,00 kr


Ett utmärkt bubbel som passar bra som sällskapsdryck och apertif eller i drinkar, men även ypperligt till anrättningar på fisk eller ljust kött. Vi rekommenderar en sommarfräsch kycklingsallad med krutonger och hallonvinägrett.

Husvin på box - 3 tips:

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Prova denna Chardonnay från Australien, ett medelfylligt och smakrikt vitt vin med en mjuk och frisk smak av citrus, honung samt viss smörighet. En perfekt match till fisk, skaldjur och skaldjurspasta!

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


I en lite lägre prisklass rekommenderar vi CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia som har en medelstor, mycket bärig doft. Vinet är medelfylligt, kryddigt och har en generös smak av mörka frukter, fat, viol och lakrits.

Il Capolavoro Appassimento Rosso, 3L

219,00 kr


Ett trevligt och populärt appassimentovin som perfekt matchar en vällagrad italiensk hårdost. Passar även utmärkt till lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Det får gärna finnas lite feta eller krämiga komponenter i maten.