Hur väljer man vin till grillat?

Vad vi väljer för vin till grillmåltiden beror naturligtvis väldigt mycket på vad som grillas och vad vi har för tillbehör. Men här har ni några matnyttiga råd och rekommendationer.

Grillad fisk med citron och örter

Många använder söta och ibland kryddheta marinader och grillsåser. Då är det viktigt att välja både vita och röda viner med en trevlig fruktsötma och undvika de som har en påtagligt hög syra eller strävhet.

Den gamla regeln "rött till kött och vitt till fisk" är sedan länge förpassad till historien. Till lättare rätter på ljust kött och fågel kan man både dricka vita, rosé eller lättare rödviner. När man grillar rött kött föredrar dock de flesta ett smakrikt rödvin. När vi använder fisk och skaldjur kan man med fördel välja vitt vin som lagrats på trä, då den ofta rostade ekfatskaraktären harmoniserar fint med den rostade och lätt rökiga tonen från grillningen.

För att möta sältan i skaldjur är det bra att välja ett vitt vin med hög syra. Den fräscha och uppfriskande syran möter även väl feta fiskar som ofta hamnar på grillhalstret. Till de kraftigare fiskrätterna har även rosévin och ett svalt rött vin i lättare stil en given plats. Ett tips är att grilla citronhalvor som blir ett trevligt garnityr och ypperlig smaksättning till havets läckerheter.

8 goda grillviner:

Aveleda Alvarinho

119,00 kr


Ett torrt, friskt och fräscht vin från Vinho Verdeområdet i Portugal. Närheten till Atlanten och de fina druvan Alvarinho ger ett vin som blir en dröm tillsammans med grillad bläckfisk och skaldjur där man pressar över grillad citron innan man lutar sig tillbaks och njuter till fullo.

Château Bonnet Réserve Blanc

149,00 kr


Uttrycksfull och aromatisk doft av citrus, grapefrukt, vita blommor och vanilj. Komplex, smakrik och välbalanserad med en härlig fräschör. Vinet har fått en fin rostad ton från ekfatslagringen. Klarar mötet med den grillade fina fisken ock skaldjuren med bravur.

Allesverloren Shiraz

129,00 kr


Allesverloren Shiraz är ett sydafrikanskt vin som omfamnar de grillade läckerbitarna från fläsk-, ox- eller lammkött. Detta välgjorda rödvin klarar utan problem både de söta och kryddheta grillsåserna.

3 Generations of Peace BiB

209,00 kr


3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen. Vinet lämpar sig väl till grillat kött och grönsaker, gärna med smakrika såser som innehåller tomat och örter eller en rödvinssås.

Xavier Vignon Arcane L´Etoile

249,00 kr


Ett vin som verkligen har klass från producenten Xavier Vignon. Detta vin omfamnar kärleksfulllt anrättningar på exklusiva köttbitar som gärna kan serveras med färska örter eller örtsmör. Etoile är franska och betyder stjärna och vinet till en riktig stjärna tillsammans med grillade lammkotletter.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

155,00 kr

171,00 kr


En mjuk och fruktig pinot noir som för sig elegant och världsvant tillsammans både med den grillade fisken som serveras med stekt svamp och rödvinssmör samt till det ljusa köttet som kyckling, kalkon och fläskkött. Om man undviker kött så är den även kompis med grillad svamp, majs, lök och rotfrukter.

Château Paradis Rosé

139,00 kr


Ett ljuvligt välgjort rosévin från Provence som gör en glad i sinnet och passar ypperligt till den kraftiga fisken eller ljusa köttet. Varför inte hastigt grilla färsk tonfisk och servera med en ljummen sallad med jordgubbar och hallonvinägrettdressing?