Hur väljer man vin till grillat?

Vad vi väljer för vin till grillmåltiden beror naturligtvis väldigt mycket på vad som grillas och vad vi har för tillbehör. Men här har ni några matnyttiga råd och rekommendationer.

Bord med grillad mat och vin
Bord med grillad mat och vin

Många använder söta och ibland kryddheta marinader och grillsåser. Då är det viktigt att välja både vita och röda viner med en trevlig fruktsötma och undvika de som har en påtagligt hög syra eller strävhet.

Den gamla regeln "rött till kött och vitt till fisk" är sedan länge förpassad till historien. Till lättare rätter på ljust kött och fågel kan man både dricka vita, rosé eller lättare rödviner. När man grillar rött kött föredrar dock de flesta ett smakrikt rödvin. När vi använder fisk och skaldjur kan man med fördel välja vitt vin som lagrats på trä, då den ofta rostade ekfatskaraktären harmoniserar fint med den rostade och lätt rökiga tonen från grillningen.

För att möta sältan i skaldjur är det bra att välja ett vitt vin med hög syra. Den fräscha och uppfriskande syran möter även väl feta fiskar som ofta hamnar på grillhalstret. Till de kraftigare fiskrätterna har även rosévin och ett svalt rött vin i lättare stil en given plats. Ett tips är att grilla citronhalvor som blir ett trevligt garnityr och ypperlig smaksättning till havets läckerheter.

Åtta grillviner:

Aveleda Alvarinho

109,00 kr


Ett torrt, friskt och fräscht vin från Vinho Verdeområdet i Portugal. Närheten till Atlanten och de fina druvan Alvarinho ger ett vin som blir en dröm tillsammans med grillad bläckfisk och skaldjur där man pressar över grillad citron innan man lutar sig tillbaks och njuter till fullo.

Robert Mondavi Winery Napa Valley Fumé Blanc

269,00 kr


Ett högklassigt och nyanserat vin från Kalifornien och druvan Sauvignon Blanc som har fått en fin rostad ton från ekfatslagringen. Klarar mötet med den grillade fina fisken ock skaldjuren med bravur. Servera gärna med en grillad citron som tillbehör.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr


Här ett fruktigt vin med klädsamma inslag av fat som passar både till grillade rätter av fisk och ljust kött. Druvorna odlas ekologiskt och mognar i harmoni med naturen.

Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel

139,00 kr


Ett mjukt kaliforniskt vin med en inställsam fruktighet som omfamnar de grillade läckerbitarna från fläsk-, ox- eller lammkött. Detta välgjorda rödvin klarar utan problem både de söta och kryddheta grillsåserna.

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

79,00 kr


Lägg en fint marmorerad entrecôte med bara salt och peppar som krydda servera gärna med en gräddig potatisgratäng samt rödvinsky och det uppstår ljuv kärlek med detta fruktiga Malbec-vin från Argentina.

Xavier Vignon Arcane L´Etoile

249,00 kr


Ett vin som verkligen har klass från producenten Xavier Vignon. Detta vin omfamnar kärleksfulllt anrättningar på exklusiva köttbitar som gärna kan serveras med färska örter eller örtsmör. Etoile är franska och betyder stjärna och vinet till en riktig stjärna tillsammans med grillade lammkotletter.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

142,00 kr


En mjuk och fruktig Pinot Noir som för sig elegant och världsvant tillsammans både med den grillade fisken som serveras med stekt svamp, och rödvinssmör samt till den ljust kött som kyckling, kalkon och fläskkött. Om man undviker kött så är den även kompis med grillad svamp, majs, lök och rotfrukter.

Château Paradis Rosé

129,00 kr


Ett ljuvligt välgjort rosévin från Provence som gör en glad i sinnet och passar ypperligt till den kraftiga fisken eller ljusa köttet. Varför inte hastigt grilla färsk tonfisk och servera med en ljummen sallad med jordgubbar och hallonvinägrettdressing?