Grilla fisk och skaldjur - recept och dryckestips.
Att grilla fisk och skaldjur är otroligt gott och mångsidigt så här ger vi dig inspiration på 8 olika grillade fisk- och skaldjursrätter med tillhörande dryckestips.
Läs mer »Vad vi väljer för vin till grillmåltiden beror naturligtvis väldigt mycket på vad som grillas och vad vi har för tillbehör. Men här har ni några matnyttiga råd och rekommendationer.
Många använder söta och ibland kryddheta marinader och grillsåser. Då är det viktigt att välja både vita och röda viner med en trevlig fruktsötma och undvika de som har en påtagligt hög syra eller strävhet.
Den gamla regeln "rött till kött och vitt till fisk" är sedan länge förpassad till historien. Till lättare rätter på ljust kött och fågel kan man både dricka vita, rosé eller lättare rödviner. När man grillar rött kött föredrar dock de flesta ett smakrikt rödvin. När vi använder fisk och skaldjur kan man med fördel välja vitt vin som lagrats på trä, då den ofta rostade ekfatskaraktären harmoniserar fint med den rostade och lätt rökiga tonen från grillningen.
För att möta sältan i skaldjur är det bra att välja ett vitt vin med hög syra. Den fräscha och uppfriskande syran möter även väl feta fiskar som ofta hamnar på grillhalstret. Till de kraftigare fiskrätterna har även rosévin och ett svalt rött vin i lättare stil en given plats. Ett tips är att grilla citronhalvor som blir ett trevligt garnityr och ypperlig smaksättning till havets läckerheter.
119,00 kr
Ett torrt, friskt och fräscht vin från Vinho Verdeområdet i Portugal. Närheten till Atlanten och de fina druvan Alvarinho ger ett vin som blir en dröm tillsammans med grillad bläckfisk och skaldjur där man pressar över grillad citron innan man lutar sig tillbaks och njuter till fullo.
129,00 kr
Aromer av persika, kvitten, mogen citron och eleganta vita blommor. Subtila inslag av gyllene äpplen och päron följer. Smaken domineras av äpple och kvitten, med en balanserad syra och fruktrik komplexitet som ger vinet både längd och harmoni.
139,00 kr
Allesverloren Shiraz är ett sydafrikanskt vin som omfamnar de grillade läckerbitarna från fläsk-, ox- eller lammkött. Detta välgjorda rödvin klarar utan problem både de söta och kryddheta grillsåserna.
169,00 kr
Till det grillade köttet och dessa smakrika tillbehör rekommenderar vi viner Château Pech-Latt Grand Vin. Vinet har en fruktig, nyanserad smak med inslag av björnbär, svartvinbär, viol, plommon, lagerblad, rosmarin och blåbär.
209,00 kr
3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen. Vinet lämpar sig väl till grillat kött och grönsaker, gärna med smakrika såser som innehåller tomat och örter eller en rödvinssås.
235,00 kr
CHILL OUT Shiraz Rosé California har en fruktig och doft med inslag av hallon, jordgubbar, persika och örter. Det fruktiga vinet har en angenäm smak av fruktsötma och toner av hallon, persika, körsbär och blodapelsin. Utmärkt till lättare rätter med ljust kött, sallader och grillad fisk.
Att grilla fisk och skaldjur är otroligt gott och mångsidigt så här ger vi dig inspiration på 8 olika grillade fisk- och skaldjursrätter med tillhörande dryckestips.
Läs mer »Inför grillsäsongen tipsar vi om flera goda grillrecept med tillhörande dryckestips. In och bli inspirerad.
Läs mer »Är du sugen på att grilla mer vegetariskt i sommar? Då har du hamnat rätt. Här har vi samlat flera goda vegetariska grillrecept med tillhörande vintips.
Läs mer »Finns det något godare än att grilla en riktigt god köttbit när vädret tillåter? Här får du flera tips och rekommendationer på viner som passar utmärkt till olika typer av grillat kött.
Läs mer »