Exklusiva julklappstips för vinälskare 2022.

Har du en familjemedlem, släkting eller nära vän som är vinintresserad och uppskattar ett gott vin? Då har vi klapparna för dig - här nedan tipsar vi om några riktigt fina viner att lägga under granen 2022.

Tre viner vi rekommenderar att ge bort i julklapp 2022.

Vill du ge bort en smakupplevelse utöver det vanliga i år? Vad passar bättre till den vinintresserade än ett riktigt gott och spännande vin? Om du känner att det är svårt att hitta rätt i djungeln av exklusiva viner kan vi guida dig rätt. Här nedan listar vi några riktigt fina viner att ge bort till någon som verkligen skulle uppskatta det.

Wongraven Morgenstern Riesling

För rieslingälskaren är detta ett perfekt vin som passar till allt från fisk och skaldjur till asiatiskt - eller bara som det är. Bakom vinet står den norska black metal-sångaren Sigurd Wongraven, som personligen har valt ut varenda tank och varenda vingård, för att skapa detta vin.

Wongraven Morgenstern Riesling

161,00 kr


Perfekt julklapp till den som gillar torra, friska viner med tydlig mineralitet. I Wongraven Morgenstern Riesling hittar du inslag av citrus och örter och stenfrukter, samt en lång eftersmak.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

Här har vi ett sydafrikanskt vin gjort på 100 procent chenin blanc. Det är ett intressant vin som gjort på druvor från olika gårdar, och som fått jäsa på olika sätt. En del av vinet har bland annat gått igenom kolsyrejäsning - Maceration carbonique - en teknik som normalt endast används för röda viner.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

209,00 kr


I detta julklappsvin finner du en nyanserad doft av mogna päron, aprikoser, pomeransskal, en touch av honung och viss kryddighet. Ett väldigt användbart vin som passar fint till både fisk, kalv, sallader och pastarätter.

Faustino I Gran Reserva 2001

Denna spanska klassiker finns ännu att få tag på i en mycket angenäm årgång! Här finner vinfantasten toner av svampskog och sadel, fat och kryddor - men även mörka bär, kryddor och örter. Dessa druvor plockas för hand, pressas och vinifieras. Därefter lagrats vinet i cirka 26 månader i fat av fransk och amerikansk ek.

Faustino I Gran Reserva 2001

899,00 kr


För den som gillar smakrika och komplexa viner är detta drömklappen! Faustino I Gran Reserva 2001 är ett fint vin och förtjänar att serveras till eleganta och vällagade kötträtter där det med fördel får finnas syrliga och feta komponenter i tillagningen eller i tillbehören.

Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Oakville 2018

Årgången 2019 av detta vin hamnade på sjätteplats över världens bästa viner 2022 på vinmagasinet Wine Spectators årliga lista. Den är tyvärr inte tillgänglig på den svenska marknaden - men årgång 2018 anses generellt vara bättre!

Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Oakville 2018

759,00 kr


Till den som uppskattar ett kraftigt och intensivt vin med stadiga tanniner är detta rätt julklapp. Robert Mondavi Winery Cabernet Sauvignon Oakville 2018 har en intensiv och nyanserad doft med inslag av solmogna plommon, svarta vinbär, rostade fat och vanilj.

Damilano Barbera d’Asti

Den 5 december lanserades Damilano Barbera d'Asti 2020 - ett vin som finns med på listan över världens 100 bästa viner 2022 enligt Wine Spectator. Trots att Damilanos flaggskepp egentligen är deras olika Barolo har de alltså lyckats skapa en barbera som fått vinrecensenterna att jubla.

Damilano Barbera d´Asti

149,00 kr


Damilano Barbera d'Asti är ett prisvärt vin med doft av körsbär, viol, tranbär, vinbär och en fläkt av kanel. Ett medelfylligt vin med frisk syra och trevlig smaklängd. Passar utmärkt till lättare och medelkraftiga anrättningar med fågel eller kött.

Ruffino Modus Primo Toscana

Till din vinälskande vän går det att beställa ett exklusivt vin från det böljande Toscana där druvorna cabernet sauvignon och merlot samsas med traktens stolthet: Sangiovese. Det här vinet har tillverkats med ett strikt urval av druvor, ett skickligt hantverk och fatlagring som ger ett anmärkningsvärt vin med fin nyansrikedom och intensitet.

Ruffino Modus Primo Toscana

669,00 kr


Ett riktigt bra julklappstips till den som älskar italienska viner! Doften har inslag av bland annat mörka frukter, kryddor och tobak, och smaken är rik och nyanserad med toner av både vanlig och choklad.

Luigi di Grasso Barolo

För den som gillar viner från Piemonte kan Luigi di Grasso Barolo vara en fin present. Luigi di Grasso är ett varumärke som strävar efter att spegla den älskade vinregionen. De utvalda nebbiolodruvorna i den här Barolon jäser i rostfria ståltankar för att sedan lagras i fat av fransk och slavonisk ek under 24 månader. Sedan lagras flaskorna i minst 14 månader innan lansering.

Luigi di Grasso Barolo

279,00 kr


Luigi di Grasso Barolo har en nyanserad doft där man upptäcker fina nyanser av torkade körsbär, rosor och röd nejlika, nyasfalterad sommarväg, lakrits, höstlöv, svampskog, cederträ, och högklassig balsamicovinäger. Smaken är kraftfull, intensiv med stadiga tanniner och bra smaklängd samt inslag av torkade frukter, rosor, höstlöv, balsamico, sötlakrits, fat och kryddor.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon är en av de mest spännande producenterna i Châteauneuf-du-Pape just nu. Hans viner ska återspegla ursprunget men har samtidigt präglats av vinmakarens personliga stil. Här är ett vin som passar ypperligt till den som uppskattar en blodig köttbit.

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

279,00 kr


Ett vin med mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, kryddor, fat, lagerblad och choklad. Smaken är fyllig och komplex och möter fint upp kraftiga kötträtter mycket färska örtkryddor och mustiga smaker.

Quinta Vale D. Maria Vinha da Francisca

Ett vin som på bästa sätt visar upp Dourodalens potential. Denna portugisiska pärla är definitivt ett fullgott julklappsvin till den som vill hitta nya favoriter. Vinet är uppkallat efter vinmakaren Cristiano Van Zellers äldsta dotter Francisca - som fick en ny vingård uppkallad efter sig på sin 18-årsdag 2011.

Quinta Vale D. Maria Vinha da Francisca

599,00 kr


I doften av Quinta Vale D. Maria Vinha da Francisca kan du skönja pinjenötter, kryddor, mörka bär och fat. I smaken finns både örter, mörka frukter och kakao. Väljes med fördel till medelkraftiga och kraftigare anrättningar på kött och fågel.

Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico

Alta Langa görs på samma vis som champagne, med en andra jäsning i flaskan. Alta Langa DOCG är en ursprungsbeteckning som enbart gäller mousserande vin från områdena Asti, Alessandria och Cuneo i Piemonte i Nordvästra Italien. Luigi di Grasso har som mål att spegla regionen Piemonte, och det lyckas de med på en ypperligt sätt med detta trevliga bubbel.

Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico

199,00 kr

261,00 kr


Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico har en nyanserad doft med inslag av persika, rostat bröd, citrus, honung samt en fläkt av nougat. Smaken är fruktig och frisk med fina toner av persika, rostat bröd, gula päron, citrus samt en fläkt av äpplen och nougat.

Wongraven Champagne Brut

En rolig champagne att ge bort i jul! Det är en torr champagne som är gjord uteslutande på pinot noir från byn Les Riceys, i departementet Aube i Champagne - ett av de sydligaste i regionen.

Wongraven Champagne Brut

399,00 kr

431,00 kr


Ge bort en julklapp i form av en elegant, och smakrik champagne med stor karaktär. Vinet har tillbringat 36 månader på sin jästfällning innan degorgering, och dosage är 6 gram per liter. Smaken är torr, frisk, komplex och krämig med en lång, nyanserad eftersmak.

Blossa Trestjärnig Brons

Den perfekta gå bort-presenten till jul? En lyxig glögg förstås! Blossa Trestjärnig Brons spetsas med whiskey vilket ger drycken en kryddig doft och en rund, mild rökighet i eftersmaken. Basvinet är ett vitt vin av moscatelle och mistela.

Blossa Trestjärnig Brons

115,00 kr


Blossa Trestjärnig Brons spetsas med whiskey vilket ger den en kryddig doft och en rund, mild rökighet i eftersmaken. Servera Blossa Trestjärnig Brons rumstempererad eller varm som avec till kaffe, choklad eller julgodis.