Magnumflaskor - storleken har betydelse.

Vår dryckesexpert Mats Claësson slår ett slag för magnumflaskan, förklarar varför storleken faktiskt har betydelse och tipsar om 6 goda viner på stor flaska.

Magnumflaskor vin

Av Mats Claësson

Den vanligaste storleken för en vinflaska är 750 ml, men att det finns många olika storlekar är ju vida känt. Jag vill ge lite extra uppmärksamhet till magnumbuteljen som innehåller två standardflaskor, det vill säga 1500 ml. En storlek som har många tydliga fördelar. Dessutom tipsar jag om 6 trevliga viner som finns i magnumflaska.

En bjussig flaska att ge bort i present

Att använda magnumflaskan på middagsbjudningen eller som present känns både exklusivt och lyxigt. Speciellt den vackra tyska flasktypen som är extra lång och slimmad kan nog höja ett och annat ögonbryn i förtjusning.

Det finns en tydlig tendens att magnumflaskan sparas till lite festligare tillfället. Så investera i en magnum till nästa tillfälle och skapa extra stjärnglans och bjussighet till bjudningen.

Magnumflaskan är lämpligare för lagring

Magnumbuteljer har faktiskt, i jämförelse med helflaskor, en bättre lagringspotential. En magnumbutelj har en mindre mängd syre i relation till vinets mängd och mognar därför långsammare.

Så om du vill lagra viner under lång tid för att kunna avnjuta ett fullmoget vin, samtidigt som du känner historiens vingslag, ja då ska du satsa på en magnumflaska. Den långsammare mognaden kan också ge en större nyansrikedom och komplexitet till vinet.

Tips om du vill lagra riktigt länge

Med jämna mellanrum får jag frågor från folk som vill ge bort en vinflaska som doppresent eller till sina egna barn för att lagras fram till studenten eller annat betydelsefullt tillfälle.

Jag rekommenderar alltid att du noga tar reda på vilka viner som har en sådan lagringpotential. Samt att du verkligen satsar på kvalitet och naturligtvis väljer den ypperliga magnumflaskan.

6 viner på magnumflaska som jag varmt rekommenderar:

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 1500ml

249,00 kr


En flaska som lagerförs i många Systembolagsbutiker och är som klippt och skuren till laxen vid julbordet. Eller för den delen till de flesta fräscha anrättningar baserade på havets läckerheter.

Kung Fu Girl Riesling, magnum

339,00 kr


När alla trötta på julmaten under mellandagarna, duka då upp en buffé med idel asiatiska smaker och en magnumbutelj med denna passande riesling. Så är kvällen räddad.

Faustino I Gran Reserva 2011, Magnum

499,00 kr


En fin rioja som ger mersmak! Detta vin ger dig goda valmöjligheter att avnjuta idag eller lagra länge. Servera gärna till en härlig lammfilé med rödvinssås och en gräddig, vitlöksdoftande potatisgratäng.

Ruffino Ducale Magnum 2014

699,00 kr


En välgjord Chianti Classico från den anrika producenten Ruffino. Och det är inte bara vi som gillar denna magnumflaska - så här skriver Allt om Vin i Nr 7 – 2021:

"FYND! Riktigt härligt med torkad timjan, lite rosmarin, färskt läder och körsbär. Klart bra för pengen."