Halvflaskor kan sätta guldkant på vardagen.

Halvflaskan är bra på grund av flera anledningar och här förklarar vår dryckesexpert Mats Claësson om varför han slår ett slag för halvflaskan. Dessutom tipsar Mats om flera goda halvflaskor som passar för olika tillfällen.

Ostbricka med halvflaska vin

Det är härligt att sätta lite guldkant på tillvaron genom att unna sig saker även i vardagen. Att köpa en riktig god choklad eller att ta ett gott glas vin till pizzan kan förgylla även den regnigaste tisdagen. 

Champagne på halvflaska av flera anledningar

Själv har jag alltid en halvflaska Champagne i kylen då jag inte vill göra om den brittiska nationalekonomen John Maynard Keynes misstag. Vid sin dödsbädd fick han frågan om han ångrade något i sitt liv, och svaret blev ”Jag önskar att jag hade druckit mer Champagne”.

En halvflaska champagne är perfekt om du vill ta ett glas tillsammans med din partner eller helt enkelt om du vill servera bubbel till förrätten och sedan ha ett annat vin till varmrätten. Visserligen finns det personer som skulle säga att det funkar lika bra med helflaska då det finns förslutare och att andra viner klara flera dagar i kylen utan problem. Även om det är sant så beror det lite på hur kräsen man är vilket jag har en tendens att vara, just när det kommer till Champagne. 

Om jag exempelvis beställer ett glas Champagne på restaurang så vill jag ha från en nyöppnad flaska. Trots specialtillverkade champagnestoppers så är det inte samma kittlande och krämiga bubblor om den öppnades dagen innan. När det kommer till vita och röda viner beror det lite på druvan och ursrpung, ett riesling håller längre när det är öppnat än ett pinot noir. 

Halvflaskor tillåter större omväxling

Om du tar ett glas eller två till maten i början av veckan och sedan vill ackompanjera fredagskvällens middag så är det ju faktiskt bättre att öppna en ny halvflaska istället för att avsluta den påbörjade helflaskan. Omväxling förnöjer som sagt och du har större frihet när du skall inhandla maten.

Halvflaskan kan ha mer mognad

Ibland kan halvflaskan faktiskt vara mer balanserad än samma vin på större flaska. Det är nämligen så att vinet i små flaskor mognar snabbare, och kan därför vara i en mer optimal mognadsgrad än sina större syskon.

Tips på halvflaskor för olika tillfällen:

Ruffino Chianti Organic, 375ml

75,00 kr


Bra vin att ha hemma om man vill piffa upp pizza- eller pastamiddagen en mulen kväll eller helt enkelt bara vill ha ett glas vin. Denna välsmakande chianti kan gärna serveras lite svalare, vid ca 14-15 °C.

Kung Fu Girl Riesling

63,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av persika, canataloupemelon, aprikos, och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, canataloupemelon samt en touch av citruszest. PET-halvflaska som rymmer 375 ml.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 375ml

67,00 kr


Ett Alsacevin från en producent som bemästrar riesling på ett ypperligt sätt. Passar till lite smakrikare fiskrätter som olika typer av lax eller till rätter som har lite sting i sig.

Faustino VII, 375ml

59,00 kr


Det finns en anledning till att det spanska vinodlingsområdet Rioja har den högsta ursprungsbeteckningen (det finns endast två i Spanien) och Faustino är den största privata bodegan i området. Här bjuder vinet Faustino VII på en bukett av trevliga aromer som passaer perfekt till både rött kött och den mustiga vegangrytan.

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Ett ädelsött vin som ju faktiskt lämpar sig även för den lite större middagen. Oftast räcker det med 6-8 cl per person till den goda osten eller desserten.

Öppna den gärna även i andra mindre sammanhang då sötman gör att den håller sig flera veckor i kylen.