Mindre socker
Faustino I Gran Reserva 2011, Magnum

Faustino I Gran Reserva 2011, Magnum

Spanien


499,00 kr

Systembolaget nr:

5385306

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Faustino I Gran Reserva 2011, magnum har en nyansrik doft med inbjudande inslag av fat, torkade mörka frukter, blå solmogna plommon, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av kryddnejlika och piptobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, nötter, torkade örter och en bra syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd har en fin längd.

Produktion

Druvorna kommer från egna gårdar i hjärtat av Rioja Alavesa som ligger 450 meter över havet. Druvorna plockas för hand, pressas och vinifieras. Därefter lagrats vinet i 26 månader i fat av fransk och amerikansk ek.Från årgång 2010 har Bodegas Faustino gjort påtagliga förändringar i den del vinmakeriet som sker innan fatlagringen påbörjas. Det innebär en mer anaerob miljö. Den begränsade tillgången på syre gör att vinet bevarar mer av fruktigheten både innan, under och efter lagringen i ekfat.

Passar till

Smakrika och kryddiga rätter av lamm-, kalv- eller nöt- eller viltkött samt lagrad ost. Varför inte vildsvinsstek med örtdoftande gräddsås, smörstekta trattkantareller och grillad polenta.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Årgången 2011 har klassificerats av Consejo Regulador DOCA de Rioja (det officiella kontrollorganet) som excellent. Det är bara 12 årgångar sen 1955 som fått denna höga klassificeringBodegas Faustino som ligger i Oyón (Rioja Alavesa) har mer än 150 års erfarenhet av vinmakeri och lagring av vin. Man började exportera vin på 1960-talet och nu skeppar man vin till mer än 120 länder över hela världen. Faustino I är världens mest sålda Rioja Gran Reserva och står för hela 30 % av den totala Gran Reserva försäljningen. Man är även en av de största markägarna i Rioja med 650 hektar vinodlingar.Ägarfamiljen till vinhuset Faustino har alltid haft ett stort konstintresse och sedan lång tid tillbaks har deras viner prytts av olika porträtt. När deras välkända Gran Reserva lanserades 1968 användes en tavla av Rembrandt som föreställer konstnärens vinhandlare Nicolaes Van Bambeeck. Rembrandt, egentligen Rembrandt Harmenszoon van Rijn, är en av världens mest kända konstnärer. Han har blivit kallad ”ljusets mästare”. Rembrandt föddes i Amsterdam 1606 och dog där 1669. Omkring 1640 gjorde han den bild som används till Faustinos etikett.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

5385306

Volym

1500 ml

Varumärke

Familia Martinez Zabala

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Spain - Rioja - Rioja

Sockerhalt

1,6 g/liter

Druva

Tempranillo, Graciano, Mazuelo

Lagring

Förstklassiga Rioja viner som denna är mer eller mindre unika i vinvärlden då de är drickmogna när det lanseras, men ändå kan lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. Den nya årgången 2011 har mycket bra lagringspotential och magnum mer än helflaskor. Så denna nya årgång i större flaskor är en investering både i direkta och framtida smakupplevelse.