Mats dyker efter pärlor i beställningssortimentet.

Tycker du att det är svårt att hitta de riktigt bra vinerna bara genom att scrolla på Systembolagets hemsida? Här har vår dryckesexpert Mats Claësson listat några av sina egna favoriter att beställa hem.

Mats Claëssons favoritviner i beställningssortimentet.

I Systembolagets ordinarie sortiment finns det cirka 1700 viner och för närvarande nästan 1800 i det tillfälliga sortimentet. Men tittar man närmare på beställningssortiment eller ordervaror som Systembolaget benämner det, finns det nästan 11 000 olika viner.

Här finner man riktiga guldkorn men naturligtvis också en hel del rejäla bottennapp. Vår dryckesexpert Mats har gjort en djupdykning i det breda utbudet och har fiskat fram några riktiga pärlor.

4 chenin blanc som gör smaklökarna saliga

Vi börjar med fyra riktigt läckra viner baserade på druvan chenin blanc. Bland världens främsta viner på druvan finner vi Ken Forresters The FMC. Årgång 2020 utsåg jag utan att tveka till Månadens Mats och den nya årgången 2021 är till och med snäppet vassare. Att Sydafrika får fram världsklassviner från druvan visar sig också tydligt i Ken Forresters Old Vine Reserve och i Nederburg The Anchorman.

I Loire hittar man både stilla och mousserande viner på chenin blanc och de kommer i alla varianter från knastertorrt till ädelsött. En riktig läckerbit är det söta vinet Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015. Den blev också därför ”Månadens Mats” i november förra året.

Ken Forrester The FMC

520,00 kr


Chenin blanc-vinet Ken Forrester The FMC 2020 har en en intensiv och nyanserad doft med inslag av honung, bakade äpplen, torkad aprikos, kryddor och brioche. Smaken presenterar en bred palett av honung, honungsmelon, bakade äpplen, fat, kanderade apelsinskal, kryddor och vanilj.

Ken Forrester Old Vine Reserve Chenin Blanc

189,00 kr


Ken Forrester Old Vine Reserve Chenin Blanc har en djup doft med inslag av solmogen melon, bakade äpplen, kryddor och, bivax. Smaken är torr och lång med fina toner av bakade äpplen, melon, kryddor, fat, vanilj och stendamm. Vinet har en fin balans mellan fat och fruktighet.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

229,00 kr


Vinet är gjort på 100% chenin blanc och har en doft av mogna aprikoser och apelsiner med blommiga aromer och viss kryddighet. Smaken är rik, komplex och välbalanserad med en fräschör och fruktighet, fin mineralitet och bra struktur.

Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015

149,00 kr

178,00 kr


Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda äpplen. Detta söta vin har en smak med fint balanserande syra samt en fin intensitet och smaklängd där man finner både bakade äpplen, torkad mango, aprikos och nektarin samt ett litet stråk av nötter.

2 rieslingviner som ger en minnesvärd upplevelse

Att riesling är en nobel druvsort råder det ingen tvekan om. Här har vi två minnesvärda viner från två högt klassade producenter. Robert Weil i Rheingau och Gustave Lorentz i Alsace:

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

599,00 kr


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner man stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor.

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim

369,00 kr


Vinet har en intensiv doft med toner av grapefrukt, bergamott och inslag av flinta och vitpeppar. Smaken är kraftfull och koncentrerad. Komplex textur med imponerande smaknyanser av citron, dragon och salvia. Avslutas långt och seriöst strukturerat. Utmärkt potential för lagring.

God pinot noir i en attraktiv prisklass

Det är inte helt lätt att hitta bra och prisvärda viner på druvan pinot noir, men här bjuder jag på två viner som ger mycket smak, charm och elegans för prislappen. Laroche från södra Frankrike och Erath som kommer från ett av de mest intressanta ursprungen för druvan: Oregon på den nordamerikanska västkusten.

Laroche Pinot Noir Réserve

149,00 kr


Doften i Laroche Pinot Noir Réserve har inslag av mörka körsbär, kryddor, samt en fläkt av röda bär och kanel. Vinet är fruktigt och mjukt med en smak av fina toner av körsbär, mörka plommon, röda skogsbär och kryddor.

Erath Pinot Noir

219,00 kr


Erath Pinot Noir har en härligt fruktig doft med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär, röda vinbär, plommon och toner av jasmin och örter. Smaken är nyanserad med lätt fatkaraktär. Tanniner och fruktsyra är vackert balanserade vilket ger en lång och mjuk eftersmak.

Orben – ett kärleksbrev till tempranillo

Jag har nyligen genomfört några provningar där de spanska vinområdena Rioja och Ribera del Duero spelat huvudrollen. Konklusionen bland många av deltagarna var att Orben var den stora stjärnan, och jag kan bara hålla med! Det är ett mycket välgjort vin i modern stil, och smaken det är rena kärleksbrevet till druvan tempranillo.

Orben

299,00 kr


Intensiv mörkröd färg. Stor, intensiv doft av mörka skogsbär och inslag av rostade fat. Vinet är smakrikt och strukturerat med fin syra och kraftfull smak av mogna körsbär och plommon.

Elegant syrah från Margaret River i Australien

Det är mer än 40 år sedan Tom Cullity gjorde sitt första vin på Vasse Felix med mottot ”Att göra bästa möjliga vin”. Tom var en pionjär då området vid den tiden endast bestod av betesmark och eukalyptusskogar. Vasse Felix är utan tvekan en av de främsta producenterna i Margaret River och här bjuder vinet både på en härlig intensitet och smaklängd som paras med en smäcker elegans.

Vasse Felix Syrah

249,00 kr


Ett elegant svalklimatsvin med inbjudande doft av björnbär, skogshallon, plommon, anisfrön, vitpeppar, kakao, kryddnejlika, mineral och lite jordiga toner. Smaken är ren, fruktig, kryddig och välstrukturerad med tydligt pepprig karaktär av druvan.

Valpolicella bortom de torkade druvorna

Varför välja en Valpolicella med torkade druvor när det smakar så här? Medan Amarone och Ripasso fokuserar på kraft och alkoholhalt drar detta Valpolicellavin mer åt fruktighet, fräschör och elegans. De kommer från samma områden och från samma druvor men detta är ett riktigt välgjort och balanserat vin.

Peretara Valpolicella Superiore

419,00 kr


En doft av körsbär, viol, hallon och blåbär samt inslag av örter och en lätt kryddighet. Vinet är fylligt samtidigt mineraliskt med fin syra och mjuka tanniner samt fint integrerade fat.