Lisa Lemkes recept på Chimichanga Elotes style.
Chimichanga är ett uppskattat gatusnacks i form av en friterad tortilla, här fylld med elotes som är ett recept på grillad majs från Mexiko.
Läs mer »Nu är Lisa Lemke aktuell med boken Brödmat – från quesadilla till pizza och chimichanga.
Lisa Lemke är för många en välkänd matprofil. Hon har bland annat skrivit flertalet kokböcker, synts i tv-rutan – senast i det populära programmet Timjan, tupp och tårta, hörts i radio och står då och då på scen i matsammanhang. Nu är Lisa Lemke aktuell med boken Brödmat – från quesadilla till pizza och chimichanga.
Som ung drömde Lisa Lemke om att bli bonde och det var även där som ett intresset för mat föddes. I tonåren var hon på studiebesök på en tidning, och bestämde sig då för att utbilda sig till journalist. Efter några år insåg hon att det gick att kombinera intresset för mat med journalistiken. I dag kallar hon sig frilansande matkreatör, matstylist och tv-kock och på repertoaren finns flera prisade kokböcker som släppts både i Sverige och utomlands. Några är hennes egna och i andra har hon bidragit med exempelvis recept eller styling. Den senaste är ”Brödmat – från quesadilla till pizza och chimichanga”.
– Den är inte en bakbok, även om många tror det. Visserligen innehåller den bakrecept, men det är en receptbok med mat, säger Lisa Lemke och förklarar att det har varit en av de största utmaningarna med boken.
– Det är mycket som man kanske inte tänker på att det är bröd. Både pizza och pasta är maträtter, fast de i grunden består av vatten och mjöl. Och nudlar, taco eller paj, tillägger hon.
– Det här är en idé som jag har gått och burit på jättelänge. Det här är mat som jag älskar och som jag och min familj äter nästan varje dag i någon form. Och jag tror det är många som längtar efter den här typen av mat nu!
Tillsammans med maken Marcus Nordgren driver hon två restauranger som bekräftar hennes förkärlek till vatten och mjöl: Pizzerian Prostens pizza och pastarestaurangen Skrea Matbruk. Båda ligger hemma på prästgården på Skrea Backar, strax utanför Falkenberg.
Lisa pratar ivrigt om hur mjöl och vatten i varierande former historiskt och i olika kulturer har räddad livet på människor. Hon berättar också om ett möte för några år sedan i New York med sin amerikanska förläggare.
– De genomför årliga trendspaningar och hade kommit fram till att ”bread is back”.
Lisa fortsätter med att förklara att vi måste inse att det är skillnad på bröd och bröd.
– En industrilimpa som inte innehåller någonting av sådant som gör dig mätt, glad eller välmående är något helt annat än ett långjäst surdegsbröd med helkorn. Av den får kroppen mer näringsinnehåll och gluten har haft en chans att ändras på ett sådant sätt att det förenklar nedbrytningen i tarmarna.
Brödmat inleds med ett avsnitt om mjöl där Lisa förklarar att det finns massor av vetesorter för olika syften med skilda karaktärer och varierande egenskaper att till exempel bilda gluten. I boken finns också en förteckning över vilka sorter som passar för olika ändamål.
– Det har hänt mycket på mjölhyllan i affären i dag jämfört med femton år sedan. Samtidigt är det konstigt att vi inte pratar mer om de olika sorterna. Det finns kanske vetemjöl, vetemjöl special och ekologiskt, men inte så mycket mer. Men det är jättestor skillnad på ett industriellt arbetat mjöl som inte innehåller särskilt mycket näringsämnen jämfört med ett mjöl från en kvarn där det inte har blivit sönderrenat.
– Det kan du hitta på nätet. Det finns många bra webbshoppar som har specialiserat sig på detta och små kvarnar som säljer sitt mjöl över nätet. I dag har det också poppat upp jättemycket duktiga bagerier runt om i landet. Fråga om du kan köpa några kilo direkt från dem på samma sätt som du ibland kan köpa en bit deg från pizzerian!
Lisa uppmanar också till att vi pratar med våra butiker och ber dem ta in sådant som vi saknar i sortimentet. Det går alltså att påverka utbudet själv.
– Du kan inte klaga på butikerna om du inte har låtit dem veta att det är något specifik du önskar, allt från långfil till skrädmjöl, säger hon och skrattar.
”Rädda brödet” är ett av kapitlen i boken som Lisa vill puffa lite extra för. Hon menar på att vi behöver ändra vårt sätt att se på bröd. Det finns en alldeles för stor fixering vid att det ska vara näst intill dagsfärskt och att det därför slängs stora mängder fullt ätbart bröd.
– Tänk om vi i stället kunde se att bröd har olika syften beroende på hur gammalt det är. Att det under en vecka har lite olika förlopp och sedan slutar som ströbröd. Första dagen kan du skiva av det och äta det färskt. Andre – tredje dagen kanske det hamnar i rosten eller att du steker det som en bruschetta eller gör en varm macka, säger hon och tillägger:
– De sista skalkarna kan du göra ströbröd av och med fördel tillsätta i exempelvis en pajdeg, i pesto till pastan eller göra passatelli – en slags pasta gjord på bröd.
– Jag gillar absolut vin, och vad jag väljer beror på tillfälle. Just nu fokuserar vi lite extra på produktionen av vin för vi har precis tagit över grannens vinodling. Men bästa glaset är det när man står och lagar mat!
Bok: Brödmat – från quesadilla till pizza och chimichanga
Författare: Lisa Lemke
Förlag: The Book Affair
Utgiven: Oktober 2019
87,00 kr
Perfekt som apéritif innan maten!
En Cava med torr och fruktig smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.
Chimichanga är ett uppskattat gatusnacks i form av en friterad tortilla, här fylld med elotes som är ett recept på grillad majs från Mexiko.
Läs mer »