Matparet lämnade krogsuccén för livet på italienska landsbygden.

Peter och Carina Nordin drev anrika restaurang Prinsen i Stockholm i 30 år och hade under åren 14 prisade restauranger i huvudstaden. Men en dag blev längtan efter ett annat liv för stort, och de sålde allt och flyttade till Italien.

Peter och Carina Nordin flyttade till Italien.

"Matlängtan – vår resa till det italienska livet" heter parets kokbok som släpps nu i september. Det är en bok som fyllts till bredden av Carinas och Peters egna favoritrecept – både italienska och svenska. Och svenska med en italiensk twist, och tvärt om.

Peter och Carina Nordin var ett riktigt "power couple" i Stockholms krogvärld under många år, med restauranger som Prinsen, Zink Grill, Villa Godthem, Trattorian, Il Tempo och Wienercaféet i sin koncern. Peter kallades ofta för "Stockholms Krogkung" och paret levde ett hektiskt liv där de ansvarade för över 200 anställda.

Peter och Carina Nordin i köket.

Foto: Joachim Lundgren

Peter och Carina Nordin lämnade Stockholm 2016.

Men den sanna passionen har alltid varit den till maten, och 2016 bestämde sig paret för att göra en dramatisk förändring. En längtan efter god mat utan krusiduller fick dem att lämna Stockholmslivet och köpa en gård utanför italienska Marche.

– Idag lever jag och Carina vår dröm. Efter snart sex år i Italien har vi funnit vårt eget universum, med närhet till det viktigaste i livet. Vi bor i ett ständigt föränderligt och levande landskap med vacker natur, underbara råvaror, en enkel och ren gastronomin inpå husknuten, generösa människor och ynnesten att odla och förädla både grönsaker, olivolja och frukter. Bara att besöka vår bonde några minuter från vårt hus för att köpa ricotta och pecorino ger en glädje i hela kroppen. I denna bok har vi samlat våra bästa recept som vi alltid återvänder till, matlängtan på riktigt, säger Peter Nordin. 

Matlagning med nyfikenhet

Idag driver de ett exklusivt boutiquehotell med en liten restaurang. De producerar sin egen olivolja, såser, marmelader och en egen limoncello. Många andra råvaror köper de från grannar och lokala handlare.

Peter och Carina Nordin i Marche, Italien.

Foto: Joachim Lundgren

Paret lever sitt bästa liv på gården i Marche.

Idag får de också det de saknade i Sverige: Fokus på råvarorna, dofterna och matlagning som grundas i nyfikenhet. "Nyfikenheten är vår stora drivkraft. Den har vi fortfarande kvar och den ledde oss till Italien", skriver paret i boken.

Men skillnaderna mellan livet i Sverige och det i Italien är stora. Peter berättar att han brukar dela in det italienska livet i två delar: Det officiella livet och det ljuva livet.

– En sak som slog mig snabbt är hur kultur och historia på något vis suddar ut de ekonomiska skillnaderna i samhället. Som exempel: Går du på en krog så ser du inte vilka samhällsklasser som besöker krogen. Här sitter en gatuarbetare tillsammans med en företagsledare. På något vis sammanför gastronomin människor. I Stockholm är det mer uppdelat. En samhällsklass besöker gärna Sturehof, varpå en annan går på ett hak utanför stan. Så är det inte i Italien, i samma utsträckning.

En annan rätt trevlig skillnad är att allt odlas lokalt och i liten skala. Här kan du besöka en bonde för att köpa de mest underbar råvaror samt frukt och grönt utan att det ses som lyx. Det är vardag, inte något snobbigt och dyrt.

Kokbok med det bästa av två världar

I boken bjuds läsaren på Peters och Carinas bästa italienska recept, men också på en del skandinaviska smaker. Det är recept som de själva alltid återkommer till, som de kan längta efter, allt blandat huller om härligt buller. Du kan till exempel laga Tagliatelle al Limone eller baka danskt rågbröd, servera kroppkakor eller klassiska italienska cannoli.

Boken är även fylld av anekdoter, historier och tips på hur du bakar den bästa pizzan, får till gnocchin eller kokar den mest smakrika tomatsåsen.

Hur skiljer sig matkulturerna åt i Sverige och i Italien, tycker ni?

Här är man trogen sin matkultur och sin historia. Det regionala köket är allt. Man åker sällan till andra regioner. Det finns människor i Rom som inte lämnat sina kvarter under en livstid. Den gastronomiska historien är jätteviktig. Du kan inte laga en Carbonara om du inte gör detta enligt traditionen och den rätta historien. Du hittar knappt andra kulturers gastronomi på krogarna på landsbygden. Här går recept och hantverk i arv. Man lär sig av sin mor och sin mormor.

Peter berättar att det gamla, italienska köket lever kvar i symfoni med små lokala odlare, bagare och små slaktare. Många delar av Italien har inte drabbats av globaliseringen.

– I Sverige har jordbruket centraliserats och beskattats så hårt att många små lantbruk tvingats läggas ned. Skillnaden mellan Italien och Sverige är att Sverige håller på att bli tomt, både kulturellt och historiskt, säger han.

Omslag Matlängtan.
Omslaget till "Matlängtan".

FAKTA:

  • Titel: Matlängtan – vår resa till det italienska livet.

  • Författare: Peter och Carina Nordin.

  • Utgivningsdatum: 14 september 2023.

  • Förlag: Own your book / Respons AB


Laga paret Nordins äkta Carbonara! »

Text: Mikaela Alex

14.09.2023
Sunday Gravy med CHILL OUT Zinfandel.

Sunday Gravy.


Sunday gravy är en italiensk rätt som serveras på söndagskvällen i italiensk-amerikanska hem eller i Italien som Sugo della Domenica, och består av en djup tomatsås som fått koka i flera timmar med olika typer av kött i ett och samma långkok.

Läs mer »