Vin till sparris – hitta rätt dryck till vårklassikern.

Grön sparris och sauvignon blanc är en klassisk kombo som vi associerar med vår. Stek sparrisen lätt och linda in i prosciutto, voilà! Vintips får du här.

Sparris

Grön sparris och vin på druvorna sauvignon blanc eller riesling är en klassisk kombination som vi associerar med vår.

En enkel och fräsch förrätt får du genom att att steka grön sparris lätt i olivolja. Servera tillsammans med en skiva prosciutto, hyvla lite parmesanost över och dra ett varv med pepparkvarnen. Avsluta med några flingor salt och eventuellt lite citronzest (rivet skal från en citron).

Kombinera vin och sparris

Vad det gäller vit sparris kan man använda samma typ av vin som till grön sparris. Förutom sauvignon blanc och riesling är lämpliga dryckesval viner från pinot blanc, albariño, chardonnay och chenin blanc.

Tidigare sa man att vit sparris inte passar med vin, på grund av det beska skalet och hög halt av oxalsyra. Men det stämmer inte! Om man skalar den vita sparrisen omsorgsfullt samt kokar i vatten med salt och citron, samt serverar med feta eller krämiga såser eller tillbehör – ja, då är det fantastiskt gott med ett fräscht torrt vitt vin till.

Här nedan listar vi några viner som passar alldeles utmärkt med vårprimören sparris, grön som vit.

Viner som passar till sparris:

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

209,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd samt fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

Folklore Albariño

129,00 kr


Fruktig, ungdomlig och nyanserad doft med inslag av persika, citron, ananas och en ton av vita blommor. Fruktig mycket frisk smak med härlig aromatisk ton, inslag av persika, citrus och mogen ananas. Fin krispig fruktsyra och lång, nyanserad eftersmak.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

123,00 kr


"Prisvärd rieslingfavorit från Alsace med friska toner av gröna äpplen, grapefrukt och bra syra." - SvD, augusti 2020 En mycket omtyckt riesling som du hittar du på hyllan på de flesta Systembolag.

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken

349,00 kr


Ett härligt vin från en av Rheingaus mest ansedda producenter. Vinet har har en nyanserad doft med inslag av mogen frukt såsom gula päron, nektarin, citron samt färska örter, Smaken är torr och frisk med komplex, intensiv och balanserad smak.

Château Bonnet Blanc

109,00 kr


Fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.

Two Tracks Sauvignon Blanc

219,00 kr


Precis som alla typiska sauvignonviner har det här vinet en lätt till medelfyllig kropp men stor intensitet av aromämnen, samma nyanser som i doften och en uppfriskande fräsch syra och en lång eftersmak.

Arniston Bay Sauvignon Blanc

97,00 kr


Fruktig, ungdomlig och mycket frisk sauvignon blanc med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad och citrus. Perfekt till rätter med fisk eller skaldjur, gärna med syrliga komponenter i tillagningen. Arniston Bay Sauvignon Blanc Fairtrade är buteljerad i en pappersflaska - Frugal Pac.

Georg Breuer Riesling Sauvage

149,00 kr


Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken.

Spier Signature Chenin Blanc

109,00 kr


En frisk och fruktig chenin blanc, med grön guava, päron, mogna persikor och hint av litchi i doften. Den välbalanserade smaken kommer från sluttningarna i Kapvinlandet, där druvorna mognar snabbt men behåller druvans signatur av friskhet och koncentrerat avslut.