Sparris och Sauvignon Blanc eller Riesling - en vårklassiker.

Grön sparris och sauvignon blanc är en klassisk kombo som vi associerar med vår. Stek sparrisen lätt och linda in i prosciutto, voilà! Vintips får du här.

Sparris

Grön sparris och vin på druvorna sauvignon blanc eller riesling är en klassisk kombination som vi associerar med vår. En enkel och fräsch förrätt får du genom att att steka grön sparris lätt i olivolja. Servera tillsammans med en skiva prosciutto, hyvla lite parmesanost över och dra ett varv med pepparkvarnen. Avsluta med några flingor salt och eventuellt lite citronzest (rivet skal från en citron).

Vad det gäller vit sparris kan man använda samma typ av vin som till grön sparris. Förutom Sauvignon Blanc och Riesling är lämpliga dryckesval viner från pinot blanc, albariño, chardonnay och chenin blanc.

Tidigare sa man att vit sparris inte passar med vin, på grund av det beska skalet och hög halt av oxalsyra. Men det stämmer inte! Om man skalar den vita sparrisen omsorgsfullt samt kokar i vatten med salt och citron, samt serverar med feta eller krämiga såser eller tillbehör. Ja då är det fantastiskt gott med ett fräscht torrt vitt vin.

Viner som passar till sparris:

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

119,00 kr


"Prisvärd rieslingfavorit från Alsace med friska toner av gröna äpplen, grapefrukt och bra syra." - SvD, augusti 2020 En mycket omtyckt riesling som du hittar du på hyllan på de flesta Systembolag.

Aveleda Alvarinho

115,00 kr


Ett vin med en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor.Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.

Locus Convergence Muscadet Sèvre & Maine

129,00 kr


Locus Convergence Muscadet Sèvre & Maine bjuder på fruktig och frisk smak med en viss förnimbar sälta samt fina toner av citron, gula äpplen, kryddor, mineral och ett lätt stråk av mandel.

Château Bonnet Blanc

109,00 kr


Fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.

Brudpar utan skor

Tips inför bröllopssäsongen.


Buffé eller servering? Champagne eller mousserande? Frågorna är många inför den stundande bröllopssäsongen. Bröllopskoordinatorn Johanna Kajson tipsar om vad brudparet ska tänka på inför den stora dagen.

Läs mer »