Kall inkokt lax med somrig färskpotatissallad och kaprissås.
En riktig bjudrätt utan alltför mycket förberedelser. Ett recept av Louise Bondebjer ur boken "Svenska klassiker - årstiderna, maten och traditionerna".
Läs mer »Vi har pratat med Louise Bondebjer bakom boken Svenska klassiker – Årstiderna, maten och traditionerna. Dessutom bjuder hon på recept från boken.
I våras utkom kokboken Svenska klassiker – Årstiderna, maten och traditionerna på Kakao förlag. Det är en härlig bok som bjuder på en bit av Sverige med recept och bilder som utstrålar smak och doft kombinerat med foton från vårt vackra land. folk o folk har pratat med Louise Bondebjer, matkreatören bakom boken.
Enligt sin hemsida arbetar Louise Bondebjer som ”frilansandes matstylist, receptskapare, kokboksförfattare och lite så!” Hon arbetar alltså med det mesta som handlar om att laga, skapa och förmedla mat, bak och dofter.
Medan intervjun pågår står det en kaka i ugnen som då och då måste kollas. På dagens agenda finns ett lunchmöte om ett eventuellt framtida samarbete med en ny kontakt och Louise tvekar aldrig på att göra det lilla extra när det kommer någon på besök.
– Det är en strålande dag och vi ska sitta i min underbara trädgård. Fåglarna kvittrar, det blommar för fullt – det kommer att bli bra, säger hon nöjt.
Det stora matintresset har funnits där så länge hon kan minnas.
– När jag var liten stod jag alltid bredvid den som lagade mat och tittade, frågade och var nyfiken på precis allt. Jag tyckte att det var så häftigt att det man gjorde ändrade färg och form efter att det hade varit i ugnen. Och alla dofterna! Mmmm, säger hon med inlevelse.
Louise förklarar att hon har ett extra väl utvecklat luktsinne. Just betydelsen av dofterna återkommer hon ofta till under intervjun och det är tydligt att hon gärna sveps med och stimuleras av dessa när hon bakar och lagar mat.
Hon växte upp i en matglad familj och kärlek till maten fanns där hela tiden, såväl till vardags som vid fest. Hon är också präglad av att ha bott på landet där det var naturligt att följa årstider och ta vara på grönsaker, bär och frukter.
Gymnasievalet föll dock på en linje med teoretisk inriktning.
– Kockyrket lockade mig inte alls. Jag tyckte då att det verkade lite skrämmande och såg den typiske kocken som en heltatuerad, rakad, lite barsk typ, säger hon och skrattar.
Men maten kunde hon inte hålla sig ifrån och hon sökte in på hushållsskola – ett års internat där det ingick matlagning, textil, friskvård, hälsa och företagsekonomi.
– I köket hade vi hucklen runt huvudet, förkläden, vita byxor och träskor. Jag har alltid haft en dragning till det traditionella och tycker det är härligt med kulturarvet. Så jag bara älskade det, säger hon hänfört.
– Vi lärde oss stycka djur, baka traditionella kakor och jag fick ett ännu starkare årstidstänk än jag hade tidigare, som att till exempel på hösten hermatisera (ett annat ord för inkokning, reds anmärk), lägga in och göra storkok.
När hon studerade etnologi i Lund drogs hon till arkivet och älskade att sitta och bläddra i gamla, gulnade kokböcker med mycket gammaldags text, och lite bilder. Hon nämner Prinsessornas kokbok, vars första utgåva kom 1921.
Efter en treårig utbildning på Restauranghögskolan i Grythyttan ville Carl Jan Granqvist att hon skulle stanna kvar i Grythyttan och arbeta med Gourmand World Cookbook Awards, kokböckernas egen Oscarsgala. 2005 var Sverige värdland och Louise fanns med i kulisserna.
– På den tiden var det en dröm för mig att ge ut en egen kokbok. Nu har jag gett ut två stycken, och jag skickar själv in och deltar i den här tävlingen! säger hon stolt.
Hennes första kokbok Naturens Skafferi fick 2017 utmärkelsen Special Award i just Gourmand World Cookbook Awards.
I vår har hon alltså kommit med sin andra kokbok på Kakao förlag, Svenska klassiker – Årstiderna, maten och traditionerna.
Svenska klassiker ges även ut på engelska och riktar sig således till såväl svenska läsare som till utländska turister som vill ha med sig en godbit från Sverige. Förutom på nätet och i sedvanliga bokhandlare, finns den att köpa i inrednings- och presentbutiker samt museishoppar och på andra ställen där turisterna rör sig.
– Det var förlaget som kontaktade mig och ville att jag skulle göra en ny, uppdaterad och modernare version av en av deras storsäljare.
Svenska klassiker är en härlig blandning av inbjudande recept som spänner över hela året och innefattar våra svenska traditioner. Det är vinter med köttbullar, vår med sill och nässelsoppa, midsommar med lax, färskpotatis samt jordgubbar, kräftsäsongen, hösten med skördetid och skogens alla bär samt svampar, lite höstaktiga fikaförslag och julens alla kryddor och bakverk. På 160 sidor varvas recepten med vackra bilder av Sverige med kohagar, båthus vid havet, blommor, röda stugor och skog.
Boken innehåller även en hel del bakrecept. Louise är en hejare på fika och att skapa en ombonad atmosfär kring bordet. Allt ifrån det ångande, nybryggda teet till att bjuda på färska scones eller kakor omgärdat av doften från nybakat som förstärker helhetsintrycket.
– I sommar ska jag och några andra kvinnliga kreatörer ha Sommarsalong i Arild. Det blir konst, fotografi och tyger med tryck. Jag ska duka upp ett vackert kafferep och sälja mina kokböcker. Nu ska jag ut och plocka lite fläder och göra saft som jag kan bjuda på. Du är välkommen dit om du har vägarna förbi Skåne, säger Louise innan vi avslutar samtalet.
Namn: Louise Bondebjer
Gör: Matstylist, receptskapare och kokboksförfattare
Aktuell med: Kokboken Svenska klassiker – Årstiderna, maten och traditionerna
Förlag: Kakao förlag
Finns: På nätet, i bokhandeln och presentshoppar. Den kommer också att visas vid Sommarsalong i Arild, 24 juli – 30 juli.
En riktig bjudrätt utan alltför mycket förberedelser. Ett recept av Louise Bondebjer ur boken "Svenska klassiker - årstiderna, maten och traditionerna".
Läs mer »Weingut Robert Weil är en av de främsta vinproducenterna i Rheingau och nu lanseras fyra viner i beställningsortimentet.
Läs mer »