Att välja vin till svenska klassiker, del 1: Fisk & skaldjur.

Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den första delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på fisk eller skaldjur.

Toast skagen - en av våra svenska klassiker.

Till kategorin "Svenska klassiker" räknar vi anrättningar som varit populära under lång tid och som sätter lite extra guldkant på tillvaron. Eftersom råvarorna har lite högre prisklass faller de inte under kategorin husmanskost som är enklare vardagsmat.

Här kan du läsa om vin till husmanskost.

Löjromstoast

Sverige har löjrom av mycket hög klass från Kalix, men också från Vänern. Till denna härliga anrättning rekommenderar vi ett friskt mousserande vin som är tillverkat enligt den traditionella metoden. Den brödiga karaktären som kommer från lagringen med jästfällningen skapar en fin aromspegling med den smörstekta brödskivan. Men glöm inte att pressa några droppar citron över löjrommen, så man inte får en oönskad umamireaktion där vinet får tråkig metallisk smak och inslag av rå fisk.

Vin till löjromstoast:

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut

159,00 kr


Nyanserad, fruktig, utvecklad smak med inslag av gula päron, aprikos, kex, nougat och lime. Passar utmärkt till både fisk, skaldjur och sallader.  Vinet lagras i 48 månader på sin jästfällning innan det degorgeras och släpps till försäljning. 100% chardonnay.

Champagne Louis Roederer Collection 244

569,00 kr


Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.

Toast Skagen

Trots namnet har denna rätt ingen anknytning till Danmark utan skapades av den svenska kocken och hovtraktören Tore Wretman på 1950-talet.

En svensk klassiker som man finner på både restauranger och i matvarubutiker från söder till norr. Här kan man med fördel välja fruktiga, fräscha och friska vita eller mousserande viner.

Vin till Toast Skagen:

Aveleda Alvarinho

119,00 kr


Ett friskt vitt vin som går utmärkt ihop med din Toast Skagen. Aveleda Alvarinho har en frisk och torrsmak som samtidigt är fruktig, med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.

Gravad lax med hovmästarsås

Här har vi både sälta och sötma från den gravade fisken och en tydlig sötma från hovmästarsåsen. Det är därför vinet behöver en tydlig restsötma, men också en fräsch syra. Viner från druvan riesling är ypperliga kamrater och det bästa som går att finna är en Kabinett från Tyskland. Använd ett recept på såsen som inte innehåller ättika utan i stället vinäger. Ättika till vin är nämligen lika med vad kryptonit är för Stålmannen.

Vin till gravlax:

Sköna Hönan Riesling, 3L

207,00 kr


Sköna Hönan Riesling har precis rätt mängd restsötma för att klara av gravlaxen. Det är ett friskt och fruktigt vin med tydliga toner av syrliga äpplen, päron och persikor samt med diskreta inslag av grapefrukt och blommor. 

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

261,00 kr


Ett annat trevligt vin till gravlax med hovmästarsås är Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett. Förutom en trevlig restsötma finns även en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. 

Kallrökt lax med pepparrotsgrädde

För att möta den rökta smaken och hettan i pepparroten är ett kryddigt vin med smakintensitet och lite restsötma är mycket önskvärda beledsagare. Här finner druvorna pinot gris och gewurztraminer väl sin plats.

Vin till kallrökt lax:

Villa Wolf Grauburgunder 2021

99,00 kr


Till den kallrökta laxen: Villa Wolf Grauburgunder - en pinot gris med smak av gula äpplen, päron och kryddor. Här finns en fin balans med frisk syra och lätta mineraltoner. Torr, krispig och harmonisk eftersmak. 

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

123,00 kr


Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve har en blommig och generös doft av aprikos, litchi och tropiska frukter. Aromatisk smak med viss restsötma, inslag av honung, rosor, litchi och päron.

Skaldjurs- och/eller fiskpaté

Det är inte längre vanligt att hitta dessa anrättningar på restaurangernas menyer. Men de avnjuts ofta vid hemmets dukade bord, då det finns otaliga recept eller varianter att köpa i välsorterade fiskaffärer. Dryckesvalet styrs en del av tillbehör och såsen som serveras till, men generellt är det fruktiga och fräscha vita eller mousserande viner.

Vin till patén:

Aveleda Loureiro

119,00 kr


Aveleda Loureiro har en fräsch och fruktig doft med inslag av lime, lagerblad, grillad citron och vita blommor. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av lime, blommor, passionsfrukt, våt sten samt ett stråk av citruszest.

Här kan man gärna möta vinets fräscha och gröna inslag (lime och lagerblad) med att servera en sås med färska örter och pressad lime. En aromspegling som heter duga.

Montagny Premier Cru Les Coères

329,00 kr


Här är en fräsch bourgogne som tar en stadig plats bredvid lite lyxigare patéer med hummer och andra skaldjur. Smaken är torr och fruktig med viss fetma i texturen. I den långa eftersmaken finner man toner av tropisk frukt, gula äpplen, melon och mineral.

Byxad abborre med smörstekta gula kantareller

En nyfångad abborre som är filead i byxform så man verkligen får bort alla ben, som sedan vänds i lite mjöl och steks i smör. Servera den med stekta gula kantereller och dillslungad färskpotatis. Häll upp ett vitt vin med lite fet munkänsla och bra syra. Vad mer kan man begära…?

Vin till abborren:

L Chardonnay

109,00 kr


Vinet har en fruktig och attraktiv doft med inslag gröna äpplen, färska örter, persika och citron. Smaken är torr, fruktig och fräsch med fina toner av gröna äpplen, gul melon, päron och citrus.

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Beauroys

389,00 kr


Från samma producent kommer även Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Beauroys. Detta är ett mångfacetterat och fruktigt vin med mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, persika, mineral, smör, örter och citron.