Mousserande vin från Italien – våra bästa tips.

Har du också förälskat dig i de bubbliga vinerna från Italien? Vi talar inte bara om päronsprakande proseccos – de italienska regionerna har så mycket spännande att erbjuda i det mousserande segmentet. Här tipsar vi om några bubbelfavoriter!

Mousserande vin från Italien med Venedig i bakgrunden.

Foto: Adobe Firefly/AI

Italienska viner har rönt stora framgångar på den svenska marknaden under många, många år nu. Men vintyper som Amarone, Chianti och Barolo gör det lätt att fastna i de röda vinerna, vilket är lite synd för Italien är ett land med förutsättningar för många fina vita viner och inte minst mousserande.

Länge har det varit den prisvärda proseccon som stått högst upp på svenskarnas önskelista när det vankas bubbel, men de senaste åren har proseccons storhetstid börjat falna för att lämna allt större marknadsandelar till både den spanska Cavan och den franska Crémanten.

Mousserande viner från Italien

Men Italien har många läckra bubblor att skryta med, inte bara prosecco. Här listar vi några av våra favoriter när vi pratar om mousserande viner från Italien.

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut

159,00 kr


Rotari gör mycket fina mousserande viner till bra pris. Denna Blanc de Blancs får jäsa en andra gång på butelj för att få sina bubblor. Vinet lagras i minst 48 månader på sin jästfällning innan det degorgeras och släpps till försäljning. Med inslag av mineral, brioche och citrus samt äpplen och nötter.

Avus Garganega Frizzante

199,00 kr


Här har vi en frizzante av druvan garganega, med gulfruktiga och intensiva toner av stenfrukt, gula äpplen och honung. En viss brödighet från lagringen på jästen. Från Veneto.

Ruffino Prosecco Treviso Organic Brut

179,00 kr


Ruffino är kanske mest kända för sina Chianti-viner, men denna prosecco är mycket uppskattad. Smaken är torr med  inslag av tuttifrutti, päron och en fläkt av mandelmassa, och den passar mycket bra som aperitif eller sällskapsdryck.

Zonin Prosecco 1821

129,00 kr


En annan klassisk prosecco är denna från Zonin.  Med en fruktig doft av honungsmelon, piggelin, gröna äpplen, citrus, mandel och en fin blommig underton. Smaken är läskande och fräsch med mjuka bubblor och fina toner av päron, gröna äpplen, mandelmassa och citrus.