Sydafrikansk vinproducent med spännande historia.

Det är med stor glädje vi nu välkomnar vinegendomen Allesverloren från Swartland i Sydafrika. Ett välkänt varumärke för många vinintresserade svenskar.

Allesverlorens logga på vinglas med rött vin.

Allesverloren är namnet på gården och det betyder precis som det låter - ”allt är förlorat”. Historien bakom gården och namnet hade sin början redan på slutet av 1600-talet då änkan Cloete fick ta över gården av områdets guvernör.

På den tiden odlades det spannmål på denna isolerat belägna jordbruksgård. Efter en resa för införskaffande av förnödenheter kom man tillbaka till nedbrunnen och plundrad gård och utropade då ”Allesverloren” - ”Allt är förlorat”. Gården byggdes upp igen och fick sedan namnet Allesverloren.

Drivs av familjen Malan

Egendomen kom i familjen Malans ägor år 1872, det var då Daniel Malan började odla druvor. Danie Malan heter den som driver gården idag och han är den femte generationen i sin släkt som tar hand om Allesverloren. Men det är den 6.e generationen Malan som sakta men säkert tar över driften. Dottern Danielle Malan är ansvarig för försäljning och marknadsföring och brodern Fannie är helt dedikerad till vingårdarna och dess utveckling mot ett mer hållbart odlingssätt. Man har investerat i solpaneler och använder naturliga hjälpmedel för att gå mot ett mer hållbart brukande. En ny era av Malanfamiljen är på ingående!

En egendom med ypperliga förutsättningar

Den vackra egendomen ligger i Riebeek Valley i Swartland. De har 227 hektar vinodlingar som sträcker sig upp mot berget Kasteelberg. De ligger mellan 150 och 370 meter över havet och jordmånen är en blandning av skiffer och vittrad sandsten. Den västliga vinden är nästan alltid rådande och berget ger en välbehövd skugga under eftermiddagen.

Allesverloren har verkligen ypperliga förutsättningar att skapa både kraftfulla och nyansrika viner.

Allesverloren i Swartland, Sydafrika.
Allesverlorens vingård i Swartland, Sydafrika.

Numer är allt vunnet

Danie Malan är en mycket prisad och erkänd vinmakare. Danies största framgång som vinmakare kom 1998, då han av Diners Club i Sydafrika utnämndes till årets vinmakare. Priset fick han för årgången 1996 av Allesverloren Shiraz.

Allesverloren har även valts till årets portvinstillverkare ett flertal gånger. Familjen Malan har producerat "portvin" på Allesverloren i mer än 100 år. Portvinsarvet märks i druvorna som odlas. Danies mest berömda vin är tveklöst Tinta Barrocca som endast en handfull producenter buteljerar i Sydafrika, av Touriga National ännu färre. Under sju år såldes Touriga National enbart i Sverige och på farmen men numera även i andra länder runtom i världen.

Allesverloren produkter.
Allesverloren har flertalet spännande viner.

Ett känt varumärke för vinälskande svenskar

Vinerna från Allesverloren har varit mycket populära i Sverige sedan många år tillbaka. De har blivit hyllade både av svenska vinjournalister och vinälskande konsumenter.

Det finns tre viner i Systembolagets ordinarie sortiment och ytterligare några viner som finns tillgängliga i Systembolagets beställningssortiment.

Allesverloren Tinta Barocca

129,00 kr


Allesverloren Tinta Berocca har en stor, fruktig doft med inslag av röda bär, choklad, vanilj, kryddor och fat. Smakrikt och elegant vin med tät frukt, bra tanninstruktur och välintegrerad fatkaraktär. Lång eftersmak.

Allesverloren Chenin Blanc

119,00 kr


Allesverloren Chenin Blanc har en fruktig doft med inslag av stenfrukt, citrus, äpplen, örter, ceder och fat. Medelfylligt med välbalanserad syra och elegant fatkaraktär. Lång eftersmak.

Allesverloren Shiraz

129,00 kr


Allesverloren Shiraz har en stor doft med inslag av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad, kakao och fat. Elegant med mjuk tanninstruktur och välintegrerade fat. Lång, harmonisk eftersmak.

23.02.2023
Syrah, vindruvor på vingård.

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »
Allesverloren

Allesverloren


Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen.

Läs mer »