Till buffén: 15 smårätter och enkel plockmat till många.

Buffé med plockmat är ett smidigt sätt att servera mat till många. Med en bra variation av smårätter finns något för alla smaker och gästerna tar så mycket de vill ha. Här är några tips till sommarens studenter, bröllop, dop eller grillkvällar.

Smårätter och plockmat till buffén.

Med en buffé gör du det enklare både för dig själv och för dina gäster när ni är många. Du behöver inte försöka hitta en maträtt som funkar för alla preferenser, utan kan blanda kött och vegetariskt, laktosfritt, glutenfritt, nötfritt etc. Och gästerna får välja själva bland plockmaten vad de tycker verkar gott av det de kan äta - win win!

Men att få till en bra variation utan att behöva laga 50 olika smårätter kan kännas svårt och lite inspiration brukar sitta fint. Såhär på försommaren finns gott om råvaror i säsong som vi njuter lite extra av och som gör sig fint på buffén. Vi har sparris, rädisor, färskpotatis (med lite tur) och andra spröda primörer. Kanske har rabarbern dykt upp och några jordgubbar? Se vad du hittar för råvaror och jobba utifrån det när du väljer smårätter och plockmat till många.

Smårätter och plockmat - anpassa efter tillfälle

Tillfället påverkar till viss del vilken plockmat som passar bäst. Till ett bröllop kanske ni vill bjuda på lite finare smårätter med en lyxigare touch samt viner och bubbel som passar till – eller om det finns ett tema på bröllopet kanske ni vill anpassa buffématen efter det. Till ett dop, som ofta hålls på förmiddag eller tidig eftermiddag, räcker det kanske med kalla rätter och alkoholfri dryck.

Här har vi listat några av våra favoriter bland smårätter, tilltugg och plockmat till många som du med fördel kan ställa fram oavsett om det är dop, studentskiva, bröllop eller bara en härlig kväll med nära och kära.

Charkbricka med olika tillbehör

Charkbricka.


En god charkbricka är alltid uppskattad! Välj ut några olika ostar och salami och lufttorkad skinka så får gästerna plocka på sig sina favoriter. Till brickan kan du även ha olika frukter eller bär, nötter, oliver eller kapris bl.a.

Läs mer »
Focaccia i stekpanna

Focaccia i panna.


Bröd finns ofta på bufféer och kan matchas med röror och såser eller ostar på ostbrickan. Ställ gärna fram en flaska olivolja, smör eller naturell färskost. Focaccia är ett underbart segt bröd som är lätt att göra till många.

Läs mer »
Brudpar utan skor

Tips inför bröllopssäsongen.


Buffé eller servering? Champagne eller mousserande? Frågorna är många inför den stundande bröllopssäsongen. Bröllopskoordinatorn Johanna Kajson tipsar om vad brudparet ska tänka på inför den stora dagen.

Läs mer »