Den 25 mars firar vi våffeldagen, eller vårfrudagen som den också heter. Äntligen får vi ta fram våffeljärnen och vispa ihop en jämn smet som landat i det heta järnet och blir till riktigt frasiga våfflor att toppa med valfria söta eller matiga toppings.
Brett urval av viner som passar till våfflor
För att kunna titta närmare på lämpliga viner till våfflor har vi delat upp all världens våfflor i två kategorier. Våfflor som dessert och matvåfflor. Till dessertvåfflorna måste man möta sötman på tallriken med likaledes i glaset, samt försöka att spegla aromerna som finns i våfflan med likvärdiga i glaset.
Vad det gäller matvåfflor är det som en tom canvas för konstnären. Det är vad du tillför våfflorna som påverkar vinvalet. Det finns användning både för mousserande, vita, rosé eller lite lättare röda viner.
Här kommer några förslag på viner till olika matvåfflor:
Dopff Brut Cuvée Julien
En klassisk Crémant från Alsace, med en generös och något blommig doft. Ett torrt, fylligt och elegant vin med delikata små bubblor. Perfekt till festliga tillfällen!
Mousserande viner enligt den traditionella metoden, som denna från Alsace, får lite brödighet via lagring med jästfällningen och möter väl våfflans smak. På våfflan kan man lägga löjrom eller tångrom, samt crème fraiche, gräslök och lite finhackad rödlök.
Château Bonnet Blanc
Fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.
Här finner vi en fräsch och fruktig vit Bordeaux som spelar i samma tonart som våfflor med exempelvis skagenröra eller med räkor och avokado.
I detta härliga vin från Rheingau i Tyskland finner vi optimal balans mellan sötma och syra. Serveras till våfflorna som pryds av rökt lax med pepparrotsgrädde, gravlax med hovmästarsås eller en fräsch mango- och räkröra med ett litet sting av chili.
Punt Road Pinot Noir
Ett läckert pinot noir-vin från Yarra Valley i Australien. I glaset ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatisk, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.
En mycket välgjord pinot noir från Australien som bjuder upp våfflor med halloumi och charkuterier till en yster dans.
Le Grand Manège Côtes-du-Rhône
Smak och doft domineras av solmogna björnbär, mörkröda körsbär och en inbjudande kryddighet. Här återfinns även distinkta toner av saltlakrits som väcker munnen till liv tillsammans med resoluta inslag av svartpeppar som bidrar till helhetsupplevelsen.
Till detta mycket prisvärda vin från Rhônedalen är manegen redan krattad för matiga våfflor med trattkantareller och ost som kan serveras som egen rätt eller som tillbehör till en god köttbit.
Vin till dessertvåfflor:
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC
Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak. Serveras vid 10-12°C, traditionellt till biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.
Ett mycket gott och användbart vin från Toscana. På våfflorna finns plats både för ljus choklad, kolasås, nötter, mandel och torkade frukter. Varför inte servera romflamberade äppelklyftor med pistageglass på en frasig våffla?
Vintry's Taverna
Vintry's Taverna har en söt och medelfyllig smak med mild syra och passar fint till desserter med äpple och nötter. Vinet har en viss strävhet och trevliga inslag av russin, apelsinskal och körsbär.
Ett starkvin från Spanien som fint möter våfflan med färska bär eller sylt av björnbär, salmbär eller blå plommon. Servera med vispad grädde och du är hemma!
Moulin Touchais
Utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av gula plommon, bivax, torkade aprikoser, mandelmassa och citrusmarmelad. Serveras vid 8-10°C till fruktdesserter och till grönmögelostar.
Ett ikoniskt sött vin från Loiredalen som till fullo pryder det dukade bordet. Välj exempelvis att servera våfflor med smörstekta äppelklyftor och valnötter som serveras med kanelgrädde.
Nederburg Noble Late Harvest
Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar.
Ett härligt sött vin från Sydafrika. Passar som handen i handsken till våfflor som serveras med mango, tropiska frukter och mycket annat. Det vattnas också i munnen när man tänker på detta vin tillsammans med våfflor med hjortronsylt och vaniljglass.