Vin till kräftskivan.

Äntligen dags för kräftskiva! Vi tipsar om viner som passar alldeles utmärkt till kräftkalaset eller kräftskivan.

Vintips till kräftor

För många svenskar är den årliga kräftskivan lika helig som både jul- och midsommarfirandet. Till de dignande faten av dillkokta kräftor är både snapsen och de tillhörande snapsvisorna lika självklara som ölglasen, hattarna och den uppsluppna stämningen. Men naturligtvis går det även att välja vin till de läckra skaldjuren. För att möta den tydliga sältan och umamismaken i kräftorna är det klokast att välja ett vitt vin med frisk syra. Vinet ska vara fruktigt, utan fatkaraktär och inte vara knastertorrt. Ett av de bästa valen är viner gjorda på rieslingdruvan.

Här har ni förslag på viner i olika prisklasser som är utmärkta till kräftorna och även till den ofta tillhörande ostpajen.

Vintips till kräftor:

Wongraven Morgenstern Riesling, box 3 l.

337,00 kr


Om ni är många på kräftskivan kan det passa bra med en vinbox. Wongraven Morgenstern Riesling har en stor doft med inslag av citrus, örter och stenfrukter. Vinet är torrt med en frisk och slank smak av citrus och örter och med tydlig mineralitet. Vinet har en lång eftersmak och passar ypperligt till kräftor.

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling passar också fint till kräftor. Vinet är fruktigt med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av persika, canataloupemelon, aprikos, och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, canataloupemelon samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

209,00 kr


En härlig riesling från den erkänt duktiga producenten Robert Weil i Rheingau som passar oerhört bra till både räkor och kräftor. Vinet har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd.

Chateau Ste Michelle Riesling

149,00 kr


Chateau Ste Michelle Riesling har en druvtypisk doft med inslag av gröna äpplen, vit persika och mineral. Vinet är smakrikt och har en liten restsötma som tack vare en hög syra bjuder på en härlig balans.

Sköna Hönan Riesling, 3L

207,00 kr


Ett fräscht och fruktigt vin vars restsötma elegant balanseras upp av en frisk syra. I doften finns toner av syrliga äpplen, päron och persikor samt diskreta inslag av grapefrukt och blommor. Perfekt som fördrink eller till maträtter med en kryddhetta.

Sånghäfte med snapsvisor till kräftskivan

Snapsvisor till kräftskivan.


Äntligen dags för kräftkalas! Och ingen kräftskiva är ju komplett utan ett gäng härliga snapsvisor. Här hittar du ett sånghäfte med flera kända och mindre kända snapsvisor. Klicka på länken för att ladda ner sånghäftet.

Läs mer »