Vin till kräftskivan.
Äntligen dags för kräftskiva! Vi tipsar om viner som passar alldeles utmärkt till kräftkalaset eller kräftskivan.
Läs mer »Vi svenskar köper med glädje färska räkor för en extra trevlig kväll. Här hittar du rekommendationer på goda viner som passar perfekt till räkor.
Räkor fiskas året om och är ett älskat skaldjur världen över. Och det gäller utan tvekan även vi svenskar som med glädje köper färska räkor för en extra trevlig kväll. Här tipsar vi om några goda viner som passar perfekt till räkor.
Eftersom färska hela räkor innehåller mycket sälta och en riklig smak av umami finns det risk för en reaktion där vinets fruktighet och syra dämpas, samtidigt som vinet kan ge en metallisk biton. Köper du frysta räkor är risken påtagligt mindre, men de färska är ju ändå ett snäpp upp i smakupplevelse.
Problemet överbryggar du enkelt genom att servera en smörstekt brödskiva till, men främst en krämig eller fet sås på majonnäs eller crème fraiche där det med fördel kan ingå syrliga komponenter. Generellt väljer man vita viner som är fruktiga samt har en hög syra och en viss restsötma.
Här är några vinförslag som passar utmärkt till färska räkor. Det är ju så vi oftast äter dom. Rätt upp och ner med gott bröd och sås därtill. Men du släng inte skalen! Gör en räkfond som du kan använda som bas till en soppa eller sås vid senare tillfälle.
169,00 kr
Chateau Ste Michelle Riesling har en druvtypisk doft med inslag av gröna äpplen, vit persika och mineral. Vinet är smakrikt och har en liten restsötma som tack vare en hög syra bjuder på en härlig balans.
85,00 kr
Här har vi ett trevligt vardagsvin som både har lite fruktsötma och en bra syra samt en angenäm blommig ton som kommer från druva torrontés.
219,00 kr
En härlig riesling från den erkänt duktiga producenten Robert Weil i Rheingau. Här omfamnar vinet räkan och bjuder upp till en yster glädjedans.
149,00 kr
Här finner vi en slagkraftig riesling från Washington State på den amerikanska västkusten. Passar både till färska räkor och till räkor med asiatiskt stuk.
Till rökta räkor kan den rökta smaken vara ganska dominerande så där gäller det att välja kraftigare vita från exempelvis Rhône eller Loiredalen.
239,00 kr
Château de la Mulonnière L´effet Papillon Savennières har en nyanserad doft med inslag av mirabelleplommon, yllemössa, kryddor, fat, bivax samt en fläkt av vanilj och lakrits. Smaken är torr och frisk med fina toner av plommon, aprikos, kryddor, brödsmulor, lovikavante och kryddor.
Om räkor ingår i en anrättning så är det oftast såsen, andra råvaror eller tillbehör som styr dryckesvalet.
Är det till exempel en thailändsk gryta med kokosmjölk och röd curry kan du möta sötman och hettan i maten med en restsötma i vinet från exempelvis druvan gewurztraminer eller pinot gris. Gärna från det franska vinområdet Alsace, men det går även bra med riesling från exempelvis Tyskland.
119,00 kr
Ljusgul färg med en grön nyans. Fruktig doft med inslag av päron, vita vinbär, persika, färska örter och lime. Fruktig, och mycket frisk smak med liten sötma.
169,00 kr
Chateau Ste Michelle Riesling har en druvtypisk doft med inslag av gröna äpplen, vit persika och mineral. Vinet är smakrikt och har en liten restsötma som tack vare en hög syra bjuder på en härlig balans.
269,00 kr
Ett mycket välgjort vin från en av Rheingaus högst klassade producenter. Vinets sötma balanseras på bästa sätt genom en frisk och knivskarp syra.
Äntligen dags för kräftskiva! Vi tipsar om viner som passar alldeles utmärkt till kräftkalaset eller kräftskivan.
Läs mer »Dryckesexperten Mats rekommenderar vin till ostbrickan och garanterar ljuvliga smakkombinationer till osten.
Läs mer »Många förknippar rosévin med ljumma sommarkvällar i goda vänners lag och något passande tilltugg. Men rosé är också ett ypperligt vin till mat.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs mer »