Kim Crawford Sauvignon Blanc från Nya Zeeland.

I Kim Crawford från 2019 finner man allt man önskar av en Nya Zeeländsk Sauvignon Blanc.

Kim Crawford Sauvignon Blanc från Nya Zeeland

Ypperlig Sauvignon Blanc från vår nya Nya Zeeländska producent

Nu lanserar vi ett vin från vår nya producent Kim Crawford på Nya Zeeland. Det är en ursprungstypisk, mycket fruktig och läcker Sauvignon Blanc från Marlborough. Kim Crawford Sauvignon Blanc 2019 har en intensiv och uttrycksfull doft med inslag av citrus, passionsfrukt, melon, nashipäron och färska örter. Smaken är torr och frisk med ihållande smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt.

Kim Crawford Sauvignon Blanc med glas

Utmärkt årgång som ger mersmak 

Året 2019 visade sig bli ett mycket bra år i Marlborough och Nya Zeeland. Skörden var relativt tidig på grund av värmen och kvantiteten blev mindre än väntat, men kvaliteten på druvorna var mycket bra. Druvorna till detta vin kommer från olika vingårdar i Wairau Valley och Awatere Valley som är distrikt belägna i Marlborough. Genom att de olika vingårdarna har olika förutsättningar som ger olika karaktärer skapar det en komplexitet och nyansrikedom i den slutliga blandningen. Vinet är som en dröm till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i tillagning eller tillbehör.

Både druvan och området är tongivande i landet

Det är ingen tvekan om att Nya Zeeland vunnit stor framgång med druvan Sauvignon Blanc. Druvsorten är mycket dominerande i landets vinindustri och står för 73 % av den uppodlade arealen samt för hela 86 % av landets export. Även Marlborough är mycket tongivande som vinregion och definitivt landets flaggskepp, trots att de första druvstockarna planterades så sent som början av 1970-talet. Regionen är indelad i tre underdistrikt; Southern Valleys, Wairau Valley och Awatere Valley. Det omfattar 22 907 hektar vinodlingar och det är hela 2/3 delar av landets totala areal. Produktionsmässigt står Marlborough för 77 % av Nya Zeelands vinproduktion.

Dynamiskt företag beläget i Marlborough

Anthony Walkenhorst in Kim Crawford vineyard

Detta Nya Zeeländska vinföretag grundades så sent som 1996. Grundarna Erica och Kim Crawford började från grunden utan vingårdar, inget vineri, inget namn på företaget och inte ens någon vidare erfarenhet av vin, annat än att de tyckte om att dricka ett gott vin. De upptäckte att de saknade rena och eleganta viner som inte dominerades av ek och ur det föddes idén på att starta ett eget vineri. De första vinerna gjordes år 1996, då av köpta druvor som vinifierades hos andra närliggande vinerier. Företaget har vuxit betydligt sedan 1996. Idag gör man en bred serie av druvrena, eleganta och fruktiga viner av bland annat Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris och Pinot Noir. Ansvarig vinmakare sedan 2005 är Anthony Walkenhorst. Vinegendomen är idag mycket framgångsrik och varumärket är det största nya Zeeländska vinvarumärket i USA. År 2017 blev man utnämnd till New World Winery of the Year av tidningen Wine Enthusiast.

Kim Crawford Sauvignon Blanc

179,00 kr


Doften i Kim Crawford Sauvignon Blanc är intensiv och uttrycksfull med inslag av citrus, passionsfrukt, melon, nashipäron och färska örter. Smaken är torr och frisk med ihållande smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt.

Passar utmärkt till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter, där det gärna får finnas syrlighet i tillagning eller tillbehör. Varför inte servera en klassisk ceviche till?