Tysk riesling firas under Riesling weeks 7-20 juni.

Under två veckor i juni firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Weeks, gör det du med!

Rieslingdruvor hos Robert Weil

Under två veckor i juni firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Weeks, gör det du med!

Över 60% av alla världens rieslingstockar finns i Tyskland och det är av den anledningen som Tyskland på goda grunder kallas för rieslingens hemland. Det tyska klimatet passar perfekt till denna eleganta druva som trivs bäst i nordliga svalare temperaturer. Tysklands nordligaste vinregion är Mosel, där riesling odlas på branta sluttningar för att få så mycket av solens strålar som möjligt. 

Riesling kan ge allt från knastertorra och eleganta viner fulla av mineralitet, till honungssöta och silkeslena viner – allt beroende på var druvan växer och hur sent på året den skördas. Riesling förknippas ofta med hög syra och inslag av äpplen, päron, citrus och honung. Mångsidigheten gör det till och med möjligt att kombinera en hel måltid med olika typer av rieslingviner, från förätten till desserten.

Tre tyska rieslingviner

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

199,00 kr


i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau finner vi Weingut Robert Weil. De är medlem i VDP vars målsättning är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel.

Detta gutswein är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. I smaken finns fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral. Ett utmärkt vin att avnjuta som det är eller som en aperitif, men det är en oerhört mångsidig lagspelare tillsammans med alla möjliga maträtter.

Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

89,00 kr


Prisvärt vin från Rheinhessen som är Tysklands största vindistrikt. Producenten Franz Wilhelm Langguth har anor ända tillbaka till 1789.

Smaken är fruktig med en viss restsötma och med fin samklang av tropiska frukter, melon, citrus och blommor. Dricks som sällskapsvin eller till utvalda fisk- och skaldjursrätter samt sallader.