Chianti Classico och historien om den svarta tuppen.
Den svarta tuppen pryder sen 2005 alla flaskor från Chianti Classico. Men även tidigare har denna tupp varit en symbol för detta toskanska vinområde.
Läs mer »Vinerna från Chianti Classico i Toscana kan idag kvalitetsmässigt mäta sig med de mest intressanta vinerna i världen. Läs mer om detta anrika vinområde.
Under de senaste åren har det skett imponerande kvalitetsförbättringar i vinerna från Chianti Classico och de kan idag mäta sig med de mest intressanta vinerna i världen. folk o folk ger dig mer kött på benen var det gäller detta högaktuella vinområde.
Vinområdet Chianti Classico ligger mellan städerna Florens och Sienna i hjärtat av Toscana. Det ligger inbäddat i det större vinområdet Chianti, men är helt separerade genom egen lagstiftning och ursprungsbeteckning.
Det populära vinområdet Chianti Classico har en anrik historia. Det finns bevarade dokument daterade redan 1398 som nämner området Chianti och refererar till vin. År 1716 inrättades en av de första lagstiftningarna i världen där man kopplade ihop ett vin med ett definierat ursprungsområde. Det var storgreven Cosimo III av Toscana som bildade det område som idag går under namnet Chianti Classico. År 1984 erhöll vinområdet den högsta ursprungsbeteckningen i Italien; DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
Det vackra vinodlingsområdet med böljande kullar, pinjeträd och grönskande vinodlingar består av åtta olika kommuner: Greve in Chianti, Radda in Chianti, Castellina in Chianti och Gaiole in Chianti samt delar av kommunerna San Casciano Val di Pesa, Barberino Tavarnelle, Poggibonsi och Castelnuovo Berardenga.
Druvan Sangiovese är rekommenderad eller godkänd i mer än hälften av Italiens vinregioner, men det är i Toscana du hittar de mest hyllade vinerna. Produktionen i Toscana är till över 80 procent röda viner med Sangiovese i toppen bland de blå druvsorterna. Av Toscanas sju DOCG är sex baserade på Sangiovese; Chianti Classico, Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Carmignano och Morellino di Scansano.
I Chianti Classico måste Sangiovese ingå med minst 80% och de övriga druvorna får maximalt uppnå 20% Bland de övriga har vi inhemska druvor såsom Canaiolo Nero, Ciliegiolo, Colorino, Fogliatonda, Malvasia Nera, Mammolo, Pugnitello och de internationella druvorna såsom Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.
De är många producenter som numera använder 100% Sangiovese, men så har det inte alltid varit. Historisk var det alltid en blandning som också kunde innehålla gröna druvor. Först 1996 blev det lagligt att basera ett vin helt och hållet på Sangiovese och från 2006 års årgång blev det förbjudet att inkludera gröna druvor i en Chianti Classico.
Chianti Classico vinerna visar upp ett brett spektra av egenskaper. De är torra, friska och ibland riktigt strama. I doft och smak finner du ofta, körsbär, plommon, mandel, örter, choklad, balsamicovinäger, tobak, kaffe, svart te och pinjenötter.
Är vinerna av lite lättare och fruktigare slag är de goda följeslagare till både pasta, pizza, charkuterier, och lite lättare kötträtter. Till de stramare och kraftfullare vinerna passar kraftigare rätter med råvaror som har en avrundande effekt, en kombination av syra, sälta och fett. Ett tips är också att använda soltorkade tomater, fin balsamicovinäger eller körsbär i maten.
Chianti-vinerna passar utmärkt med lagrade hårdostar vilket gör smaken hos vinerna mjukare och fruktigare vilket många Chianti Classico viner mår bra av.
En vanlig Chianti Classico måste lagras under minst 12 månader och vinerna måste vara typiska för området. En Riserva måste lagras under minst 24 månader, där minimum 3 månader måste vara flasklagring. Och slutligen toppen av pyramiden; Gran Selezione som tillkom 2014. Dessa viner måste komma från en enskild vinegendom, vara från en enskild vingård eller vara ett urval av de bästa druvorna. Vinerna måste lagras under minst 30 månader, varav minst 3 som flasklagring.
Den svarta tuppen (Gallo Nero) pryder sedan 2005 alla flaskor från ursprunget Chianti Classico. Men även långt tidigare har denna tupp varit en symbol för detta toscanska vinodlingsområde.
Symbolen ska enligt en sägen härstamma från 1200-talet då städerna Sienna och Florens i ett försök att avbryta långvariga stridigheter istället skulle sätta gränsen mellan deras riken genom en tävling. En riddare från respektive stad skulle starta så fort tuppen gol vid gryningen, och där ryttarna sedan möttes skulle gränsen sättas. Sienna var på den tiden kända för sina rashästar så de kände sig mycket nöjda över denna diplomatiska lösning och födde omsorgsfullt upp en grann vit tupp för ändamålet.
De styrande i Florens var mer bekymrade över den eventuella utgången och valde därför en svart tupp som inte fick någon tillgång till mat. Denna plågade tupp gal därför i desperation och hunger redan innan gryningen, och följden blev att den florentinska ryttaren mötte sin kombattant vid Fonterutoli som ligger endast 12 km från Sienna.
Vingården Santedame är belägen i kommunen Castellina in Chianti och vingårdarna vetter mot söder. De mycket låga skördeuttaget kommer från den ambitiösa beskärningen i vingården och den karga jordmånen Galestro som är en spröd skifferlera. Detta ger vinet fin intensitet och smaklängd.
Att behandla den unika vingården Santedame med respekt, passion och omsorg i minsta detalj är heligt för producenten Ruffino. Vingården Santedame odlas ekologiskt i samklang med naturen. När man strosar runt på morgonen, när solen precis har gått upp, morgondiset dansar kring de knotiga vinstockarna och fåglarna lovsjunger den nya dagen - då är det inte konstigt att man känner en viss andakt. En känsla som förstärks av att det mitt i vingården finns ett vackert kapell från 1400-talet som ståtar med en ljuvligt vacker fresk föreställande Jungfru Maria.
109,00 kr
Här hittar vi Ruffinos klassiska Chianti, med en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.
189,00 kr
Doften är kryddig och nyanserad med fatkaraktär och inslag av mörka körsbär, tobak, salvia, hallon, plommon, kanel, blodapelsin och kakao. Aromerna kommer tillbaka i smaken som är harmonisk och medelfyllig.
399,00 kr
Castello di Albola Vin Santo har en mycket generös doft med inslag av torkade aprikoser, nötter, hjortron, gula russin, och knäck. Smaken är rik och koncentrerad med ypperlig smaklängd. Passar till desserter som innehåller mjölkchoklad, kola, karamelliserat socker, torkade frukter eller nötter.
Den svarta tuppen pryder sen 2005 alla flaskor från Chianti Classico. Men även tidigare har denna tupp varit en symbol för detta toskanska vinområde.
Läs mer »Piemonte är en trakt för den sanna livsnjutaren. Det böljande landskapet och glittrande sjöar bjuder på fina upplevelser samtidigt som du inte behöver gå hungrig - i Piemonte serveras rustik, vällagad mat och här även finns några av landets bästa viner.
Läs mer »Bistecca Fiorentina är en klassisk italiensk kötträtt som tillagas väldigt enkelt och där köttet står i centrum.
Läs mer »Linnéa bjuder på ett recept på härliga, örtmarinerade lammracks.
Läs mer »