Värmande och mustig Oumphgryta med champinjoner och pumpa. | folk o folk

Värmande och mustig Oumphgryta med champinjoner och pumpa.

Linnéa bjuder på en härlig gryta med jordnära smaker och färger som passar nu när hösten är här på riktigt.

Oumphgryta med champinjoner och pumpa

Till en mustig och smakrik gryta som denna brukar man ofta använda en fin bit kött. Kanske biff eller varför inte högrev. Men idag har jag gjort en vegetarisk variant där jag använt Oumph! (ett populärt alternativ till kött som du hittar i frysdisken i din mataffär). Om du ändå känner för en klassisk köttgryta är det bara att ta valfritt nötkött i grytan istället.

Till min gryta har jag lagat en krämig polenta som blir sådär silkeslen tack vare att jag rört i massor av parmesan. Så gott! Ni bara måste testa.

Chill Out Dark & Elegant, 1 liter
Art.Nr: 2445 — 75,00 kr
Rött vin

Chill Out Dark & Elegant, 1 liter

Systembolagsnummer: 2445

Till en smakrik gryta som denna passar ett glas Chill Out Dark & Elegant perfekt.

Det är ett fruktigt, smakrikt vin med karaktär av svarta vinbär, plommon, örter, mörk choklad och fat.

 

Oumphgryta med champinjoner och pumpa (4 port)

Ingredienser:

ca 300 g naturell Oumph! (eller grytbitar av nötkött)
olja att steka i
200 g små champinjoner
1 msk smör
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk lökfond
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 dl rödvin
1 dl vatten
3 dl grädde
1 butternutpumpa
1 dl oliver
1 tsk senap
färsk persilja
salt & peppar

Så gör du:

Värm en gryta och stek Oumph! i olja tills den fått fin yta. Lägg åt sidan.

Förväll svampen och stek den sedan i en klick smör tills den fått fin färg.

Skala och finhacka lök och vitlök. Låt detta stekas tillsammans med svampen.

Tillsätt lökfond, buljongpulver och vin. Häll därefter i vatten och grädde.

Skala och skär ner pumpan i mindre bitar. Låt den koka med tills den mjuknat. Häll i oliverna i grytan.

Smaka av med senap, färsk persilja, salt och peppar. Lägg sist av allt ned den redan stekta Oumphen.

 

Silkesen polenta

Ingredienser:

6 dl vatten
1 1/2 dl vitt vin
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 1/2 dl polenta
2 dl finriven parmesan
olja
salt

Så gör du:

Koka upp vatten, vin och buljong i en kastrull. Tillsätt polentan och blanda väl. Låt sjuda utan lock i cirka 8-10 minuter och rör om då och då. När polentan är mjuk; tillsätt parmesanost, lite olja och salt.

Servera polentan med grytan, färsk persilja och lite

Linnéa Seidel

Om Linnéa: 

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.

Kategori

Relaterat Innehåll