Inkokta päron på 5 olika sätt - 5 recept

Inkokta päron på 5 sätt.

En dessert hämtad ur boken Husmanskost av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Samtliga päron går att äta i sin enkelhet med lättvispad grädde. Päronen går även bra att servera som inslag i egna dessertkombinationer. Dessutom rekommenderar författarna att man med fördel kan servera päronen till fågelrätter av anka, gås eller tjäder.
Inkokta päron
Rating
8

Ingefärspäron.

8 hårda päron (exempelvis Conference)
1 liter vatten
0,6 dl socker
Saften av 1 citron
1 stor bit ingefära, cirka 100 g, finhackad
1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.
2. Koka upp vatten och socker.
3. Lägg i päronen, ingefära och citronjuicen.
4. Sjud ca 10 minuter.
5. Låt päronen svalna i lagen.

Lingonpäron.

8 hårda päron (exempelvis Conference)
1 liter vatten
0,6 dl socker
200 g lingon, frysta går bra
1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.
2. Koka upp vatten och socker.
3. Lägg i päronen och lingonen.
4. Sjud ca 10 minuter.
5. Låt päronen svalna i lagen.

Karamellpäron med konjak.

8 päron
5 dl karamelliserat socker
7 dl vatten
1 liter konjak
1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.
2. Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull.
3. Lägg i päronen och sjud ca 10 minuter.
4. Låt päronen svalna i lagen.

Saffranspäron.

8 päron
Saften från 2 apelsiner
1 g saffran
1 vaniljstång
8 dl vatten
0,5 dl socker
1 flaska rött vin
1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.
2. Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull.
3. Lägg i päronen och sjud ca 10 minuter.
4. Låt päronen svalna i lagen.

Kryddkokta rödvinspäron.

8 päron
4 lagerblad
3 stjärnanis
5 svartpepparkorn
1 flaska rött vin
5 dl socker
1. Skala päronen och lägg dem i en skål och täck dem med vatten så de inte blir bruna.
2. Koka upp alla ingredienser i en vid kastrull.
3. Lägg i päronen och sjud ca 10 minuter.
4. Låt päronen svalna i lagen.
Systembolagsnummer: 382 199,00 kr

Den yngsta i Grönstedts serie. Det är en konjak som lämpar sig ypperligt i cocktails eller i matlagningen som i receptet ovan med konjaksinkokta päron.

Systembolagsnummer: 6451 72,00 kr

Till de rödvinsinkokta päronen rekommenderar vi det här medelfylliga vinet med välbalanserad blåbärskaraktär och en trevlig eftersmak med inslag av svartpeppar, mynta, lakrits och eucalyptus.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager