Pontus Frithiof släpper 4 kg tung bok med ALLT om husmanskost.

Kockarna Pontus Frithiof och Tor Stålhandske släpper en fyra kilo tung kokbok som är imponerade i både omfång och innehåll med massor av inspirerande recept från en genuin, svensk mattradition.

Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

De två kockarna Pontus Frithiof och Tor Stålhandske släpper en fyra kilo tung kokbok om svensk husmanskost. Boken är imponerade i både omfång och innehåll med massor av inspirerande recept från en genuin, svensk mattradition.

”Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske” är en stor bok på flera sätt. Det är inte bara formatet som imponerar. Här ryms 185 recept på förrätter, kalla och varma rätter, soppor, desserter, bakverk, såser och annat som har stått på svenska matbord under decennier. Boken utgör ett referensverk över vårt svenska matarv och vår matkultur.

Enligt de båda stjärnkockarna är tanken med boken att gå tillbaka till husmanskostens grund, och inte ge en modern tolkning som görs av många andra i dag. Här hittar vi allt från mer ovanliga rätter såsom färserade grisfötter, oxsvansconsommé och svartsoppa till vardagsbetonad mat som köttbullar, biff stroganoff och sjömansbiff.

– Att göra en slät, underbar färs till gäddqueneller är ett hantverk, säger Pontus Frithiof samtidigt som han serverar en mycket välsmakande rätt i samband med bokens lansering.

Boken Husmanskost av Frithiof och Stålhandske

Lärde sig tidigt matlagning från grunden

Pontus och Tor har båda lång erfarenhet från några av Sveriges mest välrenommerade krogar. Pontus började som 16-åring hos Erik Lallerstedt i Gamla Stan och fick då lära sig att det var viktigt att kunna grunderna innan man började med annat.

– Det var ett bra råd som jag fick första arbetsdagen på hans restaurang. Med grunderna menade han bland annat husmanskosten, men också att koka fonder samt stycka hela djur och fiskar – sådant som är på väg att dö ut i dag.

Pontus fortsatte sin utveckling i de gamla traditionerna hos Leif Mannerström på Sjömagasinet i Göteborg. Han var med under både julbord och Mårten gås, vilket han har starka intryck av än i dag.

– Husmanskosten lever verkligen med i mitt DNA från den här tiden. När jag startade Pontus in the Greenhouse 1999 var husmanskosten en viktig del av det vi serverade lunchtid.

Pontus in the Greenhouse var kockens första restaurang. I dag driver han en lång rad egna helägda verksamheter, men har även flertalet andra restauranger samt ansvarar för serveringen ombord på MTR Express tåg tillsammans med andra samarbetspartners.

Ett referensverk för kommande generationer

2013 träffades Pontus och Tor, som då ansvarade för husmanskosten på Operakällaren och brinner starkt för den typen av matlagning. Sedan dess är Tor verksam inom Pontus Group och för tre år sedan föddes idén bakom kokboken.

– Vi ville att det här skulle bli ett referensverk som vi kan vara stolta över och lämna vidare till nästa generation och se våra barn laga mat ur. Och vi har faktiskt uppnått det på alla plan, säger Pontus.

Per Nordlind, krögare och styrelseordförande i Gastronomi Sverige, sammanfattar ambitionerna med kokboken i förordet: ”Kunskapen om den svenska husmanskosten får inte gå förlorad, och nu gäller det att föra det svenska matarvet vidare. De klassiska recepten bör inte ruckas på. Däremot kan de gärna lagas med mindre fett, med nya tekniker och lokala råvaror."

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


Servera gärna O.P. Anderson till klassiska husman-rätter. Den traditionellt svenska akvavit-kryddningen av kummin, anis och fänkål är dominant och passar till smakrik mat.

FAKTARUTAN

Husmanskost av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

Bokens namn: Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

Texter av: Tor Stålhandske och Eric Lund

Foto: Pål Allan Studio

Ges ut: I egen regi

Säljes: På samtliga verksamheter i Pontus Group samt via http://pontusfrithiof.com

Pris: 795 kronor