Kryddig äppelglögg med calvados.
Gör din egen värmande äppelglögg i vinter! Den här glöggversionen är lite mindre söt än den vanliga röda glöggen och smakar både kryddor och vinteräpple. Så gott!
Äppelglögg:
Ingredienser
1 dl Boulard Grand Solage Pays d'Auge
7 dl äppelmust
1/2 dl socker
10 st kardemummkapslar alternativt 1 tsk mald kardemumma
2 vaniljstänger (öppna dessa)
5 st stjärnanis (om man inte gillar det kan man strunta i det)
Gör så här
Lägg alla kryddor, socker och äppelmusten i en kastrull. Låt sjuda ca 10 min till sockret har löst sig.
Tillsätt calvadosen och drick direkt eller häll upp i en flaska och spara till framtida glöggmingel (sila då bort kryddorna) eller ge någon i julklapp.
Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml
356,00 kr
Boulard Grand Solage har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter.
I Boulards Grand Solage blandas 3-5 års gamla calvadossorter och denna ”cuvée” lagras sedan ytterligare på ekfat för att smakerna ska få mogna tillsammans (längre än vad reglerna föreskriver). Hela 18 kilo äpplen går åt till en enda flaska och upp till ett 100-tal olika äppelsorter kan förekomma. Boulards Calvados dubbeldestilleras över öppen eld i sk "pot stills" av koppar, en mycket hantverksmässig och relativt långsam metod.
Pannacotta med äpple och päron kokta i Calvados.
En magisk pannacotta med äpple och päron kokta i Calvados. Toppad med hasselnötter.
Läs mer »Calvados - allt du vill veta om äpplets motsvarighet till Cognac.
I det nordliga franska landskapet Normandie växer inga druvor. Här görs istället smakrik och aromatisk calvados på traktens äpplen.
Läs mer »Honeymoon.
Calvados är en fantastisk avec efter maten men att blanda den med andra ingredienser i en cocktail är inte alls en dum idé.
Läs mer »