Calvados - allt du vill veta om äpplets motsvarighet till Cognac.

I det nordliga franska landskapet Normandie växer inga druvor. Här görs istället smakrik och aromatisk calvados på traktens äpplen.

Calvados i glas

Calvados - En spritsort med anor.

Trodde du att Calvados är en relativt ny spritsort så trodde du fel. Calvados framställs genom att destillera cider, något som har en lång tradition.

Normandie i nordvästra Frankrike har ett klimat som lämpar sig bra för äppelodling. Redan kelterna plockade vildäpplen här och romarna hade senare egna äppelodlingar och förde i sin tur kunskapen vidare till de kringliggande klostren. Området Calvados är döpt efter det spanska armadaskeppet "El Calvador" som förliste utanför Normandies kust år 1588. I oroliga tider, med krig länder emellan, gav skeppsbrottet normanderna anledning att fira. Firandet av årsdagen blev en tradition, så etablerad att området under franska revolutionen fick namnet Calvados.

Äppelträd i Normandie

Om man bortser från de branta klipporna vid sandstränderna i norr, är landskapet vidsträckt och lummigt med stora områden omväxlande av gräs- och åkermark. De i sin tur bryts upp av grönskande dalgångar med gårdar och fruktodlingar. Den som söker druvodlingar gör sig icke besvär, för här finns i stort sett bara äpplen.

Calvados är en region med tre distrikt.

År 1942 blev Calvados berättigat att använda ursprungsbeteckningen AOC som delas in i tre distrikt:

  • Calvados - dryck med denna beteckning görs av äpplen från hela regionen Calvados och destilleras endast en gång

  • Calvados Pays d'Auge - den finaste klassificeringen där drycken uteslutande görs av äpplen från det hårt kvalitetskontrollerade området Pays d'Auge och destilleras två gånger.

  • Calvados Domfrontais - används när drycken är gjord av både äpplen och päron (varav minst 30%) från området med samma namn. Genomgår endast en destillation.

Boulards destilleri ligger på historisk mark i den lilla byn Coquainvilliers i mellersta Normandie i distriktet Pays d'Auge, det absolut bästa området för calvadosframställning.

Karta över AOC Calvados

År 1825 grundade Pierre-Auguste Boulard sitt destilleri. Hantverket har gått i arv och i dag, fem generationer senare, är företaget fortfarande i familjens ägo. I omgivningen förfogar man över cirka 35000 äppelträd som används till den egna produktionen och man köper även in äpplen för att täcka sitt behov. Ciderfruktkommitén rekommenderar att man användander minst 48 godkända äpplesorter. Boulard använder sig av hela 120 olika sorter!

Äppelskörd i Normandie

Äpplena från Calvados är inget för fruktstunden.

De cideräpplen som används till calvadosframställning lämpar sig inte som ätfrukt. I regionen Calvados odlar man 800 olika sorters äpplen, men "endast" ett hundratal används till drycken Calvados. Äpplena är fördelade på fyra olika smaktyper som alla bidrar med sin speciella karaktär. Den idealiska blandningen lär bestå av 70% bittra, 10% söta, 10% bittersöta och 10% syrliga äpplen. Valet av äpplen är viktigt eftersom calvados, till skillnad från Cognac, får sin karaktär från råvaran, äpplena, och inte från lagringsfaten. Det går åt mellan 12 och 18 kilo äpplen till en  flaska Calvados (700 ml).

Äpplena skördas mellan oktober och december och under skörden är i princip alla byns 700 invånare inblandade i arbetet. Äpplena eftermognar sedan i sex veckor innan de tvättas, mosas och därefter varsamt pressas för att få fram en äppelmust. Musten får jäsa till en cider i mellan sex veckor och upp till tre månader. Efter jäsningen får cidern eftermogna och oxidera så att smaken utvecklas och fördjupas.

Kopparpannor i destilleriet hos Boulard

Man destillerar cidern två gånger i en kopparpanna. Det är en hantverksmässig och långsam metod som även används för att göra cognac och maltwhisky. Därefter lagras spriten på ekfat. Boulard har som minimikrav att lagra i tre år men oftast lagras calvadosen betydligt längre än så. När calvadosen är färdiglagrad blandas olika åldrar för att få fram komplexitet, djup och karaktär. Före buteljering spädes calvadosen ner till en alkoholstyrka på 40 procent.

Tips på Calvados:

Boulard X.O. Calvados Pays d'Auge

519,00 kr


En blandning av calvadoser med en lagringstid på mellan 8 och 15 år. Boulard XO har tydlig aromatisk doft av mogna äpplen, riven kokos, mandel och torkad aprikos. Smak av torkad frukt, turkisk konfekt och diskreta ekfatstoner.

Fler goda drycker från regionen.

Den enorma mängd äpplen man odlar i Normandie används inte enbart för Calvadosproduktion. Bland annat gör man ett starkvin, Pommeau de Normandie, som består av tre fjärdedelar äppeljuice och en fjärdedel Calvados som blandas och ekfatslagras i 14 månader. Och så gör man cider förstås - i mängder. Men den franska cidern skiljer sig rejält från den svenska. Den är oftast torr och sällan eller aldrig smaksatt. Äppelmusten får jäsa direkt i flaskan och det ger en slutprodukt som är helt opastöriserad och ofiltrerad. Kolsyran tillsätter man först efteråt.

Boulard Pommeau de Normandie

202,00 kr


Boulard Pommeau de Normandie har en stor och söt doft av mogna äpplen. Den är smakrik med mycket äppelsmak och balanserad sötma samt en lätt karamelliserad känsla. Pommeau de Normandie är det landskapets svar på Pineau de Charente i Cognac, dvs fruktjuice blandad med lokal sprit. I det här fallet äppeljuice som aldrig fått jäsa till cider utan man tillsätter ung Calvados till drycken får 17,5% alkohol.