Den gröna druvan macabeo som också heter viura är Spaniens näst mest odlade gröna druva. Den visar upp sig i många olika skepnader, allt från ekfatslagrade traditionella vita Riojaviner till mousserande Cava.
Vad det gäller Rioja och gröna druvor så är viura, som macabeo heter där, klart dominerande med nära 87 procent av arealen. Druvan klär väl i ek och i den traditionella stilen lagras vinerna under många år. Den moderna stilen är mer fruktdriven med ingen eller liten ekfatskaraktär. I angränsande Navarra är den druva nummer två efter chardonnay.
De tre huvudsakliga druvorna i Cava är macabeo, xarello och parellada. Med 13932 hektar inom ursprungsområdena för Cava är macabeo den som odlast allra mest. Spansk Cava tillverkas liksom Champagne genom den traditionella metoden med en andra kolsyreskapande jäsning på flaskan. Vinet lagras sedan med sin jästfällning under minst nio månader. Macabeo tillför till Cavan lätt florala och aromatiska toner.
Druvan har troligtvis sitt ursprung i kommunen Vilafranca del Penedés som ligger i regionen Katalonien. Men den har även etablerat sig i den södra delen av Frankrike, främst i Roussillon där den bär namnet Macabeu.
Spanien
479 kr
549 kr
Smaken är rik och fräsch med viss fetma i texturen och toner av äpple, päron, nektarin, mineral, kanderade frukter och färska örter.
Frankrike
129 kr
Ett intensivt och öppet vin med toner av söt honung, vita blommor, vanilj. Vinet är runt och elegant med en frisk syra och ett långt avslut. Passar exempelvis till fisk och skaldjur, getost och Roquefort, basilikapasta, stekta tomater eller grönsaker.
Nyhet
Spanien
195 kr
Nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av fat, citrus, gråpäron och tropisk frukt. Smakrikt, friskt och fruktigt vin med inslag av fat, grapefrukt, gröna äpplen, rostat bröd och en angenäm kryddighet.
Spanien
89 kr
Pata Negra Cava Brut har en medelstor doft med inslag av gula äpplen, citron, örter, päron. Torr och fruktig smak smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.
Spanien
94 kr
En torr och frisk cava med behagliga bubblor. Med en trevlig smak av lime, citron, gula äpplen och en fläkt nötter och rostat bröd passar den utmärkt som aperitif eller till lättare fisk- och skaldjursrätter med syrliga inslag.
Spanien
229 kr
Servera Jaume Serra Magnum Cava Brut Nature Reserva till skaldjur, fiskrätter, lättare sallader och som aperitif. Perfekt när ni blir många! Smaken är frisk, sprudlande och balanserad med inslag av mogna frukter och mineraler, samt en lång och behaglig eftersmak.
Spanien
87 kr
89 kr
Här är en Cava med en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, persika samt en fläkt av blommor och kex. Smaken i Pata Negra Cava Semi Seco har en trevlig fruktsötma där man finner toner av citron, nektarin, blommor samt ett stråk av mandarinskal och kex.
21.02.2025
Varför är det så stora prisskillnader? Dryckesexperten Mats förklarar skillnaden mellan Champagne, Cava, Crémant, Prosecco och andra typer av mousserande viner - så kallade "bubbel"..
Läs merDe spanska mousserande vinerna Cava är populära över hela världen. Dryckesexperten Mats berättar om hur Cavan kom till, hur den tillverkas och vilka druvor som används. Du får också tips på god Cava i olika prisklasser som finns på Systembolaget.
Läs merDen 20 mars lanseras det guldskimrande mousserande vinet Pata Negra Cava Semi Seco som ger en extra touch av glamour till mingelfesten.
Läs merI denna blomstertid passar roscavan Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut perfekt som gå-bort-present.
Läs mer