Bräserad lammstek med delikatesspotatis i ugn.

Linnéa har gjort en klassisk lammstek med härliga smaker av vitlök och rosmarin, som serveras med delikatesspotatis i ugn.

Bräserad lammstek med delikatesspotatis i ugn.
Faustino VII, 750ml

Faustino VII, 750ml

Spanien

Systembolaget nr:

22662

99,00 kr


Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

2678

199,00 kr


logo

6

logo

4 h 30 min

Linnéa har gjort en klassisk lammstek med fantastiska smaker av vitlök och rosmarin till påskbordet. Den serveras med härlig delkatesspotatis i ugn och ett passande rödvin; Faustino I Gran Reserva.Lammsteken tillagas med fördel i en klassisk lergryta, om den får plats!

Bräserad lammstek med delikatesspotatis

Ingredienser

  • Ca 2 kg lammstek med ben

  • 5 vitlöksklyftor

  • salt och svartpeppar

  • 1 kruka färsk rosmarin

  • 1 msk olivolja

  • 2 msk smör

  • 5 dl vatten

  • 3 dl rött vin

  • 2 msk brynt schalottenlöksfond

  • 1 röd lök

  • 800 g ekologisk delikatesspotatis

  • Olivolja

  • Flingsalt

Gör så här

    1. Gör små snitt i lammsteken. Skala och krossa alla vitlöksklyftor så du får flera, mindre bitar av vitlöken. Tryck vitlöken i snitten i lammet. Gnid in salt och peppar runtom steken.

    2. Lägg några kvistar rosmarin tillsammans med smör och olja i en stekpanna. Bryn steken runt om tills den fått fin färg.

    3. Lägg lammsteken i en ugnsfast form. Slå i vatten, fond och rödvin.

    4. Skala och skär löken i skivor. Lägg den i vätskan tillsammans med resterande mängd rosmarin (spar några till dekoration).

    5. Sätt på ett lock eller täck formen med aluminiumfolie. Värm ugnen till 150°C och ställ sedan in formen i ugnen i ca 4 timmar.

    6. Ta ur lammet och lägg det under folie.

    7. Koka upp såsen och reducera tills cirka hälften av vätskan återstår. Sila sedan bort lök och rosmarin.

    8. Tvätta potatisarna och lägg i en ugnsfast form.

    9. Gnid in dem med olivolja och salt. Ugnsbaka i 200°C i cirka 40 minuter eller tills de börjar få färg och är helt klara.

    10. Toppa lammsteken med några kvistar färsk rosmarin och servera den tillsammans med potatis och sås.

Passande rött till den bräserade lammsteken:

Faustino VII, 750ml

99,00 kr


Ett alternativ för en tunnare plånbok är Faustino VII som har en fruktig doft och behaglig smak med fräsch syra och fruktighet som kryddas med en fin ton från faten.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Rioja med en mycket nyansrik doft och smaken skänker en tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande. Ett perfekt vin till lamm!

Recept: Linnéa Seidel