Fried rice med lax.

Stekt ris med grönsaker och lax är en perfekt rätt att laga om du har mycket ris över. Eller om du bara är sugen på något riktigt gott och snabblagat.

Fried rice - stekt ris med lax.
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

5296701

135,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Här kan du passa på att ha i av de grönsaker du råkar ha hemma i kylen. Kål, ärtor, paprika – ja, ta av det du gillar.

Riset bör vara kallt när det steks på. Annars finns risk att det blir gröt av alltihopa! Smaka av riset och tillsätt eventuellt mer sesamolja, soja eller fisksås om du så önskar. Hemlagad snabbmat när den är som bäst!

Linnéa

Fried rice med lax:

Ingredienser

  • 4 st laxfiléer

  • olja att steka i

  • svarta och vita sesamfrön

  • salt

  • saft från 0,5 lime

  • 3 vitlöksklyftor

  • 2 cm färsk ingefära

  • 2 morötter

  • ca 250 g färsk broccoli

  • ca 5 dl kallt, kokt ris

  • 3 ägg

  • 1 msk sesamolja

  • 3 msk japansk soja

  • 1 msk asiatisk fisksås

  • 2 strimlade salladslökar

  • 1 färsk chili

Gör så här

    1. Vänd laxen i sesamfrön, krydda med salt. Stek i en stekpanna med olja. Pressa lime över laxen.

    2. Riv vitlök och ingefära fint. Skala och skär ner morötterna i små bitar. Skär ner broccolin i buketter, hacka stammen fint. Stek detta i ett par minuter tills morötterna börjar mjukna.

    3. Ha i riset och stek ytterligare någon minut.

    4. Vispa upp äggen i en separat skål.

    5. För grönsaker och ris åt sidan och skapa ett hål i mitten av stekpannan. Ha i äggen och stek det under omrörning i cirka 2 minuter eller tills det börjar koagulera. Rör runt äggröran i ris och grönsaker.

    6. Blanda ihop sesamolja, soja och fisksås. Häll detta över det steka riset.

    7. Ha upp i skålar, lägg på en bit stekt lax. Toppa med salladslök och färsk chili.

Vintips till maten:

YOKO Riesling

135,00 kr


Till denna smakrika rätt med stekt ris och lax passar en riesling med en välbalanserad restsötma bra, som Yoko Riesling. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Recept: Linnéa Seidel

YOKO vinserie till asiatisk mat

YOKO


Vinserien YOKO har som mål att erbjuda de perfekta dryckerna till asiatisk mat. Erfarna vininköpare, med Master of Wine Julie Nyheim i spetsen, letar land och rike runt efter de bästa produkterna.  

Läs mer »