Att välja vin till musslor.
Musslor både festlig och relativt billig mat. Vanligast är blåmusslor men smakmässigt kan man även räkna in knivmusslor, hjärtmusslor samt grönskalsmusslorna. Vi hjälper dig att välja rätt vin.
Läs mer »En smakrik pastarätt som för tankarna till en solig Italiensemester. Servera med ett friskt vitvin och du är hemma!
Spanien
Systembolaget nr:
2696
139,00 kr
174,00 kr
Det är lätt att associera skaldjur med ljusa sommarnätter, men faktum är att skaldjur oftast är som allra bäst på hösten. Under de kalla månaderna äter skaldjuren upp sig inför den magra vintern och de blir köttigare i konsistensen. Vad är enklare och lyxigare än den italienska klassikern linguine alle vongole? I glaset ett mineraldrivet vitt vin med läskande syra, till exempel Orballo Albariño.
1 nät hjärtmusslor (1 kg)
400 g linguine
250 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 schalottenlök (40g)
0,5 färsk röd chili eller 1 tsk chiliflakes
2 dl torrt vitt vin
3 dl pastavatten
1 st fiskbuljongtärning
0,5 kruka färsk persilja
1 citron (zest)
en skvätt olivolja
salt & svartpeppar
Skölj musslorna noga i kallt vatten och släng de som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem.
Skiva vitlöken och chilin tunt och hacka schalottenlöken fint. Hetta sedan upp olivolja i en djup stekpanna, fräs lök och chili snabbt.
När löken blivit glansig, tillsätt halverade körsbärstomater och låt dem puttra med i ca 5 min. När tomaterna blivit mjuka häller du på vinet och buljongtärningen, låt koka upp.
Sätt på en stor kastrull med lättsaltat vatten. Koka pastan al dente enligt anvisningarna och glöm inte att spara 3 dl pastavatten.
När buljongen kokat upp tillsätter du pastavattnet för att binda såsen, när detta kokar ordentligt tillsätter du musslorna, sätt på lock och låt dem ångkoka 3–4 minuter tills de öppnat sig. Släng de som inte öppnat sig. Häll till sist i citronzest och grovhackad persilja och rör om.
Häll sedan i den kokta pastan med musslorna och rör om. Smaka av med svartpeppar och lite citronsaft om så behövs.
Lägg upp i djupa tallrikar, ringla över lite extra olivolja och toppa med mer persilja.
139,00 kr
174,00 kr
Till denna smakrika skaldjurspasta passar ett friskt vitt vin som Orballo Albariño perfekt. Vinet är fruktig, med något aromatisk smak med inslag av päron, persika, örter och citrus.
Recept: Marie Lindfors
Musslor både festlig och relativt billig mat. Vanligast är blåmusslor men smakmässigt kan man även räkna in knivmusslor, hjärtmusslor samt grönskalsmusslorna. Vi hjälper dig att välja rätt vin.
Läs mer »Jag har läst någonstans att alla hemmakockar med värdighet ska ha ett riktigt gott recept på fisksoppa i sin ägo. Mina vänner, i dag delar jag med mig av mitt! En lyxigare variant, full med fina råvaror och fantastiska smaker.
Läs mer »Prova Linnéas utsökt goda skaldjurspasta. En mustig pastasås med tomat, vitlök, kräftor och musslor.
Läs mer »Kräftstjärtar och vongolemusslor gör den här pastan sagolik. Lägg lite tid på att steka lök och vitlök riktigt mjuka så de blir löjligt söta och goda.
Läs mer »