Linguine alle Vongole.

En smakrik pastarätt som för tankarna till en solig Italiensemester. Servera med ett friskt vitvin och du är hemma!

Linguine alle vongole.
Orballo Albariño

Orballo Albariño

Spanien

Systembolaget nr:

2696

139,00 kr

174,00 kr

Se om drycken finns på ditt Systembolag

logo

4

logo

0 h 20 min

Det är lätt att associera skaldjur med ljusa sommarnätter, men faktum är att skaldjur oftast är som allra bäst på hösten. Under de kalla månaderna äter skaldjuren upp sig inför den magra vintern och de blir köttigare i konsistensen. Vad är enklare och lyxigare än den italienska klassikern linguine alle vongole? I glaset ett mineraldrivet vitt vin med läskande syra, till exempel Orballo Albariño.

Linguine alle vongole:

Ingredienser

  • 1 nät hjärtmusslor (1 kg)

  • 400 g linguine

  • 250 g körsbärstomater

  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade

  • 1 schalottenlök (40g)

  • 0,5 färsk röd chili eller 1 tsk chiliflakes

  • 2 dl torrt vitt vin

  • 3 dl pastavatten

  • 1 st fiskbuljongtärning

  • 0,5 kruka färsk persilja

  • 1 citron (zest)

  • en skvätt olivolja

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Skölj musslorna noga i kallt vatten och släng de som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem.

    2. Skiva vitlöken och chilin tunt och hacka schalottenlöken fint. Hetta sedan upp olivolja i en djup stekpanna, fräs lök och chili snabbt.

    3. När löken blivit glansig, tillsätt halverade körsbärstomater och låt dem puttra med i ca 5 min. När tomaterna blivit mjuka häller du på vinet och buljongtärningen, låt koka upp.

    4. Sätt på en stor kastrull med lättsaltat vatten. Koka pastan al dente enligt anvisningarna och glöm inte att spara 3 dl pastavatten.

    5. När buljongen kokat upp tillsätter du pastavattnet för att binda såsen, när detta kokar ordentligt tillsätter du musslorna, sätt på lock och låt dem ångkoka 3–4 minuter tills de öppnat sig. Släng de som inte öppnat sig. Häll till sist i citronzest och grovhackad persilja och rör om.

    6. Häll sedan i den kokta pastan med musslorna och rör om. Smaka av med svartpeppar och lite citronsaft om så behövs.

    7. Lägg upp i djupa tallrikar, ringla över lite extra olivolja och toppa med mer persilja.

Vin till linguine alle vongole:

Orballo Albariño

139,00 kr

174,00 kr


Till denna smakrika skaldjurspasta passar ett friskt vitt vin som Orballo Albariño perfekt. Vinet är fruktig, med något aromatisk smak med inslag av päron, persika, örter och citrus.

Recept: Marie Lindfors