Languedoc erbjuder en mosaik av olika vinstilar.

Vi tittar närmare på Languedoc som är ett gigantiskt vinområde i södra Frankrike. Det har skett en imponerande kvalitetsutveckling sedan 1980-talet och det är lätt att hitta välsmakande viner till en attraktiv prislapp.

Vindistriktet Languedoc.

Languedoc–Roussillon är faktiskt Frankrikes och ett av världens största vinområden. Languedoc står för den största delen (90%) och har hela 220 000 hektar vinodlingar. Languedoc börjar väster om Rhône-floden och sträcker sig längs medelhavet ner till departementet Pyrénées Orientales där Roussillon tar vid.

Många odlare väljer friheten i IGP

I Languedoc finns det hela 38 olika AOC/AOP-områden, men i jämförelse med andra vinområden i Frankrike står de för en mindre del av Languedocs viner. Många väljer de bredare IGP-appellationerna där reglerna är mindre och friheten att gå sin egen väg är större. Det finns 19 olika IGP-områden i Languedoc som tillsammans står för 65 procent av produktionen. Den största och viktigaste är Pays d´Oc som omfattar hela Languedoc–Roussillon. Här är det vanligt att man använder sig av internationella druvsorter som chardonnay, merlot, cabernet sauvignon och pinot noir. Precis som det är vanligt i Nya världen marknadsför man och kommunicerar druvan snarare än växtplatsen.

Klassiskt rödvinsområde under förändring

Denna del av Frankrike har länge varit ett klassiskt rödvinsområde, men de senaste åren har trenden dragit mer åt rosé, och även vita viner. År 2016 var 53 procent röda viner, men idag (2024) står de röda för 40 procent, rosé för 33 procent och de vita för 27 procent av produktionen. Languedoc står faktiskt för hela 34 procent av hela Frankrikes rosévinsproduktion och är alltså större än det klassiska rosévinsområdet Provence.

Många högklassiga områden för röda viner

Det finns många AOP områden i Languedoc som är vida kända för sina röda viner. Bland annat La Clape, Fitou, Corbières, Minervois, och Pic St Loup. Men det finns många andra ursprung (AOP och IGP) med mycket välgjorda röda viner. De vanligaste druvorna är carignan, grenache, syrah, cinsault, mourvèdre, merlot och cabernet sauvignon.

Vita och mousserande viner

Picpoul de Pinet ligger vid havet vid Thaulagunen, mellan Sète and Agde, och är ett välkänt ursprung för friska och fräscha viner från druvan Picpouel blanc. I området finns stora ostronodlingar och Picpoul de Pinet är en ypperlig beledsagare till ostron och andra delikatesser från havet. Det tillverkas andra torra vita viner över hela Languedoc som är baserade främst på druvorna viognier, vermentino, grenache blanc, chardonnay, marsanne och roussanne.

I Limoux, som ligger i den bergiga sydöstra delen, produceras torra vita viner av chardonnay, chenin blanc och mauzac. Men området är mest kända för sina mousserande viner. Det finns tre AOP-viner: Blanquette de Limoux, Crémant de Limoux och Blanquette de Limoux Méthode Ancestrale. Här spelas huvudrollen av druvan mauzac tillsammans med chardonnay och chenin blanc.

Söta VDN-viner – en dröm till ostar och desserter

VDN (vin doux naturels) är söta starkviner som tillverkas genom att man avbryter jäsningen genom tillsats av vinsprit, och vinerna får då en naturlig sötma. Man använder både blå och gröna druvor. Languedoc–Roussillon är helt dominerade vad det gäller VDN-viner i Frankrike. I Roussillon, som ensam står för 80 procent av Frankrikes VDN-produktion, hittar man kända namn som Rivesaltes, Maury och Banyuls. Det finns fyra VDN-appellationer i Langedouc som alla är baserade på druvan muscat, Muscat de Frontignan, Muscat de Lunel, Muscat de Mireval och Muscat de Saint-Jean-de-Minervois. Men det tillverkas även VDN-viner i andra delar av regionen som då går under ursprunget Vin de France.

Vita och roséviner från Languedoc:

Röda viner från Languedoc:

Söta viner från Languedoc:

13.08.2025

Regionen Beaujolais i Frankrike.I Beaujolais? Fira Beaujolais Noveau med viner av gamay.

Beaujolais är ett vinområde i Frankrike som gör lättdruckna viner av druvan gamay. Med hjälp av unga och ambitiösa vinmakare har området de senaste åren blivit riktigt trendigt.

Läs mer
Sankt Martin och vinodlingar i Chablis.Saint Martin - helgonet bakom Chablisviner och gåsamiddag.

Visste du att det franska nationalhelgonet Saint Martin av Tours står indirekt bakom Chablisvinerna - men också att skåningarna den 10 november frossar i gås och svartsoppa?

Läs mer
Champagne i glas.Champagne – olika typer och vad man äter till.

Välkommen till lilla Champagneskolan! Vår sommelier Mats berättar om druvorna, distriktet och skillnaden mellan olika sorters champagne. Lär dig hur du provar champagne och kombinerar med mat.

Läs mer
Côte du Rhône i Rhônedalen.Côte du Rhône – hem åt lättgillade och matvänliga viner.

Côtes du Rhône-vinerna är mycket populära både globalt och i Sverige och det är inte så svårt att förstå. Det är lätt att hitta både röda, rosé och vita viner som ger god utdelning både i smak och i prisvärdhet.

Läs mer