Skåla in Norges nationaldag - med akvavit

Den 17 maj firar Norge sin nationaldag. Det är en dag i festens tecken och det är inte ovanligt att man skålar i akvavit.

Norsk akvavit och Norges flagga

När våren är som härligast och sommaren står för dörren, då firar grannarna i väst sin nationaldag. 17 maj är en dag av fest och glädje för hela Norge. Men varför firar man just den dagen, hur firar man och vad skålar man i?

Historien bakom Norges nationaldag

Anledningen till att man firar just den 17 maj är att prinsregenten Christian Fredrik valdes till kung denna dag, samtidigt som han skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814. Glädjen blev inte långvarig som självständig stat och den som satte käppar i hjulen var den svenske kungen Karl XIII, när han tågade in med sitt fälttåg samma år. Den svenska armen var större och betydligt bättre utbildad och därför började Norge istället att förhandla, något som ledde till konventionen i Moss den 14 augusti 1814. Det innebar att Norge tvingades revidera sin grundlag och istället ingå en personalunion med Sverige. Personalunionen bestod från 4 november 1814 fram till året 1905. Norge fick dock behålla sin grundlag och säkerställde att man bestod som självständig stat under perioden.

Hur firar man?

Över hela Norge går de så kallade ”barntågen” vilket är en tradition sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och barn i färgglada dräkter. Den norska flaggan syns givetvis överallt. Barntågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis.

Det största tåget är ”Oslo-tåget”. Det går förbi slottet där den norska kungafamiljen står och vinkar. Tåget anförs av Hans Majestets Kongens Garde.

Precis som Sverige har Norge flera traditionella sånger som sjungs just den här dagen. Störst är givetvis den norska nationalsången ”Ja, vi elsker dette landet”.

Vad dricker man?

Norge har en uppsjö av lagrad akvavit – något som det garanterat skålas i den 17 maj. Många sorter är milda i kryddningen och lätta i fattonerna, ja de gör sig faktiskt till och med bra till desserten. Norrmännen själva ser akvavit som sin nationaldryk och självklart anser de att den bästa akvaviten finns i just Norge.

Lysholm Linie Aquavit

322,00 kr


Lysholm Linie Akvavit från Norge är Nordens äldsta aquavit. Den skickas enligt tradition på en fyra månader lång resa runt jorden där den korsar ekvatorn två gånger. Lysholm Linie har en stor och kryddig doft med fatkaraktär, kummin, dill, pomerans och fänkål. Smaken är mjuk och behagligt fyllig.

Gammel Opland Aquavit

402,00 kr


En välbalanserad aquavit med avrundad behaglig kryddighet. Doften präglas av kummin, koriander och anis samt toner av vanilj från faten.

Løiten Aquavit

239,00 kr


Løiten Aquavit har en ren och kryddig smak med fatkaraktär, inslag av kummin, fänkål, anis och apelsinskal.

Svenska Nubbar, multipack 10x5cl

289,00 kr


Självklart kan man även skåla med sina vänner i väst med något svenskt i glaset! Svenska Nubbar är en klassiker på det svenska festbordet och där hittar du ett urval av vårt populäraste kryddade brännvin med en stor bredd i smaktyp och kryddning.