Den skandinaviska kryddsnapsen och nationella olikheter.
Akvavit är en unikt skandinavisk tradition men vad skiljer Sverige, Norge och Danmark när det gäller kryddsnaps? Örjan Westerlund ger dig svaren här.
Läs mer »Den 17 maj firar Norge sin nationaldag. Det är en dag i festens tecken och det är inte ovanligt att man skålar i akvavit.
När våren är som härligast och sommaren står för dörren, då firar grannarna i väst sin nationaldag. 17 maj är en dag av fest och glädje för hela Norge. Men varför firar man just den dagen, hur firar man och vad skålar man i?
Anledningen till att man firar just den 17 maj är att prinsregenten Christian Fredrik valdes till kung denna dag, samtidigt som han skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814. Glädjen blev inte långvarig som självständig stat och den som satte käppar i hjulen var den svenske kungen Karl XIII, när han tågade in med sitt fälttåg samma år. Den svenska armen var större och betydligt bättre utbildad och därför började Norge istället att förhandla, något som ledde till konventionen i Moss den 14 augusti 1814. Det innebar att Norge tvingades revidera sin grundlag och istället ingå en personalunion med Sverige. Personalunionen bestod från 4 november 1814 fram till året 1905. Norge fick dock behålla sin grundlag och säkerställde att man bestod som självständig stat under perioden.
Över hela Norge går de så kallade ”barntågen” vilket är en tradition sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och barn i färgglada dräkter. Den norska flaggan syns givetvis överallt. Barntågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis.
Det största tåget är ”Oslo-tåget”. Det går förbi slottet där den norska kungafamiljen står och vinkar. Tåget anförs av Hans Majestets Kongens Garde.
Precis som Sverige har Norge flera traditionella sånger som sjungs just den här dagen. Störst är givetvis den norska nationalsången ”Ja, vi elsker dette landet”.
Norge har en uppsjö av lagrad akvavit – något som det garanterat skålas i den 17 maj. Många sorter är milda i kryddningen och lätta i fattonerna, ja de gör sig faktiskt till och med bra till desserten. Norrmännen själva ser akvavit som sin nationaldryk och självklart anser de att den bästa akvaviten finns i just Norge.
325,00 kr
Lysholm Linie Akvavit från Norge är Nordens äldsta aquavit. Den skickas enligt tradition på en fyra månader lång resa runt jorden där den korsar ekvatorn två gånger. Lysholm Linie har en stor och kryddig doft med fatkaraktär, kummin, dill, pomerans och fänkål. Smaken är mjuk och behagligt fyllig.
405,00 kr
En välbalanserad aquavit med avrundad behaglig kryddighet. Doften präglas av kummin, koriander och anis samt toner av vanilj från faten.
239,00 kr
Løiten Aquavit har en ren och kryddig smak med fatkaraktär, inslag av kummin, fänkål, anis och apelsinskal.
289,00 kr
Självklart kan man även skåla med sina vänner i väst med något svenskt i glaset! Svenska Nubbar är en klassiker på det svenska festbordet och där hittar du ett urval av vårt populäraste kryddade brännvin med en stor bredd i smaktyp och kryddning.
Akvavit är en unikt skandinavisk tradition men vad skiljer Sverige, Norge och Danmark när det gäller kryddsnaps? Örjan Westerlund ger dig svaren här.
Läs mer »Nu lanseras en somrig nyhet från O.P. Anderson. Petronella Hallon bjuder på en en mjuk och bärig karaktär av hallon samt en lätt kryddighet. Matcha den gärna till mat eller använd som bas i somriga drinkar.
Läs mer »Matforskaren Richard Tellström berättar hur svensk matkultur har vuxit fram och ger intressanta perspektiv på våra matvanor.
Läs mer »