Här i Sverige är ju konceptet “snaps”, det vill säga en mindre kvantitet brännvin i samband med en måltid, knappast obekant för gemene man. Snapsen, eller nubben, är ett uppskattat inslag under såväl kräftskivan som julbordet eller till silltallriken och när det gäller att dricka iskallt, kryddat brännvin till maten är det få nationer som slår oss svenskar på fingrarna.
Trodde du ja!
Enligt en undersökning från 2011 har vi svenskar betydligt större kunskap kring kombination av vin och mat än snaps och mat, vilket är anmärkningsvärt om man betänker att Sverige aldrig har varit ett vinproducerande land. Faktum är att undersökningen visade att knappt 30 procent av de tillfrågade trodde sig ha hög kunskap kring kombination av mat och vin, medan endast 13 procent hade motsvarande kunskap kring kombinationer av mat och snaps.
En uppenbar nackdel med att matcha vin och mat är att med vin är du alltid lite inmålad i ett hörn, det vill säga att när vinet väl är i flaskan är det inte jättemycket du kan göra för att påverka smaken. Den begränsningen har du inte med sprit eller likörer. Du kan alltid experimentera fram nya drinkar eller anpassa gamla favoriter att passa perfekt ihop med din mat.
Faktum är att det sedan flera år tillbaka har blivit allt vanligare att restauranger runtom i världen, utöver de traditionella vintipsen på menyn, även har börjat tipsa om lämpliga cocktails till de olika maträtterna och att anlita begåvade bartenders med förståelse för att kombinera och matcha olika smaker och dofter har blivit en självklarhet.
Det finns, tack och lov, några enkla tumregler när det kommer till att kombinera snaps och mat och lär du dig dessa så är du i princip garanterad en fantastisk smakhöjare till din mat. Först ut så gäller det att till smakrik mat så ska du välja en kryddstark snaps. Givetvis gäller också det omvända, till en mildare maträtt serverar du en mer lättkryddad snaps. Vill du vara på den säkra sidan kan du också tänka i termer av smaker, alltså vilka kryddor som finns i snapsen. Finns de i maten - eller skulle passa att krydda din maträtt med - så kommer också nubben garanterat att passa bra.
Med lite framförhållning kan du till och med krydda ditt eget brännvin med färska råvaror och på så sätt slå såväl gäster som smaklökar med häpnad över din spritkännedom.
O.P. Anderson, 700ml
O.P. Anderson har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål. En härlig ingrediens till växtbaserade drinkar som Green Light Collins.
Det var en grundkurs i hur man matchar kryddat brännvin till mat, men hur gör man med andra typer av sprit undrar du nu? Ett sätt är att applicera samma tänk som vi just gjorde med nubbarna och helt enkelt jobba med kompletterande smaker. Bryt till exempel av en kvist rosmarin och släng ner i en helt vanlig gin och tonic och servera till örtmarinerat lamm. Smaken på din gin och tonic kommer inte förändras i någon större utsträckning, men doften av rosmarin när du för glaset till munnen kommer med hjälp av luktsinnet - som är knutet till smaksinnet - förhöja din smakupplevelse. På precis samma sätt kan du, om du serverar italiensk mat, med framgång använda dig av basilika eller en kvist färsk oregano i lämplig cocktail till maten.
Här kommer en del handfasta tips om intressanta kombinationer av sprit och mat som du kanske inte hade tänkt på.
En helt vanlig gin och tonic passar perfekt serverad till kryddstark mat från till exempel Thailand eller det kinesiska szechuanköket. Föredrar du i stället din gin serverad utan kolsyra passar en dry martini alldeles utmärkt ihop med rökt lax eller en syrlig räkcocktail.
Tycker du om ostar med lite sting i? Nästa gång du rullar fram ostvagnen kan du i så fall plocka med en god flaska whisky eller bourbon. De sistnämnda fungerar även alldeles utmärkt ihop med glaserade ribs eller i stort sett vilket kött som helst som marinerats i barbecuesås. Att tequila fungerar bra ihop med mexikansk mat torde inte komma som en överraskning, men kanske att det även förhöjer din citronkyckling eller vitlöksfrästa räkor?
Konkreta tips för att matcha sprit till mat
✔ Använd sunt förnuft
Du behöver verkligen inte vara en utbildad bartender för att komma på spännande smakkombinationer. Utgå helt enkelt från smakassociationer, innehåller en maträtt olivolja kanske du kommer att tänka på citron och kan utgå från den associationen när du skapar din drink. Har du gjort en god smörsås, beurre blanc, så ligger det kanske nära till hands att tänka vanilj som kompletterande smak. Kräftskiva? En kvist krondill i en vodka tonic - svårare än så behöver det inte vara.
✔ Var inte rädd för kontraster
En drink måste inte alltid matcha matens smaker för att förhöja den. Att arbeta med smaker som kontrasterar mot maten kan vara minst lika framgångsrikt. Om du exempelvis har en maträtt som är tämligen kryddstark, låt oss säga en spicy tuna roll, så servera den tillsammans med en cocktail med “svala” smaker som till exempel en isig gurkmojito.
✔ Färska örter är din vän
Det är den färska myntan som gjort det möjligt för den kubanska nationaldrinken att lägga precis hela världen under sina fötter så varför nöja sig där? Örter är ett alldeles utmärkt sätt att bygga broar mellan drinkar och mat och du behöver verkligen inte alltid gå så långt som att muddla dem, utan ibland räcker det med en välplacerad kvist i glaset för att få precis rätt effekt.
✔ Förstärk, förstör inte
Välj inte en drink som kommer att dränka din mat. Till exempel så kanske den ekfatslagrade mörka romen som passar så bra till en kryddig lammkorvsgryta inte är rätt flaska att plocka fram när det vankas ostron. Du hade rimligtvis inte bjudit på ett kraftfullt bordeauxvin till sushi och på precis samma sätt svänger du inte ihop en old fashioned till samma sushi. Använd sunt förnuft!
✔ Tänk på procenten
Cocktails har ofta lägre alkoholhalt än gemene man tror. När sprit och likör har blandats med juicer och andra ingredienser, och dessutom ytterligare spätts ut genom att ha skakats eller rörts med is, kan alkoholhalten vara nere runt 20%-strecket. Det är faktiskt inte jättelångt från till exempel en del zinfandelviner.
✔ Tänk taktilt
Glöm inte heller att ta hänsyn, inte bara till smak och doft, utan även texturen. Hur din drink känns i munnen. Äppeljuice har en helt annan textur än tomatjuice, som i sin tur känns helt annorlunda än tonic. Kanske spara de lite tjockare drinkarna till desserten och satsa på mer lättdruckna drinkar till själva huvudrätten.
✔ Ha ett öppet sinne
Det är fullt möjligt att hitta okonventionella smakkombinationer som fungerar alldeles ypperligt om man har ett öppet sinne och vågar testa sig fram. Den okrönte kungen av molekylär matlagning, den engelska kocken Heston Blumenthal, har alltid varit en förespråkare av att utnyttja naturvetenskaplig förståelse i köket. Genom att analysera en stor mängd olika råvaror har han hittat en del till synes udda smakkombinationer som faktiskt fungerar hur fint som helst. Till exempel så nämner han jordgubbar och koriander, morötter och viol, ananas och blåmögelost, blomkål och kokos, lax och lakrits samt banan och persilja. Var inte rädd för att lita på dina egna sinnen och hitta fler udda smakkombinationer!
Slutligen, låt oss slå fast att man kommer väldigt långt med huvudreglerna om att intensiteten i maten ska matchas med fylligheten i drycken samt att det är maträtten i sin helhet som avgör dryckesvalet. Men det går alltså att förhöja upplevelsen ytterligare med lite djupare kunskap om god matchning och mycket handlar om att hitta nya smakupplevelser bortom den gamla regeln ”rött till kött och vitt till fisk”.
Lycka till!