Att välja vin till oxfilé.

Det är få råvaror som är lika förknippade med fest som oxfilé. Men det är en rad olika faktorer som påverkar vilket som blir det optimala vinvalet. Vi går noggrant igenom vad man skall tänka på för att finna den ljuva föreningen.

Goda viner till oxfilé.

I mötet mellan mat och vin är det viktigt att ingen av parterna är för dominerande. Det vill säga lätta maträtter med lätta viner och kraftig mat tillsammans med kraftiga viner. Eftersom oxfilé är en ganska kraftig råvara så är det vanligaste valet medelkraftiga till kraftigare röda viner. Men anrättningens helhet påverkas naturligtvis även av tillbehören och tillagningen. Eftersom oxfilé är en ädel och dyr styckningsdetalj förtjänar maten ett vin med hög dignitet.

Att tänka på matens grundsmaker

Grundsmaker finns både i maten och i vinet och det är mycket viktigt att ta hänsyn till hur de påverkar varandra. Om maten har tydlig sötma skall man möta detta med ett vin rikt på fruktsötma, men vara försiktig med både strävhet och ekfatskaraktär i vinet. Om maten har tydlig syrlighet skall vinet också ha en bra syra och det kan med fördel finnas både tydlig strävhet och smak av ek.

Rosastekt kött och fett gör sträva viner mjuka

Den ädla styckningsdetaljen oxfilé skall med fördel avnjutas rosastekt. De okoagulerade proteinerna i köttbiten binder tanniner i vinet och det upplevs mjukare och rundare. Samma effekt har fett och krämiga konsistenser. Så ska anrättningen komponeras om man har ett vin med riktigt stadiga tanniner.

Viner till kalla anrättningar på oxfilé

Kalla anrättningar upplevs alltid lättare än varma, så här blir det lämpligast med lättare röda viner eller till och med rosé. Om oxfilén inte är tillagad, som i en carpaccio eller råbiff, finns det en risk att man får en reaktion mellan köttet som är rikt på umami (den femte grundsmaken) och vinet. Vinet kan då få en tråkig metallisk bismak. Detta kan åtgärdas genom att tillföra salt eller något fett som olivolja eller parmesanost till rätten. Här kommer några förslag på viner som väl umgås med kalla anrättningar på oxfilé:

Aqua di Venus Rosé

209,00 kr


Aqua di Venus Rosé har en intensiv och nyanserad doft med inslag av röda körsbär, citrus, färska örter, cantaloupemelon och en fläkt av färska blommor. Rosévinet har en elegant och fruktig smak med fina toner av röda frukter, färska örter, apelsin, blommor och våt sten. Vinet passar till eleganta men ganska kraftfulla fiskrätter samt till anrättningar på ljust kött och fågel.

Diente de León

152,00 kr


Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.

Planeta Nocera

209,00 kr


Planeta Nocera har en mycket uttrycksfull och nyanserad doft med inslag av solmogna mörka bär, plommon, fikon, peppar, färska örter, och en elegant blommighet. Vinet är medelfylligt och fruktigt med en frisk syra med inslag av frukt, kryddor, färska örter, peppar och en elegant fläkt av blommor och citrus.

Erath Pinot Noir

219,00 kr


Erath Pinot Noir har en härligt fruktig doft med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär, röda vinbär, plommon och toner av jasmin och örter. Smaken är nyanserad med lätt fatkaraktär. Tanniner och fruktsyra är vackert balanserade vilket ger en lång och mjuk eftersmak.

Oxfilé-rätter med sötma eller kryddhetta

Här finner man anrättningar där man smaksatt sås eller tillbehör för att få en tydlig sötma. Det kan exempelvis vara med hjälp av ett sött starkvin, som portvin eller frukter och bär i form av gelé, saft eller likör. Här väljer man röda viner som har en rik fruktighet och en mjuk tanninstruktur. Samma viner kommer även väl till hands om maten har lite kryddhetta från exempelvis chili. Här kommer några viner som vi gillar skarpt:

The Pundit Syrah

279,00 kr


The Pundit Syrah är ett vin från Washington som består av 88% syrah, 6% grenache, 4% mourvèdre och 2% viognier. Vinet är mörklila med lite rubinröda toner. Mogna körsbär och plommon i doften. Väldigt mjukt, silkigt avslut med smak av vanilj, körsbär och björnbär.

Dashe Dry Creek Zinfandel

351,00 kr


I glaset ett nyanserat, fruktdrivet och läskande vin med silkeslena tanniner. Vinet bjuder på smak av svarta vinbär, björnbär och mörka körsbär samt ett kryddigt stråk med toner av choklad, lakrits och rostade fattoner.

The Velvet Devil Merlot

149,00 kr


Ett amerikanskt merlot/cabernet sauvignon/malbec från Washington som har en nyanserad doft med inslag av björnbär, mörka körsbär, och färska örter. Smaken är medelfyllig och fruktig med inslag av mörka bär, ceder och färska örter. Passar både till medelkraftiga/kraftiga rätter och utvalda ostar.

SALDO Zinfandel

409,00 kr


SALDO Zinfandel har en inbjudande och intensiv doft av mörka bär, svart te, lakrits, och kryddor. Smaken är rik med fina mjuka tanniner och en intensiv, fyllig och fruktdriven smak med toner av mörka bär, te, kryddor, fat och en fläkt av mörk choklad och nypon.

Oxfilé med feta tillbehör eller syrlighet

Här finner vi ett brett spektrum av anrättningar där man använder grädde, ost eller andra feta och krämiga ingredienser. Här kan man plocka fram de mer stadiga röda vinerna med påtaglig strävhet och karaktär från fatlagring. Även syrlighet i maten har en avrundande effekt på sträva viner. Här finns en uppsjö av viner att välja mellan.

Kevin Arnold Shiraz

319,00 kr


Här finns fina toner av björnbär och mörka körsbär samt nyanser av lakrits och krossad peppar och en fint integrerad mockaton från ekfat. Smaken är medelfyllig, rikt fruktig och lätt kryddig med tydliga men väl mogna tanniner, en god syra och en kvardröjande elegant eftersmak.

Château Lilian Ladouys

299,00 kr


Detta läckra Bordeaux-vin består av cabernet sauvignon, merlot, petit verdot och cabernet franc. I doften finner du en tydligt rostad fatkaraktär med inslag av svarta vinbär, mörk choklad, ceder, plommon, tobak och vanilj. Smaken är nyanserad och fruktig med kakao, plommon, ceder, mörka körsbär, peppar och kaffe.

Crozes Hermitage Rouge Les Jalets

229,00 kr


Ungdomlig och fruktig doft med inslag av björnbär, hallon, jordgubbar, svartpeppar, örter, lakrits och charkuterier. Smaken är medelfyllig och välbalanserad med elegant silkeslen tanninstruktur och en lång härlig eftersmak. 100% syrah.

Xavier Vignon Arcane Le Pape 2010

1199,00 kr


Xavier Vignon Arcane Le Pape 2010 har en mycket nyanserad doft med inslag av svampskog, mörka frukter, kryddor, läder, piptobak, hästsadel och lagerblad. Smaken är rik med ypperlig intensitet och smakrikedom. I den långa smaken finner man både mörka frukter, torkade blåbär, tobak, kryddor och torkade örter.

Borgogno Barolo Riserva

699,00 kr


Komplex, kryddig doft med, inslag av mörka körsbär, rosor, lakrits och fat. Komplex, fyllig och kryddig smak med inslag av mörka körsbär, torkade rosor, tobak, salvia, choklad och fat. Lång, nyanserad eftersmak.