Röda viner prisade i pressen.
Här lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.
Läs mer »Det är få råvaror som är lika förknippade med fest som oxfilé. Men det är en rad olika faktorer som påverkar vilket som blir det optimala vinvalet. Vi går noggrant igenom vad man skall tänka på för att finna den ljuva föreningen.
I mötet mellan mat och vin är det viktigt att ingen av parterna är för dominerande. Det vill säga lätta maträtter med lätta viner och kraftig mat tillsammans med kraftiga viner. Eftersom oxfilé är en ganska kraftig råvara så är det vanligaste valet medelkraftiga till kraftigare röda viner. Men anrättningens helhet påverkas naturligtvis även av tillbehören och tillagningen. Eftersom oxfilé är en ädel och dyr styckningsdetalj förtjänar maten ett vin med hög dignitet.
Grundsmaker finns både i maten och i vinet och det är mycket viktigt att ta hänsyn till hur de påverkar varandra. Om maten har tydlig sötma skall man möta detta med ett vin rikt på fruktsötma, men vara försiktig med både strävhet och ekfatskaraktär i vinet. Om maten har tydlig syrlighet skall vinet också ha en bra syra och det kan med fördel finnas både tydlig strävhet och smak av ek.
Den ädla styckningsdetaljen oxfilé skall med fördel avnjutas rosastekt. De okoagulerade proteinerna i köttbiten binder tanniner i vinet och det upplevs mjukare och rundare. Samma effekt har fett och krämiga konsistenser. Så ska anrättningen komponeras om man har ett vin med riktigt stadiga tanniner.
Kalla anrättningar upplevs alltid lättare än varma, så här blir det lämpligast med lättare röda viner eller till och med rosé. Om oxfilén inte är tillagad, som i en carpaccio eller råbiff, finns det en risk att man får en reaktion mellan köttet som är rikt på umami (den femte grundsmaken) och vinet. Vinet kan då få en tråkig metallisk bismak. Detta kan åtgärdas genom att tillföra salt eller något fett som olivolja eller parmesanost till rätten. Här kommer några förslag på viner som väl umgås med kalla anrättningar på oxfilé:
179,00 kr
Med Punt Road Pinot Noir i glaset får du ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatik, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.
45,00 kr
Mörk, blåröd färg. Mycket fruktig doft med inslag av mörka körsbär, örter, blåbär och skogshallon som också speglas i smaken.
89,00 kr
Elegant, bärig och mycket frisk smak med inslag av hallon, smultron, färska örter, grapefruit och granatäpple. Självklar som sällskapsdryck samt till lättare vegetariska rätter och fisk eller kyckling, gärna i sallader. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.
219,00 kr
Erath Pinot Noir har en härligt fruktig doft med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär, röda vinbär, plommon och toner av jasmin och örter. Smaken är nyanserad med lätt fatkaraktär. Tanniner och fruktsyra är vackert balanserade vilket ger en lång och mjuk eftersmak.
Här finner man anrättningar där man smaksatt sås eller tillbehör för att få en tydlig sötma. Det kan exempelvis vara med hjälp av ett sött starkvin, som portvin eller frukter och bär i form av gelé, saft eller likör. Här väljer man röda viner som har en rik fruktighet och en mjuk tanninstruktur. Samma viner kommer även väl till hands om maten har lite kryddhetta från exempelvis chili. Här kommer några viner som vi gillar skarpt:
149,00 kr
Tortoise Creek Winemaster's Selection har en mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, choklad, kryddor, plommon, lakrits och vanilj.
369,00 kr
Det generösa, smakrika vinet bjuder på smak av svarta vinbär, vildhallon, fattoner av choklad och vanilj samt ett stråk av mynta. Det perfekta hamburgarvinet!
159,00 kr
Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon är ett fruktigt vin med balanserad smak och rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, mörka körsbär, lavendel, kaffe, plommon och vanilj. Passar mycket bra till rätter av mörkt kött, lamm, nötkött, blåmögelostar och mörk choklad.
Här finner vi ett brett spektrum av anrättningar där man använder grädde, ost eller andra feta och krämiga ingredienser. Här kan man plocka fram de mer stadiga röda vinerna med påtaglig strävhet och karaktär från fatlagring. Även syrlighet i maten har en avrundande effekt på sträva viner. Här finns en uppsjö av viner att välja mellan.
299,00 kr
Till rätter med mörkt kött kan du plocka fram detta shirazvin från australiska Penfolds. Ett fylligt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe, lakrits och mörk choklad.
149,00 kr
Nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, viol, rostade ekfat, kaffe och cederträ. Fyllig, fruktig, rik och nyanserad smak med väl integrerade fat och mogna, avrundade tanniner, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad och kaffe. Lång, nyanserad eftersmak.
149,00 kr
Xavier Vignon Vacqueyras är ett djuprött, smakrikt och fruktigt vin med inslag av fat, björnbär, svartpeppar, katrinplommon, lakrits, lagerblad, fikon, kakao och hallon.
249,00 kr
Ett syrahvin som bjuder på en välavvägd, harmonisk doft av skogshallon och björnbär med kryddiga undertoner och inslag av ek, sandelträ och rosmarin. Djupt och fylligt med svarta oliver, vitpeppar och lagerblad som fortsätter ut i finishen.
699,00 kr
Komplex, kryddig doft med, inslag av mörka körsbär, rosor, lakrits och fat. Komplex, fyllig och kryddig smak med inslag av mörka körsbär, torkade rosor, tobak, salvia, choklad och fat. Lång, nyanserad eftersmak.
Här lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.
Läs mer »I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger 5 tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs mer »Många av våra läckraste råvaror och anrättningar har en riklig smak av umami, men denna välsignelse kan skapa stora problem i kombination med vin.
Läs mer »Mustiga grytor är både goda och värmande. Och vad passar bättre till än ett gott vin? Vi guidar dig till de bästa vinvalen vad det gäller grytor baserade på både kött, fågel och grönsaker.
Läs mer »