Det är få råvaror som är lika förknippade med fest som oxfilé. Men det är en rad olika faktorer som påverkar vilket som blir det optimala vinvalet. Vi går noggrant igenom vad man skall tänka på för att välja bästa vinet till oxfilé.
I mötet mellan mat och vin är det viktigt att ingen av parterna är för dominerande. Det vill säga lätta maträtter ska matchas med lätta viner och kraftig mat med kraftiga viner. Eftersom oxfilé är en ganska kraftig råvara så är det vanligaste valet medelkraftiga till kraftigare röda viner. Men anrättningens helhet påverkas naturligtvis även av tillbehören och tillagningen. Eftersom oxfilé är en ädel och dyr styckningsdetalj förtjänar maten ett vin med hög dignitet.
Grundsmaker finns både i maten och i vinet och det är mycket viktigt att ta hänsyn till hur de påverkar varandra. Om tillbehören till oxfilén har tydlig sötma skall man möta detta med ett vin rikt på fruktsötma, men vara försiktig med både strävhet och ekfatskaraktär i vinet. Om tillbehören har tydlig syrlighet skall vinet också ha en bra syra och det kan med fördel finnas både tydlig strävhet och smak av ek.
Den ädla styckningsdetaljen oxfilé skall med fördel avnjutas rosastekt. De okoagulerade proteinerna i köttbiten binder tanniner i vinet, vilket gör att det upplevs mjukare och rundare. Samma effekt har fett och krämiga konsistenser. Så ska anrättningen komponeras om man har ett vin med riktigt stadiga tanniner.
Kalla anrättningar upplevs alltid lättare än varma, så här blir det lämpligast med lättare röda viner eller till och med rosé. Om oxfilén inte är tillagad, som i en carpaccio eller råbiff, finns det en risk att man får en reaktion mellan köttet som är rikt på umami (den femte grundsmaken) och vinet. Vinet kan då få en tråkig metallisk bismak. Detta kan åtgärdas genom att tillföra salt eller något fett som olivolja eller parmesanost till rätten. Här kommer några förslag på viner som finns på Systembolaget, som väl umgås med kalla anrättningar på oxfilé:
Australien
179 kr
Med Punt Road Pinot Noir i glaset får du ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatik, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.
Frankrike
119 kr
Vinet har en fruktig och kryddig doft med inslag av björnbär, svartpeppar, hallon, lakrits och lagerblad. Harmonisk smak med silkeslen tanninstruktur och lång angenäm eftersmak.
Sydafrika
89 kr
Elegant, bärig och mycket frisk smak med inslag av hallon, smultron, färska örter, grapefruit och granatäpple. Självklar som sällskapsdryck samt till lättare vegetariska rätter och fisk eller kyckling, gärna i sallader. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.
Ibland finner vi rätter där man smaksatt sås eller tillbehör för att få en tydlig sötma. Det kan exempelvis vara med hjälp av ett sött starkvin som portvin, eller frukter och bär i form av gelé, saft eller likör. Här väljer man röda viner som har en rik fruktighet och en mjuk tanninstruktur. Samma viner kommer även väl till hands om maten har lite kryddhetta från exempelvis chili. Här kommer några viner på Systembolaget som vi gillar skarpt:
USA
135 kr
149 kr
Tortoise Creek Winemaster's Selection har en mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, choklad, kryddor, plommon, lakrits och vanilj.
Frankrike
119 kr
Fruktig, kryddig doft med inslag av mörka körsbär, hallon och en finstämd ton av örtkryddor och lakrits. Generös, fruktig och kryddig smak med välbalanserad syra, inslag av skogshallon, blåbär, svartpeppar och lakrits.
USA
159 kr
Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon är ett fruktigt vin med balanserad smak och rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, mörka körsbär, lavendel, kaffe, plommon och vanilj. Passar mycket bra till rätter av mörkt kött, lamm, nötkött, blåmögelostar och mörk choklad.
Här finner vi ett brett spektrum av anrättningar där man använder grädde, ost eller andra feta och krämiga ingredienser. Här kan man plocka fram de mer stadiga röda vinerna till oxfilén, med påtaglig strävhet och karaktär från fatlagring. Även syrlighet i maten har en avrundande effekt på sträva viner. Här finns en uppsjö av viner att välja mellan. Detta viner till oxfilé finns på Systembolaget.
Sydafrika
149 kr
Nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, viol, rostade ekfat, kaffe och cederträ. Fyllig, fruktig, rik och nyanserad smak med väl integrerade fat och mogna, avrundade tanniner, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad och kaffe. Lång, nyanserad eftersmak.
Frankrike
155 kr
Xavier Vignon Vacqueyras är ett djuprött, smakrikt och fruktigt vin med inslag av fat, björnbär, svartpeppar, katrinplommon, lakrits, lagerblad, fikon, kakao och hallon.
Italien
699 kr
Komplex, kryddig doft med, inslag av mörka körsbär, rosor, lakrits och fat. Komplex, fyllig och kryddig smak med inslag av mörka körsbär, torkade rosor, tobak, salvia, choklad och fat. Lång, nyanserad eftersmak.
Vill du bjuda på något riktigt fint och skämma bort dina gäster tipsar vi om några mer exklusiva röda viner till oxfilé som du kan bjuda på.
Nyhet
Sydafrika
329 kr
I smaken visar vinet en strukturerad och elegisk form – med fina tanniner som ger både spänst och lång livslängd. En ton av mineralitet löper genom vinet och bidrar med djup och precision, medan frisk syra bibehåller fräschören.
USA
319 kr
Ett intensivt och generöst vin som exempelvis passar till grillat kött eller en rosastekt oxfilé.
Frankrike
1869 kr
I glaset ett stort och komplext vin som trots sin relativt ljusa färg bjuder på smak av en hel näve björnbär, mörka plommon och solmogna körsbär samt så väl torkade kryddor som färska örter.
13.11.2023
Här lyfter vi fram röda viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.
Läs merÄr det alltid vitt vin till fisk som gäller? Nej. I många fall är det minst lika bra med rosé eller rött vin till fisk. Dryckesexpert Mats guidar och ger tips på rött vin till olika fiskrätter.
Läs merMånga av våra läckraste råvaror och anrättningar har en riklig smak av umami, men denna välsignelse kan skapa stora problem i kombination med vin.
Läs merMustiga grytor är både goda och värmande. Och vad passar bättre till än ett gott vin? Vi guidar dig till de bästa vinvalen vad det gäller grytor baserade på både kött, fågel och grönsaker.
Läs mer