En välgjord öl av Saisonstil från Sigurd Wongraven. Produkten säljs inte längre i Sverige.

Nu lanseras äntligen Wongraven Saison i Systembolagets tillfälliga ölsortiment.

En välgjord öl av Saisonstil från Sigurd Wongraven

Wongraven Saison som lanseras 29 september 2023 har en vacker, ljusgyllene färg och i den uttrycksfull doften finner man toner av citrus, apelsinskal, aprikos, kryddnejlika, ljust bröd, honung och en fläkt av torkad blomma. Smaken är fruktig kryddig med generös fyllighet, men ändå elegant och fräsch. En kvardröjande eftersmak med en lätt, delikat beska i finishen som ger fräschör och balans.

Saison avnjutes perfekt på egen hand och eftersom det är en fräsch ölstil är det bara din fantasi som sätter gränser. Prova kryddig asiatisk mat, grillat vitt kött från grillen, skaldjur som musslor eller Bouillabaisse.

En populär ölstil bland världens mikrobryggerier

Saison är en ölstil med rötter i vallonsk (belgisk) bondgårdsöl. Det är en östil som de senast åren blivit mycket populär, främst bland världens mikrobryggerier. Av tradition bryggdes saison på vintern och vårkanten, för att under sommaren fungera som en törstsläckare för alla de säsongsarbetare som jobbade med skörden. Det franska ordet saison betyder just säsong och årstid.

Saison jäser vid en i sammanhanget hög temperatur (upp till 35 grader) och tillsammans med den aromatiska jästen ger det ofta kryddiga toner. En viss syrlighet från mjölksyrebakterier och även en stallig ton från vidjäststammar såsom brettanomyces kan förekomma. Det är inte helt ovanlig att Saison smaksätts med till exempelvis koriander, ingefära, stjärnanis, eller citrusskal. I Wongraven Saison tillsätts torkat apelsinskal i slutet av kokningen.

Sigurd Wongraven och Kjetil Jikiun i samarbete

Wongraven Saison är frukten av ett samarbete mellan Sigurd Wongraven och Kjetil Jikiun, som var med och grundade det berömda norska mikrobryggeriet Nøgne Ø-bryggeriet i början av 2000-talet, Idag är han konsultbryggmästare och i samarbete med Sigurd ligger han bakom denna välgjorda Saison. Sigurd Wongraven övervakar processen och stilen från en vinälskares perspektiv. Så det kanske inte är någon överraskning att Wongraven Saison är vinös i stilen med stor tonvikt på friskhet, frukt och balans. Räkna med att fler hantverksöl följer.

Sigurd Wongraven har många strängar på sin lyra

Sigurd Wongraven, sångare och låtskrivare i Black Metal-bandet Satyricon har många strängar på sin lyra. Han har komponerat musik till det nya Munchmuséet i Oslo och har under de senaste 10 åren även byggt upp ett av Norges mest framgångsrika vinvarumärken.

Redan tidigt bestämde sig Sigurd Wongraven för att han ville ha en öl i sin portfölj, men det skulle dröja till 2020 innan det blev av. I samarbete med bryggmästaren Kjetil Jikiun ger han sitt perspektiv på smaken utifrån sin vinkunskap. Nu är det dags för oss i Sverige att kunna njuta av Wongraven Saison.

OBS! Produkten säljs inte längre i Sverige.

25.09.2023
Höstens bästa vita vin på en vintunna en höstdag.

Höstens bästa vita viner.


Hösten är inte bara vilt och grytor - den är också kål, äpplen och skaldjur bland annat. De vita vinerna har många bra vänner på höstens smakpalett! Här tipsar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson om höstens bästa vita viner för olika tillfällen.

Läs mer »
Sigurd Wongraven

Wongraven Wines


Sigurd Wongraven, sångare och låtskrivare i Black Metal-bandet Satyricon, har under de senaste 10 åren även byggt upp ett av Norges mest framgångsrika vinvarumärken.

Läs mer »