Barbera och nebbiolo – 6 favoriter för alla plånböcker.

De röda vinerna från Piemonte har tagit svenskarna med storm och trenden fortsätter in i 2024. Här listar vi våra favoritviner av de områdestypiska druvorna nebbiolo och barbera, där bland annat Barolo ingår.

6 goda viner från Piemonte.

Nebbiolo må bara stå för åtta procent av odlingarna i italienska Piemonte, men trots detta anses druvan vara områdets galjonsfigur. Mest känd gör sig druvan i viner från Barolo och Barbaresco, men läckra nebbioloviner till en mer angenäm prislapp finner du i beteckningen Langhe Nebbiolo.

Barbera har gått från att ha ganska låg status till att ha blivit en av de mest intressanta druvorna i Piemonte. Den är vanligast i Piemonte, där den står för över hälften av den totala odlingsarealen. Men den förekommer även i regionerna Lombardiet, Apulien, Sardinien och Emilia Romagna. Tidigare var det främst mjuka och fruktiga röda viner, men nu har det blivit modernt med mer koncentrerade och ambitiösa viner som lagras i ekfat. Vinerna har ofta en frisk syra och ett tydligt inslag av mörka körsbär.

Viner av dessa druvor har gett svenskarna mersmak och idag finns ett stort utbud i Systembolagets sortiment. Här nedan har vi listat några tips på viner av nebbiolo och barbera, några av våra favoriter i olika prisklasser för olika tillfällen.

6 Piemonteviner värda att testa:

Castello del Poggio Barbera d'Asti

129,00 kr


Castello del Poggio Barbera d'Asti har en inbjudande doft med inslag av mörka körsbär, skogshallon, örtkryddor och fat. Smaken är balanserad med toner av körsbär, torkade tranbär, kanel och salvia.

Damilano Langhe Nebbiolo Marghe

209,00 kr


Damilano Nebbiolo Marghe har en nyanserad doft med inslag av rosenblad, viol, röda frukter och bär samt ett stråk sommarvarm asfalt. Vinet har stadiga men sandiga tanniner och en bra intensitet i smaken som för tankarna till röda frukter, rosenblad, nypon, kryddor och viol.

Tenuta Rocca Barbera d'Alba

161,00 kr


Tenuta Rocca Barbera d'Alba har en inbjudande doft med inslag av körsbär, skogshallon, röda plommon, lakrits och en touch av färska örter. Vinet har en hög fin syra och i den trevliga smaken hittar vi toner av röda skogsbär, körsbär, röda plommon och örter.

Il Falchetto Nizza Reserva Bricco Roche

499,00 kr


Nizza Reserva Bricco Roche har en mycket nyanserad varm och intensiv doft med inslag av mörka körsbär, körsbärslikör,  fat, salvia, kakao, svart te och kryddnejlika. Smaken är rik, lång och intensiv med toner av mörka körsbär, fat, kakao, kryddor och mörka plommon.

Damilano Barolo Cannubi 2018

999,00 kr


Damilano Barolo Cannubi 2018 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda frukter och en fläkt av kakao och torkade örter. Vinet har stadiga tanniner som brukligt, men de har en finkornig struktur som balanseras väl av vinets koncentration och smakrikedom.

Borgogno No Name

309,00 kr


Från Piemonte kommer detta vin med en nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, körsbär, nypon, rosor och choklad. Kryddigt, nyanserat och smakrikt vin i stram stil med inslag av mörka körsbär, rosor, fat, salvia och tobak.