3 tips: Bästa vinerna till årets kräftor.

Kräftlag, sill, västerbottensost och rökta räkor – att matcha vin till kräftskivans smaker är en konst. Här tipsar vi om tre favoriter som klarar utmaningen.

3 viner till kräftskivan.

Den traditionella kräftskivan är för många av oss sommarens sista fest, och vi njuter av den sista sommarvärmen samtidigt som vi firar in hösten som kommer med skaldjurssäsongen.

Kräftpremiären infaller den första onsdagen i augusti, som i år är den 6 augusti, och därifrån och en bit in i september håller svenskarna kräftskivor med hattar, lyktor, snaps och visor. Traditionella bufférätter på bordet är (förutom de dillkokta kräftorna) bland annat skagenröra, rökta och färska räkor, västerbottenspaj, sill, potatis, bröd, kryddost och diverse röror och småplock.

Att välja vin som passar alla dessa karaktäristiska smaker är inte det lättaste, men vita viner är att föredra, och de får gärna var av det fruktiga slaget med lite restsötma - som riesling. Albariño/alvarinho är också bra viner till skaldjuren. Här nedan tipsar vi om tre riktigt goda viner till kräftskivan, med olika smak och karaktärer, som alla lyfter maten och för sig väl till fisk och skaldjur av olika slag. Vi har även låtit vår vinexpert Mats Claësson säga sitt om varje vin.

3 tips: Viner till kräftskivan

Dr L Riesling:

Ett ungt och friskt rieslingvin som passar både kryddiga och eleganta fisk- och skaldjursrätter. Vinet kommer från Dr Loosen i Mosel, där den karismatiske Dr Ernst Loosen köpte vinegendomen på 1980-talet och sedan dess lyckats producera viner i absolut världsklass.

Mats kommentar:

"I glaset finner vi en inbjudande och charmig doft som rymmer både piel de sapo-melon, mandarin, lime, persika och regnblöta skifferplattor. Smaken är ungdomligt fräsch och druvig med en restsötma som balanseras fint av en frisk och fräsch syra. I eftersmaken som har en bra längd finner man toner av lime, mandarin, melon, persika och mineral."

Folklore Albariño:

Friskt, fruktigt och aromatiskt vin med inslag av stekfrukt och citrus. Druvorna kommer från vingårdar belägna i Meis i hjärtat av spanska Rías Baixas, och vinet har fått vila i 4 månader på jästfällningen för extra komplexitet. Mycket gott vin till kräftorna.

Mats kommentar:

"En fräsch, fruktig och nyansrik doft som för tankarna till en citronlund, men både solmogna citroner, mer omogna frukter, bladen och blommorna. Detta paras med färsk ananas, persika samt en fläkt av citrongräs och granskott. Smaken är torr och frisk där doftens aromer går igen i smaken som har en fin längd och intensitet."

L Chardonnay Organic:

Ett fruktigt och fräscht vin med toner av äpplen citrus och melon, som dessutom är ekologiskt. Vinet kommer från den anrika producenten Domaine Laroche, som var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis i norra Bourgogne. Idag har man förutom sin produktion i Bourgogne även verksamhet i Languedoc.

Mats kommentar:

"Här finner vi en fruktig doft med trevliga inslag av gröna äpplen, torkad mango, papaya och mandarin. Smaken är torr och fruktig med en lätt fet munkänsla samt toner av päron, papaya, mandarin och citruszest. Vinet vinner på att luftas då det initialt finns en lätt reduktiv ton (svavel) som sedan försvinner. Så dekantera gärna till en vacker karaff."