Det som serveras på midsommar är till stor del samma som vi lagar till både jul och påsk: Lax, sill, skagenröra etc. Men sedan finns det vissa smaker som är vigda åt sommarhögtiden. Kanske gör du en flädersill eller en klassisk jordgubbstårta till efterrätt? Och krispiga primörer kanske samsas med de vanliga grönsakerna i salladen?
Att välja dryck till midsommarfirandes måltid är inte en lätt uppgift med tanke på de många olika smakerna. För den som vill skåla i ett glas vin är de vita vinerna lättast att matcha med, med tanke på att en stor del av den traditionella midsommarmaten består av fisk, skaldjur och vegetariska rätter. Ska det grillas kanske fisk eller kyckling kan slängas på grillgallret med citron och färska örter, och matchas med ett smakrikt vitvin?
Här nedan tipsar vi om tre vita viner som passar till midsommarmaten. Under varje vintips har vi dessutom låtit vår vinexpert Mats Claësson säga sitt om varje midsommarvin.
3 tips: Vita viner till midsommar
L Chardonnay:
L Chardonnay från anrika Laroche är ett torrt, fruktigt och ekologiskt vin från Languedoc. Till lax, smörgåstårta eller rökta räkor är detta ett ypperligt vinval.
Mats kommentar:
"Här har vi ett vin som väl speglar de svalare delarna av södra Frankrike. En chardonnay som visar upp en fruktig och attraktiv doft med inslag av gröna äpplen, färska örter, persika och citron. Smaken är torr, fruktig och härligt fräsch med fina toner av gröna äpplen, gul melon, päron och citrus. Häll över till en karaff och servera till en smörstekt sejfilé med citronsmör, grön sparris och kokt färskpotatis."
Inycon Chardonnay Pinot Grigio:
Ett mycket fruktigt och friskt italienskt vitvin som gifter sig fint med midsommarens grillade lax eller kyckling. Dessutom kan du köpa vinet på bag-in-box, vilket underlättar om ni är många som firar.
Mats kommentar:
"Från den vackra ön Sicilien kommer detta vin i en miljövänlig trelitersbox. Dekantera till en fin karaff och upplev en trevlig fruktig doft som för tankarna till tropisk frukt, päron, mandarin, ananas och blommor. Smaken är fruktig och fräsch med toner av tropisk frukt, päron, grapefrukt och ett stråk av blommor. Utmärkt sällskapsvin eller till anrättningar som baseras på fisk, kyckling eller grönsaker."
Georg Breuer Riesling Sauvage:
Till både lax, räkor, sill och grillad torsk kan vi rekommendera en bra riesling som denna. Krispig och elegant riesling från tyska Rheingau. Vinets frukt kommer att växa tillsammans med frisk eller fet mat och göra sig bra till allt ljust kött med feta såser eller citronkyckling.
Mats kommentar:
"En välgjord riesling från Rheingau där druvan har sitt ursprung. I doften eleganta inslag av lime, gråpäron, krusbär och blött skiffertak. Vinet är torrt, friskt och fruktigt med angenäma toner av lime, gråpäron, citrongräs, gröna äpplen, mineral samt grapefrukt. En trogen följeslagare till fisk och skaldjursanrättningar som har en angenäm syrlighet."