Världens bästa viner 2023 har utsetts – här är 3 favoriter.

När det erkända vinmagasinet Decanter listade världens bästa viner 2023 hamnade tre av våra favoriter med bland de absolut bästa. Missa inte de här vintipsen!

3 av de 50 bästa vinerna 2023 enligt Decanter.

'Best in Show' tilldelas ytterst få viner årligen vid Decanter World Wine Awards och är en mycket eftertraktad utmärkelse. Av de över 18.250 viner som har provats är det 50 som kvalar in på listan med de bästa av de bästa, där platinum-medaljörernas allra bästa viner blindtestas i en fjärde omgång. Inget av finalvinerna har mindre än 97 poäng.

Tävlingen har sagts vara "vinernas OS", och i år kvalade viner från 15 olika länder in på listan. Bland dessa finns några av folk o folks absoluta favoriter. Upptäck dessa enastående viner som har hamnat på årets lista - några vintips du inte vill missa!

3 av världens bästa viner 2023:

Gustave Lorentz Altenberg de Bergheim Riesling Vieilles Vignes Grand Cru 2019

Vintips nummer 1 är ett vin som började säljas på Systembolaget i mars 2023, men då av årgången 2017. Altenberg de Bergheim Riesling 2017 är ett vin som fått mycket goda omdömen av journalister över hela världen. Vinmagasinet Decanter gav hela 97 poäng (av 100 möjliga) och en platinum-medalj, som är den högsta utmärkelsen. Så här beskrev de vinet:

"Vibrant and inviting with gorgeous aromatics of honey, ginger, chalk and grapefruit, then on to a plush palate layered with lush roasted pineapple, bright acidity and a saline minerality."

Du kan köpa en fin trälåda med två flaskor av detta vin, en av årgång 2016 och en 2017:

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru 2x75cl

898,00 kr


En låda med en flaska Riesling Grand Cru Altenberg 2016 och en Riesling Grand Cru Altenberg 2017. 2016 har en rik och nyanserad doft med inslag av grillad citron, solmogna aprikoser och en fläkt av blommor. Vinet har en välbalanserad torr smak med fin fruktighet. 2017 har en intensiv doft med inslag av nektarin, cykelverkstad, stenkross, och en fläkt av blommor. Smaken är torr med fina inslag av mineral, gula stenfrukter och blommor.


Damilano Barolo Lecinquevigne 2019

Damilano klassas som en av de mest förnäma vinproducenterna i Barolo, och deras baroloviner får ideligen mycket höga poäng av internationella vinjournalister. Men deras höga ambitioner och hantverksskicklighet visar sig tydligt även i de lite enklare ursprungen. Förra året fanns deras barbera d'Asti med på Wine Spectators lista över världens 100 bästa viner.

Lecinquevigne är en blandning av nebbiolodruvor från fem olika kommuner; Barolo, Verduno, Grinzane Cavour, La Morra och Novello. Jäsningen sker i rostfria ståltankar för att sedan lagras i stora ekståndare under 12 månader, sedan följer flasklagring i 12 månader innan vinet lanseras. På Systembolaget kan du köpa både årgång 2017 och 2018 av detta vintips idag.

Damilano Barolo Lecinquevigne 2018

479,00 kr


Damilano Barolo Lecinquevigne 2018 har en djup och nyanserad doft med inslag av körsbär, kanel och piptobak och höstlöv. Smaken är rik med stadiga tanniner och i den intensiva eftersmaken finner man både körsbär, viol, svart te samt ett stråk av nötter.


Romitorio Di Santedame, Chianti Classico Gran Selezione

Ruffino är ett av de mest erkända vinhusen i Chianti och Chianti Classico och där har man bland annat en vingård som heter Santedame. Romitorio Du Santedame skapades första gången 1990 av sangiovese, den bortglömda druvan colorino och en skvätt merlot. 2018 gjorde vinet comeback på marknaden efter att ha varit borta i över elva år. Och nu har det utsetts till ett av världens bästa viner.

Romitorio Di Santedame görs i mycket begränsad upplaga och finns inte i Sverige för tillfället. Däremot har vi ett annat mycket bra vintips: Det finns ett annat Santedame-vin som är väl värt att prova: Santedame Chianti Classico Organic. Även detta vin är till största delen gjort av sangiovese med rödfruktiga, skogsaktiga aromer.


Fler vintips med höga poäng i tävlingen:

Fler vintips: