5 myter om rosévin det är dags att sluta tro på.
Har du längtat efter ett glas rosé i solen - men tänker att det stannar där för det rosa vinet? Då är det här en text för dig!
Läs mer »När man pratar om vin finns det vissa ord som är återkommande när det handlar om att beskriva hur ett vin smakar. Men vad betyder egentligen "fylligt" och "mineraliskt", till exempel? Här reder vi ut några av de vanligaste termerna.
Tycker du att det är svårt att sätta ord på hur ett vin smakar eller doftar? Du är inte ensam – det är en djungel av dofter och aromer och dessutom kan människor uppleva dem på olika sätt.
Vinprovningsledare brukar säga att "det finns inga rätt eller fel" när man beskriver hur ett vin smakar, för man beskriver sin egen upplevelse av vinet och det kan inte vara fel. Men om du ska välja vin efter en beskrivning är det lättare om du förstår ungefär vad som menas med vissa ord. Därför används ett visst vokabulär som är till för att beskriva vin på ett mer konsekvent sätt.
Allt från vilken typ av druva som vinet är gjort av, till jordmånen, klimatet och jäsningsprocessen på verkar hur vinet smakar i slutändan. Även hur du dricker vinet påverkar din smakupplevelse – som hur kallt du serverar vinet eller vad du äter till. Till och med ditt humör kan göra skillnad på hur du upplever ett vin.
Vinexperter delar ofta in vinets aromer i tre kategorier: Primära, sekundära och tertiära.
De primära aromerna beskriver aromer som kommer från själva druvan. Alla druvor har aromer som är typiska för sig, till exempel har pinot noir ofta en rödbärig arom, medan sauvignon blanc går mer åt krusbär och andra gröna frukter. Primära aromer kan vara blommiga, fruktiga, bäriga, kryddiga, örtiga eller gå mer åt citrus.
De sekundära aromerna i ett vin beskriver smaker och dofter som uppstår under tillverkningen. Dessa aromer uppkommer bland annat av estrar som bildas när vinet jäser och ligger bakom de fräscha och fruktiga karaktären i ett ungt vin. Här kan det handla om toner av gröna äpplen, päron, hallon, jordgubbar eller ananas. Andra aromer kommer från den malolaktiska jäsningen och kan påminna om yoghurt eller smör. Lagring med jästfällningen ger brödiga toner och om vinerna lagras i ekfat skapas aromer av trä, kaffe, choklad, kryddor och vanilj.
Dessa aromer kommer från flasklagring av vinet. Med exempelvis riesling kan man tala om aromer som påminner om petroleum. Kryddor och torkad frukt är också toner som brukar bli tydligare ju längre ett vin är lagrat. Andra mognadsaromer kan vara höstlöv, läder, stall och svampskog.
Detta är egentligen inte särskilt viktigt att kunna som hobbyvinprovare – det viktigaste är att du kan avgöra när du tycker om ett vin eller inte, och kan säga varför. Då blir det mycket lättare för dig att hitta vinerna du kommer att älska.
Du kanske har hört ett vin beskrivas som "strävt" några gånger? Hur strävt ett vin är avgörs av dess tanniner. Hur mycket tanniner ett vin har beror dels på vilken druvsort man använt, då vissa druvor naturligt har mer tanniner än andra i skalen. Dels beror det på hur mycket skalkontakt druvsaften haft under vinifieringsprocessen.
Tanninerna har en uttorkande effekt vilket gör att du får en sträv känsla i munnen, att överläppen kanske fastnar på tänderna eller att tungan drar trögare över gommen. Här kan du läsa mer om tanniner och viner med mycket eller lite tanniner.
Här är ett vin att testa om du vill känna på tydliga tanniner:
79,00 kr
Expedition Carmenère har en mycket trevlig och fruktig doft med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, blåbär, vanilj och lakrits. Vinet har en fruktig smak med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, viol, blåbär, peppar och choklad.
Ett vins mineralitet är föremål för stor kontrovers i vinvärlden. Vinmakare säger ofta att deras viner smakar mineraliskt, medan forskare hävdar att inga mineraler kommer in i vinet från jorden. Vissa vinexperter säger att mineralitet är något man känner på doften. Andra känner det enbart i smaken, men många känner varken eller. Ingen konsensus har nåtts i frågan. Men som smakterm är mineralitet populär. Föreställ dig krossade stenar, havsvatten, en svart griffeltavla eller den där känslan när du rör batteriet med tungan. Dessa termer används ofta för att beskriva vita viner av hög kvalitet, men termen används även för röda viner. Mineralitet används som ett sätt att understryka jordmånens roll i vinets kvalitet. Denna term används ofta för att beskriva ett vin som har hög syra, relativt sparsamt med arom (i motsats till fylligt och fruktigt) och som kan lagras länge.
Tips på ett vin där du kan känna mineralitet:
189,00 kr
L Chablis Domaine Laroche är ett vin med nyanserad och fruktig doft med inslag av gula äpplen, örter, päron och citrus. Här finns en frisk och torr smak av gula äpplen, mineral, galiamelon och citron med toner av mandel och färska örter.
När vi pratar fyllighet, eller viskositet, tänker man ofta på röda viner. Fyllighet kan jämföras med kraftighet, hur koncentrerat vinet känns i munnen. Är det tjockt och intensivt som koncentrerad saft – eller lätt som utspädd saft? Fylligheten går ofta hand i hand med strävheten – ju fylligare desto strävare. Även alkoholhalten kan påverka hur fylligt ett vin upplevs så alkohol är en smakförstärkare.
Riktigt fylliga viner har vi exempelvis i Amarone eller cabernet sauvignon-viner från Nya Världen. Fylliga viner beskrivs ofta ha aromer som mogna mörka bär och röda frukter eller ibland choklad.
Här är ett fylligt vin du kan prova:
409,00 kr
Stor doft med toner av körsbär, torkad frukt, lakrits, kaffe och läder. Ovanligt elegant och välbalanserad smak för att vara en Amarone med mycket frukt, kryddighet och lång intensiv eftersmak. Rekommenderas till mustiga kötträtter, gärna en krämig nötgryta, men passar även bra till smakrika ostar.
Många letar efter "mjuka" viner och vad menar de då? Jo, ett vin som har en len struktur och alltså lägre halt av tanniner. Man kan säga att ett mjukt vin är motsatsen till ett strävt vin.
Mjuka röda viner är ofta lätta och friska och har inte lagrats på fat. Pinot noir-viner är ofta mjuka, liksom andra röda viner från Bourgogne eller Beaujolais.
Här är två mjuka viner att testa:
129,00 kr
Villa Wolf Pinot Noir har en vackert rödblå färg. I doften känns toner av jordgubbar, mörka körsbär samt en viss kryddighet. Smaken är bärig med inslag av jordgubbar, skogshallon och fräsch syra samt en lätt jordig rökighet. Finns även på halvflaska.
279,00 kr
Ruby Zin är ett vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Vinet har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner, och är gjort av druvorna ruby cabernet och zinfandel.
Vissa viner att hög fruktsyra, man kan även säga att det är ett "friskt" vin, kanske med en "pigg syra". I vin kan det finnas både vinsyra, äppelsyra, citronsyra och mjölksyra som främjar olika aromer. Vita viner upplevs ofta som syrligare än röda, och syran kan du känna på sidan av tungan och bak mot käkarna, som nästan känns som att de spänner sig av ett riktigt syrligt vin.
Tips på viner med pigg syra:
249,00 kr
Domaine des Malandes Chablis har ung doft av citron, persika, mandel och ostronskal och en fläkt av vita blommor. Det är torrt med hög syra och har en frukt som får en att tänka på syrlig persika och en fläkt av citron. God och lång, mineralrik eftersmak.
189,00 kr
Ett torrt och friskt vin från Nya Zeeland med smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt.
Fruktiga viner associeras ofta med unga viner och för röda viner används ofta ord som "mörka bär", och man menar ofta svarta vinbär, mogna körsbär, björnbär och plommon exempelvis. Här nämns ofta även chokladtoner. I fruktiga vita viner kan det istället röra sig om gula frukter, litchi, honungsmelon eller mango, men även citrus och krusbär i friskare viner.
Fruktiga röda viner hittar du gott om i italienska Apulien, Barossa i Australien och i flera regioner i Kalifornien. Här är ett fruktigt tips:
76,00 kr
Il Capolavoro bjuder på en generös fruktighet med inslag av färska röda bär såsom skogshallon och jordgubbar kombinerat med toner av choklad och torkad frukt. Finstämda toner av fat tillsammans med en behaglig örtighet kompletterar den angenäma fruktigheten i det inbjudande violfärgade vinet som även besitter en liten restsötma.
Har du längtat efter ett glas rosé i solen - men tänker att det stannar där för det rosa vinet? Då är det här en text för dig!
Läs mer »Lär dig vad tanniner är och gör för ett vin, samt få tips om viner med mycket eller lite tanniner.
Läs mer »En del personer får allergiska reaktioner på histaminet i röda viner. Vi berättar mer om histamin och tipsar om tre röda viner med låg histaminhalt.
Läs mer »Naturviner har verkligen blivit omtalat under de senaste åren. Men vad är egentligen ett naturvin? Här reder vi ut alla begrepp och tipsar om två fina naturviner.
Läs mer »