Drostdy-Hof

Drostdy-Hof, som är ett av Sydafrikas mest välkända vinvarumärken, lanserades på den svenska marknaden 1995 och blev snabbt mångas favorit.

Vinodlingar i Sydafrika.

Populär vinproducent från Sydafrika

Om man besöker det vackra Sydafrika och tar en tur till området Tulbagh finner man en blomstrande dal omgiven av massiva berg på tre sidor. I detta natursköna område finner man Drostdy-Hof Winery som är en av Sydafrikas mest avancerade vinanläggningar. Vinegendomen som grundades redan 1804 har fått sitt namn efter det vackra hus som överblickar vineriet. Det designades av den välkände franske arkitekten Louis Michel Thibault och stod färdigt 1806. Till en början användes De Oude Drostdy som ett domstolshus men är numera ett nationalmonument och ett kulturhistoriskt museum.

Drostdy-hof i Sydafrika

På grund av de omkringliggande bergen får området Tulbagh inte bara vykortsliknande vyer utan även mycket goda förutsättningar för vinodling. De branta bergen på tre sidor skapar ett svalare klimat än normalt och en stor temperaturskillnad mellan natt och dag. Detta ger druvorna en längre mognadscykel och därigenom tid att bilda goda smak- och aromämnen. Dock använder man druvor även från andra delar av Sydafrika när man tillverkar Drostdyvinerna. Olika områden har skilda förutsättningar vad det gäller klimat och jordmån och ger därför varierad smak och karaktär på vinerna. Detta ger de skickliga vinmakarna ett större antal komponenter att arbeta med när det kommer till den viktiga blandningen. Det är ju mycket lättare för en konstnär att måla en vacker tavla om man har en bred palett av olika färger.

Drostdy Hof är ett varumärke som ägs av Distell Group som hör till de största företagen i världen inom vin- och spritbranschen och har sitt huvudkontor i Stellenbosch, Sydafrika. Företaget är det ledande sydafrikanska företaget vad det gäller tillverkning och marknadsföring av vin, sprit, cider och RDT (ready-to-drink) och har 5500 anställda. Distell arbetar mycket med etiska frågor och kommit mycket långt vad det gäller hållbara odlings- och produktionsmetoder (suistainability). Man driver exempelvis stiftelsen Distell Foundation som fokuserar på sociala problem i utsatta områden. Verksamheten fokuserar främst på jobbskapande åtgärder, entreprenörskap samt konst och kulturella aktiviteter. Totalt investerade Distell 19,1 miljoner Rand i projekt för socioekonomisk utveckling under 2017.

Besök Drostdy-Hofs hemsida