Lotta Lundgren aktuell med ny kokbok - Laga mig.

folk o folk har fått en pratstund med tusenkonstnären Lotta Lundgren med anledning av lanseringen av hennes nya kokbok Laga mig.

Lotta Lundgrens nya kokbok Laga mig

Lotta Lundgren har många strängar på sin lyra: matkreatör, programledare, sommelier och inte minst kokboksförfattare. folk o folk har fått en pratstund med tusenkonstnären med anledning av lanseringen av hennes nya kokbok "Laga mig". Här berättar Lotta bland annat om charmen med att skriva kokböcker, hur man enkelt kan göra vardagen till en fest och vad psykiatrerna Jung och Freud egentligen har med mat att göra.

Varför har kokboken fått namnet Laga mig? 

För att jag gillar den dubbelbottnade betydelsen. Och lite för att det är kul med imperativ. Tag och skriv!, tycker jag är en himla bra titel men den är som du kanske vet redan upptagen och hade möjligen känts lite malplacerad på en kokbok. 

Hur kom du på titeln till boken eller var det någon annan som kläckte idén?

Är du inte klok, det är klart att det är jag som kommer på titlarna på mina egna böcker! Senast igår gick jag in på nätbokhandeln och kollade vad andra döper sina kokböcker till nu för tiden. Det var ingen rolig läsning direkt. Den enda kokbokstitel som överhuvudtaget gick att känna något för var Den svenska korvresan. Har faktiskt aldrig reflekterat över att det ens fanns något sådant som korvresor. Men bilderna som den fantastiska titeln gav upphov till kommer finnas kvar i mitt huvud för lång, lång tid framöver.  

Jag läste att du hade en plan att den här kokboken skulle bli mörkare och tråkigare än dina tidigare böcker, hur kom det sig att du hade den ”ambitionen”?

Som jag förstått saken är folk som tokiga i mörka, tråkiga böcker. Tyvärr är tråkiga böcker otroligt tråkiga att skriva, jag vet för jag har försökt. Laga mig är en väldigt ordrik historia, recepten samsas med närmare hundra texter av varierande längd. Jag hade aldrig klarat att skriva så långt och mycket utan att få ha lite kul under tiden. 

Det lanseras flera kokböcker per vecka i Sverige. Vad tycker du är tjusningen med att göra en kokbok? 

Att skriva kokböcker är tyvärr den enda konstform som jag behärskar. Ska jag vara helt ärlig så hade jag ännu hellre velat vara bra på att måla eller skapa musik. Tyvärr är det inte så det funkar med begåvning, man får vara tacksam för de förmågor som står en till buds. Det fina med kokböcker är att man kan göra lite vad fan som helst inom pärmarna. Konstigt nog är det nästan ingen som utnyttjar det. Kokbokslandskapet är jungfrulig mark på det viset, det mesta annat som görs i genren är ju receptsamlingar med bilder i eller en sorts böcker om bantning. Mycket av innehållet i Laga mig liknar sådant som vanliga kokböcker brukar innehålla men sen finns där också en massa blandat jox som ingen bett om men som jag tycker är kul, vackert eller intressant. På det viset är kokboken universums friaste och mest tacksamma bokform tycker jag. 

Vilket är ditt favoritrecept av de 41 du har med i boken och varför just det? 

Något sådant recept har jag tyvärr inte, det är mina bästa recept allihop.  

Var det svårt att välja ut vilka recept som skulle få vara med? 

Nä, det var jättelätt, de enda recept som kvalat in i Laga mig är mat som jag lagat väldigt många gånger men fortfarande vill laga och äta igen. Ett bra år kanske jag gör åtta-nio nya recept av den kvaliteten. Att hitta på en ny maträtt som känns kul en gång är det lättaste som finns, att göra recept som håller över tid är mycket svårt. Jag brukar tänka att ett bra recept ska ha något välbekant över sig men samtidigt tillföra något nytt och intressant; det kan vara en ny smak, ett nytt sätt att använda en råvara eller en genväg förbi ett krångligt moment. Många bra recept går tyvärr bort av estetiska skäl, ful mat har svårt att väcka andra människors lust att laga den. Jag tänker ofta på allt trevligt som mänskligheten går miste om för att vi kokboksmakare sorterar bort den fula maten.

Boken lanseras fredagen den 13 november, är du skrockfull eller tillhör du den skara som anser att fredagen den 13e är en turdag? 

Jag är mycket skrockfull och tror på allt möjligt, inklusive olycksdatum. Och den 13 november har av goda anledningar väldigt dåligt rykte. Samma datum 1887 inträffar till exempel Den Blodiga söndagen i London, 13 november år 1950 mördas Venezuelas dåvarande president Carlos Delgado Chalbaud av militärjuntan och 13 november 1985 får vulkanen Nevado del Ruiz ut utbrott som kostar tjugofemtusen colombianer livet. Så mycket talar för att det skulle kunna bli en riktig katastroflansering. Men ska man vara petnoga så finns det ännu värre datum, till exempel den 14 april eller 28 juni. De datumen skulle jag aldrig drömma att lansera en kokbok på. 

Nietszche, Freud och Jung? Vilket är ditt förhållande till dessa herrar och hur kommer det sig att de är med/omnämnda i boken?

Jag är ganska intresserad av gubbar i största allmänhet och de här tre ligger alla på min tio-i-topp-lista. Nietzsche skriver fantastiskt kul och bra, särskilt hans korrespondens är fruktansvärt rolig läsning. Han älskade sig själv, kändisar och verkar inte ha haft en enda beständig relation i hela sitt liv. Tyvärr har jag glömt vem han brevväxlar med när han sågar sin före detta kompis Richard Wagners senaste verk med orden ”det formligen stank av Brahms!” Det kunde man inte räkna ut, att Brahms var det lägsta och sämsta som Nietzsche kunde komma på! Sen är jag osunt intresserad av Jung och Freud och deras tjafs mot slutet. Det är något djupt rörande över hur ledsen Freud blev när det visade sig att Jung hade egna teorier om det mänskliga psyket istället för att bara ”jamen självklart vill alla ligga med sin mamma och döda sin pappa!”. Jag känner med dem bägge två och tycker att deras berättelse är en perfekt introduktion till ett recept på en banankaka.   

Du har även med ett kapitel om vin i boken där du bland annat beskriver olika druvor.Vilken är din favoritdruva och varför? 

Utan inbördes ordning säger jag albarino, chenin blanc, silvaner, sauvignon blanc, chardonnay, gruner veltliner och riesling bland de vita och pinot noir, carbernet franc, gamay, cabernet sauvignon, nebbiolo, sangiovese, blaufrankish, grenache, mencia och syrah bland de röda.  

Och vilket är ditt favoritvin? Är det med i boken?

Har inget favoritvin, älskar mångfalden. Och om jag hade ett favoritvin nu skulle jag aldrig vara så dum att jag skrev in det i en bok. Min förra kokbok Om jag var din hemmafru kom ut 2011 och säljer fortfarande. Smaken ändras och böcker är mycket beständiga saker. 

Hur gör jag vardagen till en fest på bästa sätt? 

Har du provat med vitlöksbröd?

På tal om fest, snart fyller du jämnt, vad kommer du att äta och dricka då? 

Om det inte hade varit för den här eländiga pandemin som aldrig verkar ta slut hade jag tänkt hyra hela La Voisine på Erstagatan och bjuda in alla jag fortfarande kommer ihåg namnet på. Nu slipper alla dessa människor skaffa barnvakt och klura på vad de ska ha på sig. Stora fester är lite överskattade tycker jag.   

Till sist, jag vet ju att du är en vinnarskalle och är framgångsrik i frågesporter. Skulle du kunna tänka dig att ställa upp i en tv-sänd matlagningstävling? 

Det har jag mycket svårt att tänka mig. Jag kladdar ner för mycket i köket när jag håller på och det får man tydligen inte i kocktävlingar. Sen måste man ha på sig ett sånt där förkläde också och ett mindre smickrande plagg får man sannerligen leta efter. Då tycker jag det är mycket trevligare att tävla i frågesport.

5 snabba med Lotta

Lotta Lundgren

Det här har jag alltid i kylskåpet?Mjölk, citron, parmesan. Och trehundra grejer till. Jag har väldigt mycket mat hemma.  

Kryddan jag inte kan vara utan?Vitlök. 

Favoritvin?Synd att du inte frågade mig 1989, då hade jag svarat La Garonne! Sen jag utbildade mig till sommelier för några år sedan har den där frågan blivit mycket svårare att svara på. 

Favoritkombination mat och vinMat och vin är min favoritkombination! Men jag säger väl pinot noir och anka, för att verka lite samarbetsvillig.

Vilken maträtt känns mest rätt 2021?Kroppkakor. Potatis är billigt, lagringståligt och ångestdämpande och i kristider vill vi inte äta sallad, vi vill ha varm, känsloladdad mormorsmat som vi förknippar med barndom och omsorg.