Mårten gås - viner till gås och svartsoppa.

Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november i Sverige, med anor från 1500-talet. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är i dag främst förknippad med Skåne. Precis därför har vi pratat med allas vår favoritskåning Hasse Andersson.

Mårten Gås: Gäss och Hasse Andersson.

Om vi går efter tradition, så börjar middagen oftast med svartsoppa av gås.

– Till den kan man servera lite leverkorv om man vill, säger Hasse. Personligen gillar jag att ta ett glas champagne, det är riktigt festligt.

Efter svartsoppan följer kronan på verket, självaste gåsen. Knaperstekt och väl öst lyder devisen enligt Hasse.

– Det är viktigt att gåsen steks ordentligt så att den får en knaprig yta. Sedan ska den också fyllas med katrinplommon och äpplen. Till gåsen serveras brysselkål, rödkål och gärna härlig mjölig potatis, som King Edward. Svartvinbärsgelén och den hemmagjorda pressgurkan får man inte heller glömma.

Eftersom rätten i sig är rik i smak och textur föredrar Hasse själv ett inte alltför tungt rödvin till.

Rostad gås med äpplen

Men förutom champagne och pressgurka så är faktiskt Mårtensafton så mycket mer än bara en högtid.

– Man får chans till en extra festkväll när det är som mörkast och dystrast. En tid då man borde ta alla tillfällen i akt att ha det lite mysigt och gott, säger Hasse.

Kalaset avslutas med en klassisk skånsk äpplekaka, en sorts smulpaj som finns i flera varianter.

– Mycket vaniljsås ska det vara till! Och en kopp kaffe. Kanske till och med en liten cognac som avslut.

J.H. Goncalves & C. Sercial 5YO Madeira

125,00 kr


En annan klassisk dryck till svartsoppa är Madeira. Denna är 5 år gammal och smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt.

Reine Pédauque Bourgogne Côte de Nuits Villages

329,00 kr


Till gåsen passar ett lättare, elegant vin så som pinot noir. Reine Pédauque Bourgogne Côte de Nuits Villages har i doften inslag av hallon, kryddor och en blommig ton. Smaken är lång och elegant med fina inslag av röd frukt, krydda och välintegrerade fat.

Nederburg Noble Late Harvest

129,00 kr


Till den skånska äppelkakan passar det utmärkt med detta läckert söta vin från Sydafrika. I smaken finner man fina nyanser av mango, honung, apelsinmarmelad torkade frukter och nötter. Sötman balanseras upp elegant av en frisk syra.