Mårten gås – välj viner till gås och svartsoppa.

Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november i Sverige, med anor från 1500-talet. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är i dag främst förknippad med Skåne. Just därför har vi pratat med allas vår favoritskåning Hasse Andersson.

Hasse Anderssons tips till Mårten Gås

Om vi går efter tradition, så börjar Mårten Gås-middagen oftast med svartsoppa av gås.

– Till den kan man servera lite leverkorv om man vill, säger Hasse Andersson. Personligen gillar jag att ta ett glas champagne, det är riktigt festligt.

Efter svartsoppan följer kronan på verket, självaste gåsen. Knaperstekt och väl öst lyder devisen enligt Hasse.

– Det är viktigt att gåsen steks ordentligt så att den får en knaprig yta. Sedan ska den också fyllas med katrinplommon och äpplen. Till gåsen serveras brysselkål, rödkål och gärna härlig mjölig potatis, som King Edward. Svartvinbärsgelén och den hemmagjorda pressgurkan får man inte heller glömma.

Lättare rödvin till Mårten Gås

Eftersom rätten i sig är rik i smak och textur föredrar Hasse själv ett inte alltför tungt rödvin till. Men förutom champagne och pressgurka så är faktiskt Mårtensafton så mycket mer än bara en högtid.

Välja vin till gåsmiddagen

– Man får chans till en extra festkväll när det är som mörkast och dystrast. En tid då man borde ta alla tillfällen i akt att ha det lite mysigt och gott, säger Hasse.

Kalaset avslutas med en klassisk skånsk äpplekaka, en sorts smulpaj som finns i flera varianter.

– Mycket vaniljsås ska det vara till! Och en kopp kaffe. Kanske till och med en liten cognac som avslut.

Och en trevlig cognac:

Frimärke från PortugalVinet madeira förtjänar en renässans.

Madeira är ett av våra mest underskattade viner och förtjänar en renässans. Vinexpert Mats Claësson lär dig mer om vinet som en gång fanns på varje bord.

Läs mer
Kalkon med tillbehör till ThanksgivingThanksgiving – 6 maträtter till USA:s största tradition.

Thanksgiving är en riktig familjhögtid som spenderas med nära och kära. Vi har satt ihop en meny med kalkon i huvudrollen och recept på rätter och tillbehör som hör firandet till.

Läs mer
Robert Weil Junior SpätburgunderPinot noir-viner under 150 kr.

Pinot Noir var länge känt som en druva i dyra tjusiga viner - men idag finns flera goda pinot noir-viner till riktigt bra priser, inte minst från Nya Världen. Här tipsar vi om bra pinot noir-viner under 150 kronor.

Läs mer
Sandra Mastio gräddar pizzaSandra Mastio: matlagning är min superkraft.

Vi fick en pratstund med matentreprenören Sandra Mastio om hennes superhjältekraft - att komponera mat.

Läs mer