Vinet madeira förtjänar en renässans.
Madeira är ett av våra mest underskattade viner och förtjänar en renässans. Vinexpert Mats Claësson lär dig mer om vinet som en gång fanns på varje bord.
Läs mer »Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november i Sverige, med anor från 1500-talet. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är i dag främst förknippad med Skåne. Just därför har vi pratat med allas vår favoritskåning Hasse Andersson.
Om vi går efter tradition, så börjar Mårten Gås-middagen oftast med svartsoppa av gås.
– Till den kan man servera lite leverkorv om man vill, säger Hasse Andersson. Personligen gillar jag att ta ett glas champagne, det är riktigt festligt.
Efter svartsoppan följer kronan på verket, självaste gåsen. Knaperstekt och väl öst lyder devisen enligt Hasse.
– Det är viktigt att gåsen steks ordentligt så att den får en knaprig yta. Sedan ska den också fyllas med katrinplommon och äpplen. Till gåsen serveras brysselkål, rödkål och gärna härlig mjölig potatis, som King Edward. Svartvinbärsgelén och den hemmagjorda pressgurkan får man inte heller glömma.
Eftersom rätten i sig är rik i smak och textur föredrar Hasse själv ett inte alltför tungt rödvin till. Men förutom champagne och pressgurka så är faktiskt Mårtensafton så mycket mer än bara en högtid.
– Man får chans till en extra festkväll när det är som mörkast och dystrast. En tid då man borde ta alla tillfällen i akt att ha det lite mysigt och gott, säger Hasse.
Kalaset avslutas med en klassisk skånsk äpplekaka, en sorts smulpaj som finns i flera varianter.
– Mycket vaniljsås ska det vara till! Och en kopp kaffe. Kanske till och med en liten cognac som avslut.
127,00 kr
En annan klassisk dryck till svartsoppa är Madeira. Denna är 5 år gammal och smaken är eldig och intensiv med viss sötma, bra syra och härlig fyllighet. Lång och god eftersmak med rostade nötter och torkad frukt.
329,00 kr
Till gåsen passar ett lättare, elegant vin så som pinot noir. Reine Pédauque Bourgogne Côte de Nuits Villages har i doften inslag av hallon, kryddor och en blommig ton. Smaken är lång och elegant med fina inslag av röd frukt, krydda och välintegrerade fat.
79,00 kr
Ett plånboksvänligt pinot noir-vin med toner av sommarens bär, både hallon, björnbär och körsbär. Vinet är friskt och fruktigt men en bra intensitet, och passar utmärkt till både kraftiga fiskrätter, vegetariskt och lättare köttanrättningar.
130,00 kr
Till den skånska äppelkakan passar det utmärkt med detta läckert söta vin från Sydafrika. I smaken finner man fina nyanser av mango, honung, apelsinmarmelad torkade frukter och nötter. Sötman balanseras upp elegant av en frisk syra.
559,00 kr
Larsen VSOP har en härlig doft av karamelliserad frukt och kryddor, torkade fikon och vanilj. Den har en balanserad fruktig smak med fatkaraktär. Serveras rumstempererad som avec.
Madeira är ett av våra mest underskattade viner och förtjänar en renässans. Vinexpert Mats Claësson lär dig mer om vinet som en gång fanns på varje bord.
Läs mer »Thanksgiving är en riktig familjhögtid som spenderas med nära och kära. Vi har satt ihop en meny med kalkon i huvudrollen och recept på rätter och tillbehör som hör firandet till.
Läs mer »I juli lanseras en härlig pinot noir från Rheinhessen signerad Weingut Robert Weil. Ett elegant vin med en riktigt attraktiv prislapp. Vi tipsar även om andra pinot noir-viner till bra och överkomliga priser.
Läs mer »Vi fick en pratstund med matentreprenören Sandra Mastio om hennes superhjältekraft - att komponera mat.
Läs mer »