Två nya Moselviner med grace och elegans.

Vi rekommenderar starkt två nya viner från Moseldalen som lanseras på Systembolaget under andra hälften av februari. Det är två mycket välgjorda viner från namnkunniga producenter.

Två nya viner från Mosel.

På Weingut Van Volxem har vin odlats sedan romartiden. Egendomen ligger i byn Wiltingen, som är centrum för distriktet Saar. Rieslingvinerna från Saardalen hade sin storhetstid under slutet av 1800-talet, då de var dyrare än de berömda vinerna från Bordeaux och Bourgogne.

År 2000 köpte Roman Niewodniczanski egendomen, med målet att skapa lika berömda viner som på 1800-talet och att göra Van Volxem till den förnämsta vinegendomen i hela Tyskland. Roman kommer från den anrika och välbärgade ölbryggardynastin Bitburger och har utökat de 12 hektar vinmark han köpte till närmare 85 och är idag den största producenten i området. Genom att studera gamla taxeringskartor lokaliserade han de bästa lägena som försvunnit under det senaste århundradet. De förnämsta jordarna var ju också de högst beskattade.

Av den tyska vinbibeln Vinum utsågs Roman Niewodniczanski till ”Årets vinmakare 2019” för sitt arbete med Van Volxem, som inte bara återupprättat egendomens storhet utan också inneburit ett uppsving för hela vinnäringen i Saar.

Årgång 2022 var ett varmt år och många tyska rieslingviner har en bredare smak med mindre syra än normalt. Vissa kan till och med upplevas lite klumpiga. Men det är absolut ingen egenskap som går att skönja i Van Volxem Saar riesling från detta år. Ett mycket nyanserat vin med fräsch syra, elegans och en härligt rökig mineralitet. Vinet lanseras på Systembolaget den 23 februari.

Spätlese med ljuvlig balans

När Markus Molitor 1984 som åttonde generationen vinodlare tog över familjeföretaget Weingut Molitor 1984 var han bara 20 år gammal. Men målsättningen var klar: Han ville återskapa den ryktbarhet som Mosels viner hade under andra halvan av 1800-talet och fram till första världskriget.

Idag kan man lugnt påstå att han lyckats. Markus Molitor är en av vinvärldens verkligt stora. Utmärkelserna är många, bland annat har han utsetts till "Årets vinmakare" av ansedda österrikiska tidningen Falstaff och vinerna får ständiga toppbetyg.

Markus Molitor har sedan han tog över mångdubblat den ursprungliga vingårdsarealen på 5 hektar. I dag framställer han 70-talet viner i alla stilar från torra till ädelsöta och från femton av Mosels mest berömda vingårdslägen som Wehlener Sonnenuhr, Erdener Treppchen och Graacher Domprobst. Mosels stora druva riesling svarar för mer än 90 procent av produktionen. Rieslingvinerna från Markus Molitor har ett välförtjänt världsrykte och efterfrågan överträffar den hantverksmässiga produktionen.

Spätlese (sen skörd) är en beteckning eller prädikat som ges till tyska viner vars druvor nått en viss sockerhalt vid skördetillfället. I Wehlener Klosterberg 2022 har vi en fin restsötma som balanseras på bästa sätt med en riktigt fräsch syra. Ett fräscht och komplext vin som passar som handen i handsken som sällskapsvin eller till anrättningar på fisk och skaldjur. Det får gärna finnas lite sötma i maten och vinet klarar även elegant asiatiska smaker med kryddhetta.

Vinet lanserades i Systembolagets tillfälliga sortiment den 16 februari.

Markus Molitor Wehlener Klosterberg, green capsule

239,00 kr


Nyanserad, fruktig, aromatisk doft med inslag av päron, mineral, honung, persika, gröna äpplen, lime, vita blommor och petroleum. Nyanserad, mycket frisk, något aromatisk smak med sötma, inslag av päron, mineral, honung, persika, vita blommor, lime och petroleum.

Tyskland äldsta vinodlingsområde

Vinområdet Mosel omfattar vinodlingarna som ligger längs Moselfloden, som är en biflod till Rhen, samt odlingar kring Mosels två bifloder Saar och Ruwer. Det är Tysklands äldsta vinområde där man har funnit flertaliga lämningar från romartiden, bland annat gamla vinpressar.

Det finns idag cirka 5000 vinodlare som tillsammans kultiverar 8575 hektar. Mosel är specialiserat på druvan riesling, som står för 5354 hektar.

Mosel.
Moselfloden med branta sluttningar täckta av vinrankor.

Eleganta rieslingviner med frisk syra

Det är ett mycket svalt klimat i Mosel med en genomsnittlig årstemperatur på kring 10 grader. Stora delar av vinodlingarna ligger därför på branta sydsluttningar som vetter mot floden. Solens reflektioner i vattnet samt den sydliga exponeringen hjälper druvorna att mogna. Även den skifferrika jordmånen har betydelse då stenarna värms upp då dagen. En värme som den sprider till rankan och till druvorna under de mörka timmarna.

Jämfört med andra rieslingviner från Tyskland har moselvinerna normalt en lättare kropp, men de har en hög frisk syra och en stor dos av grace och elegans.