Att välja vin till grytor.

Mustiga grytor är både goda och värmande. Och vad passar bättre till än ett gott vin? Vi guidar dig till de bästa vinvalen vad det gäller grytor baserade på både kött, fågel och grönsaker.

Vin till grytor.

Anpassa vinet till hur kraftig grytan är

Grunden när man kombinerar mat och vin är att det ska vara lätta viner till lätt mat och kraftigare vin till kraftig mat. Är råvaran i grytan ljust kött som kyckling eller fläsk passar det både med kraftiga vita viner och lite lättare röda. Det samma gäller när råvaran är växtbaserade proteinalternativ. Till mustiga och smakrika grytor på rött kött väljer man med fördel kraftigare röda viner.

Tänk även på grundsmakerna

Om grytan har tydlig sötma och valet är att dricka ett rött vin bör man välja ett mjukt och fruktdrivet vin. Sötman i anrättningen gör nämligen så att vinet smakar torrare och strävare. Samma vintyp väljer man även till grytor med tydlig kryddhetta. Är det snarare en påtaglig syrlighet i maten kan man med fördel välja röda viner med bra syra och stadigare tanninstruktur (strävhet). Även grädde, fett och en krämig textur rundar av strävheten i ett vin.

Här följer en rad av våra favoriter till olika typer av grytor:


Vill du få Sveriges bästa veckobrev om drycker?

Läs om nya spritsorter och viner, provningar, tävlingar och få de senaste recepten innan alla andra – prenumerera på folk o folks nyhetsbrev.


Vin till Coq au vin

– till lättare grytor med ljust kött, fågel, grönt eller svamp

Här går det utmärkt att välja ett smakrikt vitt vin eller ett lätt till medelkraftigt rött vin. Om rödvin är en del av smaksättningen som i exempelvis Coq au Vin är det en fördel att spegla aromerna i grytan genom att välja röda viner. Använd gärna samma vinstil eller ursprung både i grytan och i glaset.

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


CHILL OUT Chardonnay Australia är ett utmärkt vin till lättare grytor, med kyckling eller vegetariska till exempel. Smaken bjuder på citrus och örter, med lätta tropiska inslag såsom ananas, mango och honungsmelon med en liten lätt ton av vanilj från fat på slutet.

Stellenrust Secrets & Lies

149,00 kr


Secrets & Lies Chenin Blanc från Stellenrust är ett nyanserat, fruktigt och mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av gula päron, kryddor, mango, ananas, macadamianötter och apelsin. Perfekt att servera till smakrika rätter av fisk eller till rätter av ljust kött.

Robert Weil Junior Spätburgunder Unique

149,00 kr


I Tyskland kallas druvan pinot noir för spätburgunder. Robert Weil Junior Spätburgunder Unique har en finstämd doft med inslag av röda plommon, skogshallon samt en fläkt av blommor och kryddor. Smaken är mjuk med fräsch syra och fina toner av skogshallon, röda vinbär samt ett stråk av körsbär och kryddor.

Diente de León

152,00 kr


Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.

Vin till renskavsgryta eller kreolsk gryta

– Mustiga och smakrika grytor med inslag av sötma

Här kan råvaran vara både rotfrukter, svamp och rött kött från lamm, nöt eller vilt. Men en del av smaksättningen eller tillbehören tillför en tydlig sötma genom exempelvis ett sött starkvin, messmör, gelé eller torkade frukter. Det kan exempelvis vara en renskavsgryta som smaksätts med messmör eller ett rött portvin, eller en kreolsk gryta med syltlök. Här möter man på bästa sätt anrättningen med mjuka och fruktdrivna röda viner. Vinerna nedan är även bra beledsagare om grytan har lite kryddhetta.

Espacio Syrah

80,00 kr


Till lite kraftigare grytor och vilt passar det argentinska vinet Espacio Syrah mycket väl. Smaken är medelfyllig, fruktig, med runda tanniner, balanserad syra och bra längd. Druvtypisk med mycket mörka bär och örtighet.

Glou-Glou Corbières

112,00 kr


Ett lättdrucket vin som är både fruktigt och generöst, med smak av skogshallon, björnbär, röda körsbär och plommon samt toner av svartpeppar och färska örtkryddor. Passar både till rätter med fläsk eller lamm och till vegetariska anrättningar.

Ruby Zin Bag-in-Box

279,00 kr


Till en gryta med lite söta toner passar ett mjukt och fruktigt vin bra, och Ruby Zin är då perfekt. Gjort på zinfandel och ruby cabernet, med en bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj.

The Pundit Syrah

279,00 kr


The Pundit Syrah är ett vin från Washington som består av 88% syrah, 6% grenache, 4% mourvèdre och 2% viognier. Vinet är mörklila med lite rubinröda toner. Mogna körsbär och plommon i doften. Väldigt mjukt, silkigt avslut med smak av vanilj, körsbär och björnbär.

Vin till Boeuf Bourguignon

– Mustiga grytor med krämig konsistens eller syrlighet

Här är råvaran oftast rött kött och grytan är krämig i konsistensen via grädde eller crème fraiche. Grytan kan också ha en viss syrlighet via vin (exempelvis Boeuf Bourguignon) eller andra ingredienser. Här kan man välja bland medelfylliga och kraftiga röda viner med bra syra och med stadig strävhet om man så önskar.

Allegrini Valpolicella Superiore

155,00 kr


Ett Valpolicella-vin som passar till bland annat nöt, vilt och lamm. Me fruktig doft av körsbär och inslag av örter, vitpeppar och kryddor. Smakrik och elegant med bra syra. Mycket välbalanserat och med en lång eftersmak.

Château de Rochemorin Rouge

269,00 kr


Mogen och komplex doft i klassisk bordeauxstil med inslag av svarta vinbär, körsbär, röda bär, örter, ceder, fat, vitpeppar, tobak och kryddor. Smakrik och fyllig med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak.

Bodega La Ermita Ribera del Duero

405,00 kr


Detta är ett vin med nyanserad doft av kryddor, ceder och charkuterier, men även mörka plommon, viol och lakrits. Samma toner går igen i smaken som är fyllig och har bra längd. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.

Château Bonnet Réserve Rouge

169,00 kr


Inbjudande fruktig doft av björnbär, svarta vinbär, blåbär, körsbär, kryddor, örter och fat. Välbalanserad, harmonisk, rund och fruktig smak med toner av rostade ekfat. Eleganta välintegrerade tanniner.

Damilano Barolo Lecinquevigne 2018

479,00 kr


Damilano Barolo Lecinquevigne 2018 har en djup och nyanserad doft med inslag av körsbär, kanel och piptobak och höstlöv. Smaken är rik med stadiga tanniner och i den intensiva eftersmaken finner man både körsbär, viol, svart te samt ett stråk av nötter.

Vin till indisk gryta

– Mustiga grytor med kryddhetta

När det kommer till indiska gryta är det krydningen som får avgöra valet av dryck. I Indien dricker man för det mesta öl, te, vatten eller möjligtvis lassi (en dryck baserad på yoghurt) till maten. Den som istället vill dricka vin till indiskt väljer med fördel vita vinet som är smakrika, fruktiga och aromatiska. Till exempel ett kryddigt Alsacevin, eller halvtorra tyska viner med frisk syra.

Röda viner till indiska grytor är desto svårare att hitta. Den som ändå vill försöka bör rikta sig mot fruktiga och gärna lite kryddiga viner. Var försiktig med alltför sträva viner då det inte ter sig väl med kryddhettan i maten, välj hellre ett mjukare vin. Välj exempelvis lämpliga viner av druvorna pinot noir, zinfandel, tempranillo eller grenache.

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


CHILL OUT Chardonnay Australia är ett utmärkt vin till lättare grytor, med kyckling eller vegetariska till exempel. Smaken bjuder på citrus och örter, med lätta tropiska inslag såsom ananas, mango och honungsmelon med en liten lätt ton av vanilj från fat på slutet.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

261,00 kr


Ett mycket välgjort vin från en av Rheingaus högst klassade producenter. Ett vin vars sötma balanseras på bästa sätt genom en frisk och knivskarp syra.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Vielles Vignes betyder gamla stockar och här ser vi verkligen vad gamla erfarna grenachestockar kan åstadkomma. Detta ekologiska vin har en inbjudande doft och smak som för tankarna till skogshallon, mörka bär, peppar, björnbär, färska örter, svart te och lavendel. Allt i en härlig symbios.