La Belle Coq au vin blanc.
Den svenske stjärnkocken Danyel Coudet bjuder här på sitt recept på La Belle Coq au vin blanc!
Läs mer »Mustiga grytor är både goda och värmande. Och vad passar bättre till än ett gott vin? Vi guidar dig till de bästa vinvalen vad det gäller grytor baserade på både kött, fågel och grönsaker.
Grunden när man kombinerar mat och vin är att det ska vara lätta viner till lätt mat och kraftigare vin till kraftig mat. Är råvaran i grytan ljust kött som kyckling eller fläsk passar det både med kraftiga vita viner och lite lättare röda. Det samma gäller när råvaran är växtbaserade proteinalternativ. Till mustiga och smakrika grytor på rött kött väljer man med fördel kraftigare röda viner.
Om grytan har tydlig sötma och valet är att dricka ett rött vin bör man välja ett mjukt och fruktdrivet vin. Sötman i anrättningen gör nämligen så att vinet smakar torrare och strävare. Samma vintyp väljer man även till grytor med tydlig kryddhetta. Är det snarare en påtaglig syrlighet i maten kan man med fördel välja röda viner med bra syra och stadigare tanninstruktur (strävhet). Även grädde, fett och en krämig textur rundar av strävheten i ett vin.
Här följer en rad av våra favoriter till olika typer av grytor:
Läs om nya spritsorter och viner, provningar, tävlingar och få de senaste recepten innan alla andra – prenumerera på folk o folks nyhetsbrev.
Här går det utmärkt att välja ett smakrikt vitt vin eller ett lätt till medelkraftigt rött vin. Om rödvin är en del av smaksättningen som i exempelvis Coq au Vin är det en fördel att spegla aromerna i grytan genom att välja röda viner. Använd gärna samma vinstil eller ursprung både i grytan och i glaset.
239,00 kr
CHILL OUT Chardonnay Australia är ett utmärkt vin till lättare grytor, med kyckling eller vegetariska till exempel. Smaken bjuder på citrus och örter, med lätta tropiska inslag såsom ananas, mango och honungsmelon med en liten lätt ton av vanilj från fat på slutet.
159,00 kr
Secrets & Lies Chenin Blanc från Stellenrust är ett nyanserat, fruktigt och mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av gula päron, kryddor, mango, ananas, macadamianötter och apelsin. Perfekt att servera till smakrika rätter av fisk eller till rätter av ljust kött.
149,00 kr
I Tyskland kallas druvan pinot noir för spätburgunder. Robert Weil Junior Spätburgunder Unique har en finstämd doft med inslag av röda plommon, skogshallon samt en fläkt av blommor och kryddor. Smaken är mjuk med fräsch syra och fina toner av skogshallon, röda vinbär samt ett stråk av körsbär och kryddor.
152,00 kr
Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.
Här kan råvaran vara både rotfrukter, svamp och rött kött från lamm, nöt eller vilt. Men en del av smaksättningen eller tillbehören tillför en tydlig sötma genom exempelvis ett sött starkvin, messmör, gelé eller torkade frukter. Det kan exempelvis vara en renskavsgryta som smaksätts med messmör eller ett rött portvin, eller en kreolsk gryta med syltlök. Här möter man på bästa sätt anrättningen med mjuka och fruktdrivna röda viner. Vinerna nedan är även bra beledsagare om grytan har lite kryddhetta.
79,00 kr
Till lite kraftigare grytor och vilt passar det argentinska vinet Espacio Syrah mycket väl. Smaken är medelfyllig, fruktig, med runda tanniner, balanserad syra och bra längd. Druvtypisk med mycket mörka bär och örtighet.
116,00 kr
Ett lättdrucket vin som är både fruktigt och generöst, med smak av skogshallon, björnbär, röda körsbär och plommon samt toner av svartpeppar och färska örtkryddor. Passar både till rätter med fläsk eller lamm och till vegetariska anrättningar.
279,00 kr
Till en gryta med lite söta toner passar ett mjukt och fruktigt vin bra, och Ruby Zin är då perfekt. Gjort på zinfandel och ruby cabernet, med en bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj.
279,00 kr
The Pundit Syrah är ett vin från Washington som består av 88% syrah, 6% grenache, 4% mourvèdre och 2% viognier. Vinet är mörklila med lite rubinröda toner. Mogna körsbär och plommon i doften. Väldigt mjukt, silkigt avslut med smak av vanilj, körsbär och björnbär.
Här är råvaran oftast rött kött och grytan är krämig i konsistensen via grädde eller crème fraiche. Grytan kan också ha en viss syrlighet via vin (exempelvis Boeuf Bourguignon) eller andra ingredienser. Här kan man välja bland medelfylliga och kraftiga röda viner med bra syra och med stadig strävhet om man så önskar.
155,00 kr
Ett Valpolicella-vin som passar till bland annat nöt, vilt och lamm. Me fruktig doft av körsbär och inslag av örter, vitpeppar och kryddor. Smakrik och elegant med bra syra. Mycket välbalanserat och med en lång eftersmak.
269,00 kr
Mogen och komplex doft i klassisk bordeauxstil med inslag av svarta vinbär, körsbär, röda bär, örter, ceder, fat, vitpeppar, tobak och kryddor. Smakrik och fyllig med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak.
405,00 kr
Detta är ett vin med nyanserad doft av kryddor, ceder och charkuterier, men även mörka plommon, viol och lakrits. Samma toner går igen i smaken som är fyllig och har bra längd. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftigare kötträtter samt utvalda ostar.
169,00 kr
Inbjudande fruktig doft av björnbär, svarta vinbär, blåbär, körsbär, kryddor, örter och fat. Välbalanserad, harmonisk, rund och fruktig smak med toner av rostade ekfat. Eleganta välintegrerade tanniner.
När det kommer till indiska gryta är det krydningen som får avgöra valet av dryck. I Indien dricker man för det mesta öl, te, vatten eller möjligtvis lassi (en dryck baserad på yoghurt) till maten. Den som istället vill dricka vin till indiskt väljer med fördel vita vinet som är smakrika, fruktiga och aromatiska. Till exempel ett kryddigt Alsacevin, eller halvtorra tyska viner med frisk syra.
Röda viner till indiska grytor är desto svårare att hitta. Den som ändå vill försöka bör rikta sig mot fruktiga och gärna lite kryddiga viner. Var försiktig med alltför sträva viner då det inte ter sig väl med kryddhettan i maten, välj hellre ett mjukare vin. Välj exempelvis lämpliga viner av druvorna pinot noir, zinfandel, tempranillo eller grenache.
239,00 kr
CHILL OUT Chardonnay Australia är ett utmärkt vin till lättare grytor, med kyckling eller vegetariska till exempel. Smaken bjuder på citrus och örter, med lätta tropiska inslag såsom ananas, mango och honungsmelon med en liten lätt ton av vanilj från fat på slutet.
269,00 kr
Ett mycket välgjort vin från en av Rheingaus högst klassade producenter. Vinets sötma balanseras på bästa sätt genom en frisk och knivskarp syra.
125,00 kr
Vielles Vignes betyder gamla stockar och här ser vi verkligen vad gamla erfarna grenachestockar kan åstadkomma. Detta ekologiska vin har en inbjudande doft och smak som för tankarna till skogshallon, mörka bär, peppar, björnbär, färska örter, svart te och lavendel. Allt i en härlig symbios.
Den svenske stjärnkocken Danyel Coudet bjuder här på sitt recept på La Belle Coq au vin blanc!
Läs mer »Denna klassiska gryträtt står sig från år till år. Med sin lätt rökta karaktär från sidfläsket passar det bra att servera tillsammans med ett vin som har samma lite rökiga känsla som Boeuf Bourguignonen.
Läs mer »En smakrik gryta med kyckling och nordafrikanska kryddor möter sötman i aprikoser och russin. En fantastiskt god tagine som garanterat imponerar på gästerna.
Läs mer »Linnéa har gjort en riktig god och höstig gryta med fläskfilé, champinjoner och kabanoss som kan serveras med både ris, potatis eller bröd.
Läs mer »