Att välja vin till julmaten.

Det traditionella och vanligaste dryckesvalet till julmaten är julöl, julmust och kryddat brännvin. Men många föredrar att låta julbordets läckerheter ackompanjeras av vin. Vi hjälper dig att hitta de rätta vinerna till julmaten.

Vin till julmat.

Om man äter julbord på restaurang eller serverar ett omfång av olika anrättningar till tjocka släkten hemma är det viktigt att äta maten i olika turer (omgångar). Då kommer maten helt till sin rätt och det blir en angenämare upplevelse.

I boken "Svensk husmanskost" från 1967 går Tore Wretman igenom smörgåsbordet och julbordets fem turer. Den första turen är sill, sedan fisk, kallskuret, småvarmt, och den sista turen ost, kex, efterrätter och godis. Vissa senare genomgångar delar upp den femte turen i tre olika så att det blir totalt sju turer.

Eftersom de olika turerna trivs bäst med olika drycker i glasen, både vad det gäller kryddad sprit och vin kommer vi använda de fem turerna som underlag för våra vinrekommendationer.

Tur 1 - Sillen

Det är svårt att hitta ett lämpligt vin till sill- och strömmingsrätter. Det är ättikan som är den stora boven i dramat. Med sin distinkta karaktär tar den helt över vinets smak och karaktär. Det som fungerar bäst är en Manzanilla Sherry eller en japansk sake.

Dock kommer en klassisk akvavit som O.P Anderson alltid vara det bästa valet. Om man ändå vill ha vin till sillen kan man välja att dricka en god riesling till de lite krämiga sillsorterna.

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Tur 2 – Fisken

Här finner vi den kokta, gravade och rökta laxen och även andra rätter baserade på havets frukter. Här väljer man med fördel ett friskt vitt vin med viss förnimbar sötma. Här kan man fortsätta med Yoko riesling om man hade den till sillen. Här är ytterligare några förslag som vi varmt rekommenderar:

Chateau Ste Michelle Riesling

169,00 kr


Chateau Ste Michelle Riesling har en druvtypisk doft med inslag av gröna äpplen, vit persika och mineral. Vinet är smakrikt och har en liten restsötma som tack vare en hög syra bjuder på en härlig balans.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

219,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd samt fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

Tur 3 - kallskuret

På tallrik nummer tre är det dags för det kalla köttet, till exempel fårfiol, kalla korvar, kalvsylta, leverpastej, julskinka samt andra sorters skinka. Här passar det utmärkt med mjuka och fruktiga röda viner.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Ett fruktigt och mjukt vin signerat Xavier Vignon som passar till lite mildare anrättningar på fågel, lamm eller annat kött.

La Dame Bleue Beaujolais Villages

140,00 kr


Ett friskt och bärigt Beaujolaisvin med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, färska örter och lakrits. Passar lika bra till chark och ost som till husman eller en smakrik pad thai.

Tur 4 – Det småvarma

Nu är det dags för den varma maten att göra entré. Här avnjuter man bland annat köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, Janssons frestelse, rödkål, grönkål och lutfisken. Här kan man fortsätta med samma vin som det kallskurna. Till lutfisken kan man gå tillbaka till de vita vinerna, men det är många i både Sverige och Norge som väljer rött även här. Här följer ytterligare några tips på bra röda viner:

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

159,00 kr


En mjuk och fruktig pinot noir som för sig elegant och världsvant tillsammans både med den grillade fisken som serveras med stekt svamp och rödvinssmör samt till det ljusa köttet som kyckling, kalkon och fläskkött. Om man undviker kött så är den även kompis med grillad svamp, majs, lök och rotfrukter.

Punt Road Pinot Noir

179,00 kr


Ett läckert pinot noir-vin från Yarra Valley i Australien. I glaset ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatisk, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.

Tur 5 - Ost, kex, efterrätter och godis

Nu är det dags för den sista turen som är en fröjd för gottegrisen. Här behöver man utan tvekan ett sött vin. Här har vi tre söta viner som tar an uppgiften på ett ypperligt sätt.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

189,00 kr

199,00 kr


Dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovado socker torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen. Serveras traditionellt sett till biscotti och desserter med nötter.

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

189,00 kr


Lenz Moser Trockenbeerenauslese har en intensiv och läcker doft med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, torkad ananas, apelsinskal och mandelmassasamt en fläkt av kryddor. Smaken är komplex, mycket frisk och söt med toner av aprikosmarmelad, saffran, honung, torkad ananas, pomerans och mandelmassa.