Årets glögg från Blossa 2025 – en hyllning till Alpernas magi.
Årets glögg från Blossa 2025 bjuder på något många längtat efter: En klassisk rödvinsglögg som fått en twist som för tankarna till Alperna och värmande glühwein.
Läs mer »Det traditionella och vanligaste dryckesvalet till julmaten är julöl, julmust och kryddat brännvin. Men många föredrar att låta julbordets läckerheter ackompanjeras av vin. Vi hjälper dig att hitta de rätta vinerna till julmaten.
Om man äter julbord på restaurang eller serverar ett omfång av olika anrättningar till tjocka släkten hemma är det viktigt att äta maten i olika turer (omgångar). Då kommer maten helt till sin rätt och det blir en angenämare upplevelse.
I boken "Svensk husmanskost" från 1967 går Tore Wretman igenom smörgåsbordet och julbordets fem turer. Den första turen är sill, sedan fisk, kallskuret, småvarmt, och den sista turen ost, kex, efterrätter och godis. Vissa senare genomgångar delar upp den femte turen i tre olika så att det blir totalt sju turer.
Eftersom de olika turerna trivs bäst med olika drycker i glasen, både vad det gäller kryddad sprit och vin kommer vi använda de fem turerna som underlag för våra vinrekommendationer.
Det är svårt att hitta ett lämpligt vin till sill- och strömmingsrätter. Det är ättikan som är den stora boven i dramat. Med sin distinkta karaktär tar den helt över vinets smak och karaktär. Det som fungerar bäst är en Manzanilla Sherry eller en japansk sake.
Dock kommer en klassisk akvavit som O.P Anderson alltid vara det bästa valet. Om man ändå vill ha vin till sillen kan man välja att dricka en god riesling till de lite krämiga sillsorterna.
135,00 kr
YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.
149,00 kr
Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av tropisk frukt, päron, honung, persika, litchi och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, litchi samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd. Vinet passar extra bra till rätter med asiatiska inslag.
Här finner vi den kokta, gravade och rökta laxen och även andra rätter baserade på havets frukter. Här väljer man med fördel ett friskt vitt vin med viss förnimbar sötma. Här kan man fortsätta med Yoko riesling om man hade den till sillen. Här är ytterligare några förslag som vi varmt rekommenderar:
379,00 kr
Är ni många som vill ha vin till julbordets fisk och skaldjur kanske en magnumflaska (1500 ml) kan vara aktuellt. Wongraven Morgenstern Riesling är torrt och har en mycket frisk och slank smak med inslag av citrus och örter med en tydlig mineralitet, samt en lång eftersmak.
149,00 kr
Till den varmrökta laxen passar ett friskt rieslingvin utmärkt. Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken i George Breuer Riesling Sauvage är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt och äpple.
På tallrik nummer tre är det dags för det kalla köttet, till exempel fårfiol, kalla korvar, kalvsylta, leverpastej, julskinka samt andra sorters skinka. Här passar det utmärkt med mjuka och fruktiga röda viner.
99,00 kr
Mycket prisvärd pinot noir! I Mezzacorona Pinot Nero får du en ren, bärig doft av körsbär, kryddor och hallon. Frisk fruktig mjuk smak som domineras av röda körsbär, svartvinbär, hallon, färska örter med inslag av fat och mjuka tanniner.
99,00 kr
Bärig och frisk doft med inslag av körsbär, hallon och kryddor. Smak av röda bär och kryddor med inslag av jordgubbar, mynta, skogshallon, nougat och körsbär. Kan serveras svalt.
Nu är det dags för den varma maten att göra entré. Här avnjuter man bland annat köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, Janssons frestelse, rödkål, grönkål och lutfisken. Här kan man fortsätta med samma vin som det kallskurna. Till lutfisken kan man gå tillbaka till de vita vinerna, men det är många i både Sverige och Norge som väljer rött även här. Här följer ytterligare några tips på bra röda viner:
89,00 kr
Ett vin av druvan garnacha tintorera, som även har färgat druvkött. Resultatet är intensivt och fylligt med smak av björnbär, plommon, vitpeppar och timjan. Allt inlindat i välbalanserade toner av rostade ekfat.
119,00 kr
Dice Central Otago Pinot Noir är ett elegant vin med bärig smak med inslag av skogshallon, örter och körsbär.
Är du mer sugen på något lite kraftigare rödvin kanske en Châteauneuf-du-Pape eller en fin Rioja kan vara säkra kort:
289,00 kr
Ett härligt fylligt rött vin med toner av björnbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao och lagerblad. Till kraftiga kötträtter på mörkt kött där det gärna får finnas mycket färska örtkryddor och mustiga smaker.
199,00 kr
Faustino I Gran Reserva 2016 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.
Nu är det dags för den sista turen som är en fröjd för gottegrisen. Här behöver man utan tvekan ett sött vin. Här har vi tre söta viner som tar an uppgiften på ett ypperligt sätt.
159,00 kr
Gjort på grillo och catarratto. Knäckig och nötig smak med inslag av dadlar, marsipan, valnötter, pomerans, apelsinskal, äpple, honung och bränt socker.
165,00 kr
Relativt stor, eldig doft, med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak.
Årets glögg från Blossa 2025 bjuder på något många längtat efter: En klassisk rödvinsglögg som fått en twist som för tankarna till Alperna och värmande glühwein.
Läs mer »Bag-in-box är en förpackning vi svenskar brinner för lite mer än man gör i andra länder. Den är praktisk, miljövänlig och bjuder ofta på bra viner. Här är din guide till de bästa röda boxarna i jul och nyår.
Läs mer »Många förknippar den mörka, kalla årstiden med rött vin men här vill vi lyfta det vita vinet och rosén som ett trevligt alternativ. Perfekt till julens kalkon, lax och brysselkål..
Läs mer »Linnéa har här satt ihop en alldeles, alldeles underbar julmeny bestående av allt från läckra smårätter till en söt dessert. Se hennes fem goda julrecept här nedan!
Läs mer »