Om man äter julbord på restaurang eller serverar ett omfång av olika anrättningar till tjocka släkten hemma är det viktigt att äta maten i olika turer (omgångar). Då kommer maten helt till sin rätt och det blir en angenämare upplevelse.
I boken "Svensk husmanskost" från 1967 går Tore Wretman igenom smörgåsbordet och julbordets fem turer. Den första turen är sill, sedan fisk, kallskuret, småvarmt, och den sista turen ost, kex, efterrätter och godis. Vissa senare genomgångar delar upp den femte turen i tre olika så att det blir totalt sju turer.
Eftersom de olika turerna trivs bäst med olika drycker i glasen, både vad det gäller kryddad sprit och vin kommer vi använda de fem turerna som underlag för våra vinrekommendationer.
Tur 1 – Sillen
Det är svårt att hitta ett lämpligt vin till sill- och strömmingsrätter. Det är ättikan som är den stora boven i dramat. Med sin distinkta karaktär tar den helt över vinets smak och karaktär. Det som fungerar bäst är en Manzanilla Sherry eller en japansk sake.
Dock kommer en klassisk akvavit som O.P Anderson alltid vara det bästa valet. Om man ändå vill ha vin till sillen kan man välja att dricka en god riesling till de lite krämiga sillsorterna.
YOKO Riesling
YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.
Tur 2 – Fisken
Här finner vi den kokta, gravade och rökta laxen och även andra rätter baserade på havets frukter. Här väljer man med fördel ett friskt vitt vin med viss förnimbar sötma. Här kan man fortsätta med Yoko riesling om man hade den till sillen. Här är ytterligare några förslag som vi varmt rekommenderar:
WOW Riesling
Ljusgul färg med en grön nyans. Fruktig doft med inslag av päron, vita vinbär, persika, färska örter och lime. Fruktig, och mycket frisk smak med liten sötma.
Georg Breuer Riesling Sauvage
Till den varmrökta laxen passar ett friskt rieslingvin utmärkt. Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken i George Breuer Riesling Sauvage är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt och äpple.
Tur 3 - kallskuret
På tallrik nummer tre är det dags för det kalla köttet, till exempel fårfiol, kalla korvar, kalvsylta, leverpastej, julskinka samt andra sorters skinka. Här passar det utmärkt med mjuka och fruktiga röda viner.
La Dame Bleue Beaujolais Villages
Ett friskt och bärigt Beaujolaisvin med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, färska örter och lakrits. Passar lika bra till chark och ost som till husman eller en smakrik pad thai.
Tur 4 – Det småvarma
Nu är det dags för den varma maten att göra entré. Här avnjuter man bland annat köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, Janssons frestelse, rödkål, grönkål och lutfisken. Här kan man fortsätta med samma vin som det kallskurna. Till lutfisken kan man gå tillbaka till de vita vinerna, men det är många i både Sverige och Norge som väljer rött även här. Här följer ytterligare några tips på bra röda viner:
Pinot Noir for you and for me
Ett plånboksvänligt pinot noir-vin med toner av sommarens bär, både hallon, björnbär och körsbär. Vinet är friskt och fruktigt men en bra intensitet, och passar utmärkt till både kraftiga fiskrätter, vegetariskt och lättare köttanrättningar.
Punt Road Pinot Noir
Ett läckert pinot noir-vin från Yarra Valley i Australien. I glaset ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatisk, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.
Tur 5 - Ost, kex, efterrätter och godis
Nu är det dags för den sista turen som är en fröjd för gottegrisen. Här behöver man utan tvekan ett sött vin. Här har vi tre söta viner som tar an uppgiften på ett ypperligt sätt.
Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC
Dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, mörkt muscovado socker torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen. Serveras traditionellt sett till biscotti och desserter med nötter.
Nederburg Noble Late Harvest
Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar.
Florio Marsala Superiore Dolce
Gjort på grillo och catarratto. Knäckig och nötig smak med inslag av dadlar, marsipan, valnötter, pomerans, apelsinskal, äpple, honung och bränt socker.