Att välja vin till smörgåstårta.

Smörgåstårtan har en given plats vid flera av våra svenska högtider – men vilket vin skulle du välja till denna speciella rätt? Här är tips från några experter.

Vin till smörgåstårta - hur ska man välja rätt?

En smörgåstårta är en prålig, läcker och aptitretande sak att ställa fram på festen – och har även rykte om sig att vara enkel att göra. Det är också en fördel att smörgåstårtan kan och bör göras dagen innan så att du kan fokusera på själva firandet på firandets dag. Glöm inte att ställa de mousserande och vita vinerna i kylen dagen innan så att de är svala när det är dags att servera. När du väljer ett vin till smörgåstårtan bör du inte bara ta hänsyn till smörgåstårtans fyllning, utan även se till att välja ett tillräckligt friskt vin, då det är en relativt fet kaka som ofta innehåller färskost.

– En bra tumregel är att välja ett torrt eller halvtorrt syrligt och fruktigt vitt eller mousserande vin, säger vinexperten Markus Sillanpää.

– Till en smörgåstårta med kött och chark fungerar ett bärigt och trendigt mousserande rosévin bäst.

Château Bonnet Blanc

Till smörgåstårta med lax

Här har vi ett fruktigt och friskt vin från Bordeaux som passar som handen i handsken till passar väldigt bra till smörgåstårtan med lax och skaldjur.

Château Bonnet Blanc

109,00 kr


Fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.

Pata Negra Cava Brut

Till den vegetariska smörgåstårtan

Gör du en vegetarisk smörgåstårta med exempelvis tångkaviar, crème frâiche, vattenkrasse och pressad citron? Då passar denna friska Cava utmärkt. Pata Negra Cava Brut har en fräsch syra som drar tankarna mot gula frukter och citrus, men här finns även inslag av kex och örter.

Pata Negra Cava Brut

87,00 kr


Doften är fräsch och fruktig med inslag av grönt äpple, citron, örter, päron. Smaken är torr och fruktig med tydliga drag av grönt äpple, kex, päron, grapefrukt och örter.

CHILL OUT Chardonnay

Till smörgåstårtan med skagenröra

Den uppfriskande, lätt citrusiga och örtiga fruktigheten i det vita vinet CHILL OUT Chardonnay passar fint ihop med skagenröra, lök, dill och krabba. Ett balanserat, syrligt vin med lite restsötma uppväger också fint det feta i färskosten eller crème frâichen.

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Denna australienska chardonnay har en trevlig balans mellan fruktiga toner och kryddighet från eklagringen. Vinet umgås på bästa sätt med både stekt och grillad fisk samt ljust kött.

L Chardonnay eller Rotari Brut Rosé

Till smörgåstårtan med chark

När du vill göra en lyxig smörgåstårta utan majonnäs och leverpastej kan du satsa på smaker som salami och parmaskinka, soltorkade tomater och grön pesto. Då passar ett fruktigt vitt vin som L Chardonnay från franska Laroche som handen i handsken. Här finns inslag av citrus, äpplen och färska örter bland annat.

L Chardonnay

109,00 kr


L Chardonnay har en fruktig och attraktiv doft med inslag gröna äpplen, färska örter, persika och citron. Smaken är torr, fruktig och fräsch med fina toner av gröna äpplen, gul melon, päron och citrus.

Föredrar man ett mousserande vin till smörgåstårtan med chark eller annat kött så är Rotari Rosé från italienska Trentino området ett mycket gott val

Rotari Brut Rosé

139,00 kr


Detta rosa bubbel har en elegant, fruktig doft med inslag av smultron, blodgrape, kex och persika och med en fin brödig ton. Torr, frisk, fruktig och elegant smak med inslag av smultron, persika och blodapelsin.

Klassisk inlagd sill.

Vin till sill.


En väl vald akvavit eller annat kryddat brännvin tillsammans med öl är det traditionella valet till sill i olika former. Men om du hellre vill dricka vin till sill ger vi dig de bästa tipsen.

Läs mer »