Att välja vin till tonfisk.

Tonfisk är en mycket uppskattad råvara som ofta serveras rå eller endast lätt tillagad, vilket gör mötet med vinet lite mer komplicerat. Vi hjälper dig till de rätta valen.

Rå tonfisk på tallrik.

Tonfisk har en kraftig smak och är en av de mest umamirika fiskarna. Förvisso går det att servera ett svalt lätt och fruktigt vin till halstrad eller stekt tonfisk. Framför allt om anrättningen har mildrande inslag av sälta, syra eller krämiga komponenter. Men kombinationen med kraftiga vita viner eller ett ljust rosévin brukar vara mer uppskattade.

Viner till tonfisk med ingen eller liten tillagning

Med influenser från den japanska matlagningen är det vanligt att använda sig av rå tonfisk. Exempelvis sushi, sashimi eller olika typer av tartar. Det är också vanligt att man endast halstrar fisken mycket hastigt, så att fisken har en rå kärna. Rå tonfisk är också vanligt i en poké bowl.

För att undvika en umamireaktion där vinet får en metallisk smak samt förstärkt beska och kärvhet balanserar man maträtten genom att tillföra sälta, syra och feta komponenter. Här passar friska, torra eller halvtorra viner från druvan riesling utmärkt, men även liknande fruktiga och friska viner kan bli goda följeslagare.

Om det finns kryddhetta i anrättningen genom exempelvis wasabi och srirachamajonnäs är det en fördel att vinet har en viss restsötma.

Här följer en rad både torra och halvtorra viner som är goda följeslagare:

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Dr L Riesling

109,00 kr


Doften är mycket ung och frisk med inslag av persikor, lime, jasmin och mineral. Smaken är halvtorr men samtidigt med en mycket elegant syra och inslag av persikor, lime och mineral. Lång eftersmak.

Vouvray Domaine Des Lauriers

149,00 kr


Doften är uttrycksfull med inslag av vit persika, blommor, honung och mineral. Smaken är torr och expressiv med inslag av persika, päron, örter och en nyanserad känsla med ett mineraldrivet friskt avslut.

Georg Breuer Riesling Sauvage

149,00 kr


Fruktig doft med inslag av citrus, äpplen, päron och mineral. Smaken är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken.

Alvarinho Contacto

139,00 kr


Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral. Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.

Viner till grillad eller stekt tonfisk

Även här kan det vara en fördel att tillföra syra, sälta och feta eller krämiga ingredienser för att förhindra att vinet blir kärvt, beskt och metalliskt. Välj gärna vita smakrika viner som med fördel kan ha en ton av ekfatslagring. Nyanserna från eken möter väl de rostade smakerna från halstring eller grillning.

Till många anrättningar går det även utmärkt att servera ett rosévin i provensalsk stil. Det kan vara en klassisk Salade Niçoise eller andra anrättningar där det finns rödfruktiga toner, via frukter, bär, vattenmelon, sumak eller blodapelsin.

Opta Encruzado

119,00 kr


Ett krispigt och fruktdrivet vin med smak av röda äpplen, tropisk frukt, mogen citron och nötiga fattoner och ett mineraliskt stråk.

Chablis Premier Cru Les Vaudevey 2021

365,00 kr


I en nyanserad form för näsan ger vinet en diskret ton av vita frukter och en ton av mandel. I smaken möter vi en ärlig ton av mineral där finalen är krita återhållen av en fräsch syra.

Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rosé

199,00 kr


Vinet har en doft av vilda bär som blandas med en antydan av enbär. Smaken ger en kryddig touch som påminner om exotisk citrusfrukt. Helheten är harmonisk, ren och uppfriskande.

Colle Reale Rosé

99,00 kr


Fruktig doft med inslag av körsbär, blodapelsin och örter. Torr, frisk, fruktig rosé i matvänlig stil med inslag av röda bär, persika, blodgrape, körsbär och örter.

Waterford Estate Pecan Stream Chenin Blanc

189,00 kr


Friskt, fruktigt och nyanserad chenin blanc från Stellenbosch. Här finns toner av gula äpplen, persika, mandarin, honungsmelon och nötter. Perfekt till vegetariska rätter eller anrättningar med fisk eller ljust kött.